HTZ oprema: zaštita lica i glave kao deo lične zaštitne opreme

by Iva

Briga o samom sebi treba uvek da nam bude važna i na prvom mestu. Ona posebno dobija na značaju onda kada govorimo o zaštiti na radnom mestu gde postoje veći rizici po zdravlje i bezbednost. U tim situacijama nije dovoljno da samo budete pažljivi, već je vrlo verovatno da će biti potrebno da koristite nešto od HTZ opreme kao deo lične zaštitne opreme. Budite odgovorni. Ovu opremu je u obavezi da vam obezbedi poslodavac. I ona i te kako ima smisla. Brinite o sebi i uradite sve da smanjiti rizik od povrede. U nastavku teksta donosimo vam neke od zaštitne opreme koja se koristi za zaštitu glave i lica. 

Zaštitni šlemovi i viziri

Ova vrsta lične zaštitne opreme šiti vašu glavu i lice, pogotovo ako radite na opasnim poslovima pod rizičnim uslovima. Upravo šlemovi i viziri mogu da zaštite najveći površinu vaše glave. Kada birate šlemove gledajte da imaju što veći stepen otpornosti na udar, jer upravo tome i služe. Oni mogu biti sa ventilacijom i bez nje. Šlemovi sa oznakom EN 50365, klasa 0 su električno izolacione kacige i upravo su pogodini za upotrebu u postrojenjima niskog napona. Mogu biti u različitim bojama. Za one ipak manje rizične i opasne poslove u radnjama HTZ opreme možete pronaći i ,,hard“ kape – industrijske kape sportskog dizajna koja pruža adekvatnu zaštitu od manjih rizika koji ne zahtevaju upotrebu šlemova. Viziri su namenjeni zaštite lica od udara čestica srednjeg intenziteta. 

Zaštitne maske za lice

Iako su danas široko rasprostranjene medicinske maske koje se koriste kao zaštitna od virusa, one imaju dugu tradiciju kao deo HTZ opreme. U ovoj oblasti važno je da pravilno birate masku jer pogrešan izbog u odnosu na posao za koji vam treba može dati lažni osećaj sigurnosti i malu realnu zaštitu. Zato se savetujete sa stručnim licem prilikom kupovine iste. Maske za lice kao deo zaštitne opreme imaju ulogu da zaštite disajne organe (nos i usta) od sitne prašine, isparenja, aerosola i svih drugih sitnih čestica.  Najčešće su u upotrebi one sa filterima. Cena im je veoma pristupačna, pa ne rizikujete svoje zdravlje ukoliko radite sa nekim isparenjima. 

Zaštitne naočare

Još jedan u nizu lako dostupnih, povoljnih i veoma značajnih delova zaštite opreme za vaše lice  – zaštitne naočare. Veoma je važno da svoj vid i čulo vida – oči zaštite od prodora onih najsitnijih čestica. Najsigurniji način da rizik svedete na minimum jeste upravo nošenjem zaštitnih naočara. Ako ne nosite zaštitne naočare ili pak nosite neadekvatne naočare rizikujete da oštetite dragoceni vid ili da izazovete trajno oštećenje oka. Danas je razvijeno više modela i postoji dosta proizvođača zaštitnih naočara. Kako se i ovde razlikuje više modela potrebno je da znate koje će najbolje odgovarati za posao za koji vama trebaju. Najbolje se one koje pružaju zaštite oka sa svih strana. Ali važno je i da zaštitne naočere odgovaraju vašem obliku lica i da vam dobro legnu. Zaštitne naočare mogu vam sačuvati vid od udara najsitnijih čestica, varnica, prodora isparenja hemikalija… 

Zaštita sluha

I ovaj vid zaštite spada u zaštitu lica i glave. Kao glavni predvnodici ove grupe zaštitne opreme izdvajaju se antifoni i čepići za uši. Oni se koriste kako bi se smanjila buka koja dolazi do uha odnosno kako bi se prigušila buka čime se smanjuje rizik od oštećanja vašeg sluha usled prekomerne buke. Ovo je posebno važno ako je vaš posao takav da zahteva celodnevno izlaganje velikim bukama.

Related Articles

1 comment

Zašto je važno da krovni prozori budu kvalitetni i profesionalno montirani? - Balkan Info 17. март 2022. - 15:03

[…] montirani. Rešenje je jednostavno, prosto zato što kada krovni prozori budu montirani od strane stručnih lica, oni će se ne samo potruditi da to urade na najbolji mogući način, nego će klijentima dati i […]

Reply

Leave a Comment