Kako da postanete bolji u kuvanju

by admin

Iako mnogi kuvanje smatraju talentom, prava istina je da je to veština koja se razvija iskustvom i isprobavanjem. Stoga, ako ste loše započeli svoju kulinarsku karijeru – ne treba da klonete duhom! U redovima koji slede otrkićemo vam nekoliko interesantnih saveta koji će vam definitivno pomoći da postanete bolji u kuvanju.

Dobra organizacija je pola posla

Spremnost i spretnost su ključne stavke u mnogim delatnostima, a naročito u kuvanju. Kako bi proces pripremanja hrane bio opušten, trebalo bi da se dobro pripremite i organizujete. Napravite spisak namirnica i obezbedite potrebne sastojke za pripremu željenog specijaliteta, a pre nego što započnete sa seckanjem i kuvanjem – oslobodite šporet i dobro obrišite radnu površinu. Organizovanost je podjenako važna i tokom kuvanja.

Nabavite kvalitetne kuhinjske uređaje

Kuhinjski uređaji su ozbiljno napredovali poslednjih nekoliko godina, tako da savetujemo da istražite tržište i nabavite najpotrebnije „pomoćnike”. Šporet, frižider sa ledomatom i aspirator su uređaji koji se donekle podrazumevaju, a kao sporedne možete da nabavite mikrotalasnu, fritezu, pica pekače, dodatnu ringlu (plinski ili električni rešo) i nekoliko manjih uređaja (aparat za bakin kolač ili američke krofnice). U slučaju da ste ljubitelj kafe, pored navedenih uređaja možete da kupite i električnu čezvu ili aparat za kafu. Sa njima ćete uvek imati slobodnu ringlu za prženje hrane i poboljšati vašu „multitasking veštinu”.

Gde treba da stavite vaše pomoćne uređaje

Imajući u vidu spoj estetike i dugotrajnosti, kvarcne  ploče za kuhinju mogu biti odlično mesto za nekoliko sitnijih uređaja. Međutim, zbog učestale primene radnih ploča, ipak bi trebalo da imate i rezervnu varijatnu. Primera radi, kada je ploča zauzeta, uređaje možete da odložite u viseće kuhinjske elemente ili ostavu.

Održavajte uređaje

Zastareli aparati neretko usporavaju rad i time čine kuvanje dužim i zahtevnijim procesom nego što zaista jeste. Zbog toga bi trebalo da vodite računa o fizičkom i tehničkom stanju svojih kuhinjskih uređaja, te pokvarene aparate pravovremeno zamenite ispravnim i novim.

Kvalitetni uređaji ne garantuju veštinu

Moderni i kvalitetni uređaji olakšavaju rad svakog kuvara, ali morate da znate da nisu presudan faktor. Iako će, recimo, hrana mnogo brže stizati na indukcionim pločama nego na običnim, ukus specijateta će i dalje najviše zavisiti od vaših kulinarskih veština. Sa upotrebom šporeta koji brzo postižu visoke temperature može se stvoriti još nekoliko tegoba tehničke vrste, a posebno ako niste dovoljno organizovani. Pri tome najviše mislimo na nespretnost koja kasnije može da prouzrokuje zagorevanje hrane.

Isprobavajte ukus prilikom kuvanja

Jako je važno da vodite računa o količini začina koje dodajete u svoj specijalitet. S tim u vezi, najpoznatniji svetski kuvari predlažu da jelo isprobavate i do nekoliko puta za vreme kuvanja. U slučaju da primetite da jelo nije dovoljno slano, kiselo ili ljuto, dodajte još koju kašičicu začina i jelo prilagodite svom ukusu. Ukoliko kuvate za porodicu ili neku veću grupu ljudi, bilo bi poželjno da se raspitate ko i koliko voli začinjenu hranu – kako bi se finalni proizvod svima dopao. 

Iskoristite moć interneta

Online platforme mogu biti izuzetno korisne ako se iskoriste na pravi način. Evo nekoliko predloga koje možete da uvedete u vašu rutinu spremanja hrane: 

  • Internet evidentno pruža puno prilika za napredovanjem u brojnim životnim aspektima i delatnostima, tako da predlažemo da iskoristite tu mogućnost i krenete u potragu za novim receptima. Najinteresantnije možete da „skrinšotujete” i sačuvate u posebnoj fascikli u galeriji telefona ili zabeležite u svesku namenjenu za pisanje recepata. 
  • Zapratite nekoliko poznatih kuvara i naloga koji redovno izbacuju nove objave, čitajte iskustva sa foruma, istražujte blogove i trudite se da svakodnevno napredujete. Veština će se na taj način zasigurno popraviti!
  • Instalirajte TikTok. Ova aplikacija sadrži puno kvalitetnog sadržaja. Što je najvažnije, sve bitne informacije poput gramaže potrebnih namirnica, načina pripreme i kasnije vremenskog intervala kuvanja ćete saznati u svega nekoliko sekundi. Postoji puno kulinarskih profila, a vi se potrudite da pronađete najbolje.
  • Učite od najboljih. Na internet platformama se nalazi veliki broj kulinarskih emisija koje možete da iskoristite za popravljanje vaših veština u kuhinji. Gledajte poznate šefove kuhinja i razvijajte svoje sposobnosti uz njihovu pomoć.

Pored interneta, uvek možete da se posavetujete i sa iskusnijim kuvarima, što su pretežno u većini porodica mame i bake. Zapamtite da je tajna u volji i da sve dok imate želju za napretkom – istovremeno napredujete! 

Related Articles

Leave a Comment