Starački domovi: koje su dobre, a koje loše strane ovih ustanova danas?

by Iva

Veliki broj osoba, kao i njihovih porodica muči dilema da li su starački domovi pravi izbor, kao i kada je idealno vreme za odlazak u ove ustanove. Danas se radi o inovativno uređenim i kvalitetno opremljenim objektima sa akcentom na komfor, udobnost i naravno bezbednost korisnika. 

Dok osobe stare, često imaju mnogo pitanja, dilema i razmišljanja, jer nije jednostavno doći u pozno životno doba i osetiti da se nešto, što je nekada bilo lako, ne može samostalno, odnosno bez tuđe pomoći uraditi i završiti. Domovi za stara lica imaju izuzetan broj prednosti, dok se kao nedostaci uglavnom navode administrativne procedure, zbog čega je jasno da su uvek dobar izbor. 

Prednosti domova za stara lica su brojne

Ukoliko se analiziraju ključne prednosti koje pružaju starački domovi u modernom vremenu, one se pre svega odnose na obezbeđivanje kompletne nege – zdravstvene zaštite, adekvatne ishrane, udobnog smeštaja, velikog broja aktivnosti i posvećenosti osobama i njihovim potrebama u svakom trenutku. Ljudi često imaju dilemu da li će izgubiti svoju slobodu dolaskom u dom, međutim to je apsolutno netačno, jer su im zagarantovana sva prava i mogućnosti koje žele da ostvare. 

Sa sobom mogu poneti sve uspomene, izlaziti napolje, boraviti u prirodi, viđati se sa dragim ljudima i obavljati aktivnosti kao i kod kuće, bez opterećenja. Pored toga, imaju preglede i konsultovanje sa lekarima specijalistima, obezbeđene terapije, kvalitetne obroke i poboljšavaju svoje svakodnevne navike. Društveni život je izuzetan, borave sa svojim srodnim generacijama ljudi, razgovaraju, druže se, smeju i imaju sve što im je potrebno na mestima kao što su starački domovi.

Nedostaci domova su malobrojni u modernom vremenu

Danas se može izlistati čitav spisak prednosti koje imaju starački domovi, dok su zahvaljujući savremenosti i raznovrsnosti usluga, nedostaci malobrojni. Uglavnom se oni navode kao administrativne procedure – dugo vreme čekanja na dobijanje mesta u državnim domovima, jer se formiraju određene liste. Mnoge ljude brine i to koliko su slobodni u domovima, ali danas je to i prevaziđeno mišljenje, s obzirom da se obezbeđuje maksimalan komfor i ispunjavanje potreba u svakom trenutku.

Sa druge strane, privatni starački domovi su izjednačeni sa državnim, pa nije teško dobiti željeno mesto u bilo kojem trenutku. Takođe, često se i finansijski razlozi navode kao nedostatak, odnosno za neke porodice je cena visoka. Ipak, kada se to uporedi sa drugim zemljama regiona i sveta, mesečni troškovi nisu tako visoki, posebno ne u poređenju sa prednostima koje se dobijaju boravkom.

Kako doneti najbolju odluku?

Da bi se donela odluka da li je i kada vreme da starački domovi budu novo mesto za život, najbolje je razmotriti sve dobre i loše strane, razgovarati sa porodicom i razmisliti šta je to optimalan izbor. Starački domovi su sigurno sjajno mesto za druženje, bezbrižnost svakoga dana i otklanjanje osećaja opterećenja koje inače postoji kada su u pitanju kućni i drugi poslovi. 

Sigurnost, bezbednost i boravak u najboljem okruženju su zagarantovani, dok se sve druge odluke o aktivnostima, obrocima i pojedinačnim željama mogu doneti uz konsultovanje sa zaposlenima.

Najveći broj razloga pokazuje da su starački domovi uvek sjajan izbor, posebno danas kada su moderno i luksuzno opremljeni, poseduju svu savremenu tehniku i uređaje, prostor za šetnju, odmor i relaksaciju bez granica. Zbog toga, preporuka jeste i pokloniti poverenje profesionalcima i biti bezbrižan, umesto obavljati teške poslove samostalno onda kada je to gotovo neizvodljivo i stvara dodatne tegobe, stres i nelagodnost.

Related Articles

Leave a Comment