KAKO I ZAŠTO OPSTAJU RESTORANI BRZE HRANE?

by Iva

Ako razmišljate o najboljoj opciji za vašu ishranu to je svakako bez dileme priprema hrane kod kuće, gde sami određujete šta ćete spremati, kako ćete to izbalansirati i kolika će porcija biti. Međutim, svima nam se desi da dođe trenutak kada bismo jeli nešto od onoga što zovemo brza hrana, ili onda kada nemamo vremena da kod kuće pripremimo obrok. Iako hrana iz restorana brze hrane ima brojne nedostatke, ipak s vremena na vreme uživamo u njenom konzumiranju. Ipak, ova oblast opstaje već decenijama, pa se postavlja pitanje kako i zašto?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, ali ako bismo morali to da objasnimo u jednoj rečenici to bi zvučalo ovako: visok nivo potražnje i praćenje i uklapanje u trendove i razvoj društva. Sve više restorana brze hrane u ponudi ima i neki vegeterijanski program ili program hrane sa salatama. Ipak još jedna važna stvar u poslednje dve godine doprinela je održanju restorana brze hrana, ali i porastu potražnje, a to je pandemija izazvana virusom kovid 19 i mogućnost dostave hrane na kućnu adresu. 

DIGITALIZACIJA PONUDE

U skladu sa razvojem tehnologije širom sveta, sada i manji i veći restorani imaju svoje internet stranice bilo da su personalizovani sajtovi u pitanju, ili u nalozi na društvenim mrežama. Oni tu mogu da objave svoj meni sa hranom i cenovnik za njih. To olakšava savremenom kupcu da se informiše unapred i jednostavnim pozivanje broja telefona poruči hranu koju želi. Ali to nije sve. Digitalizacija ponude hrane ide i korak dalje, te su nam danas dostupne i aplikacije čije je osnovno zanimanje dostava hrane, ali iz različitih restorana. O tome čitajte u nastavku.

DOSTAVA HRANE 

Kao što je već rečeno danas postoji mnogo aplikacija čija je osnovna svrha dostava hrane i one su aktivne širom sveta. Njihova prednost je u tome što na jednom mestu možemo uporediti brzu hranu iz više različitih restorana, što možemo videti njihove cene, sastav svakog jela. Prednosti su brojne, a samo još neke od njih su i ta što ima mogućnost beskontaktnog plaćanja, dobijanja nekih gratis slatkiša ili jela, dostava hrane na kućnu adresu tj. toplog obroka, te praćenje spremanja hrane od početka do isporuke. Ove aplikacije čija je oblast rada dostava hrane nude i različite načine za dostavu hrane (automobili, motocikli, bicikle). Razvoj ove oblasti, dostave hrane, svakako je doprineo da se održi trend ishrane zasnovane na brzoj hrani jer je skratila vreme čekanja na kaloričan obrok. Pored toga dostava hrane je povećana u vreme pandemije. 

PANDEMIJA VIRUSA KOVID 19

Bez sumnje jedan od glavnih faktora koji je održao restorane brze hrane u poslednje dve godine je pandemija sa kojom se i aktuelno suočavamo. Pored sam činjenice o pandemiji napominjemo da su u stvari epidemiološke mere koje nju prate ustvari doprinele tome – kao što su policijski čas, vanredno stanje, izolacija zbog bolesti ili karantini, ali i preventiva (u smislu da ne odlazimo u restorane ako to nije nužno, kada hranu možemo i naručiti). Ostaje pitanje da li će se trend brze hrane nastaviti i po prestanku pandemije. 

Popularnost brze hrane i dostave hrane na adresu ne jenjava godinama, a ubrzan način života, sve manje slobodnog vremena, tempo kojim živimo i sve ono o čemu smo pisali zasigurno donosi održanju ove oblasti rada

Related Articles

Leave a Comment