Kako pobediti stres na poslu?

by Iva

U oglasima za posao bi u 21. veku trebalo da stoji i nešto poput objašnjenja „stres je obavezan“. Već polako postaje normalno i očekivano da će se na svakom poslu dešavati jako stresne situacije, da će zahtevi izazivati gomilu stres i opterećujućih misli, a sve manje se misli o tome kako da se poslovni zadace završe uspešno, kvalitetno i bez napora koji podrazumeva nerviranje i lošu energiju. 

Na sve to je uticalo mnogo faktora. Počev od tehnologije koja je kao glavni zadatak čoveku dala da bude ažuran, brz, da sve radi istim intezitetom i kvalitetom. Činjenica je da čovek nije mašina i da ne može poput mašine da radi i da se ponaša. Više nema ni postojanja jednog posla. Uz svako radno mesto idu i dodatna zaduženja koja ometaju i prave paniku. Svemu tome valja pridodati i često nepovoljne uslove na radnom mestu, organizaciji, sve manju prisnost među kolegama, sve manje profesionalnosti u određenim odnosima, a tek onda dolaze problemi materijalne prirode. Sve u svemu, stres na poslu je nemoguće izbeći. Ali je moguće sa njim se izboriti.

Setite se zašto nešto radite

Kada vas uhvate nervoza, panika, loši osećaji, setite se zašto ste nešto krenuli, zašto ste počeli i pristali da nešto radite. Već takvo razmišljanje će u vas uneti određenu količinu mira koja će vas oporaviti, bar na kratko. Ako, pak, stres na poslu koji imate ne dozvoljava vašim početnim ciljevima, željama, ljubavi prema profesiji ili poslu koju obavljate da živi, verovatno je vreme za neke promene. Nisu promene samo u otkazima, to često umeju da budu načini da pobegnete i to nije dobro. Promene se na poslovnim planovima odražavaju na mnogo toga. Razgovor o lošim uslovima, potrebnim uslovima da se radi, promenama bilo koje vrste koji bi promenili energiju i sam osećaj. 

Identifikujte izazivače stresa

Ako konstantno osećate neku dozu stresa, čak i onda kada on realno ne bi trebalo da postoji, morate da se pozabavite onim šta ga izaziva. To je kao i kada vas boli zub, pa odete kod zubara da ustanovi da li je zub oštećen, da li su desni, da li je potrebna popravka ili vađenje. Na taj način i vi pronađite izazivače stresa. Kada ih nađete znaćete šta ćete sa njima, baš kao i stomatolog sa zubom koji boli.

Vodite računa o sebi

Stres na poslu ne ostaje u kancelariji ili firmi. On sa vama ide gde god da mrdnete. Na ulicu, na odmor, kući. Narušava vam odnose sa prijateljima, porodicom, narušava vam zdravlje. Zato je najvažnije da vodite računa o sebi i da sebe stavite na prvo mesto. Istini za volju, ako ste sebi dobri i dobro, onda ćete biti i drugima, pa tako i poslovnom okruženju. Nikada zarađen stres na poslu ne stavljajte ispred sebe i svog zdravlja. 

Okružite se ljudima koji vam prijaju

Bilo da je kolektiv mali ili veliki, uvek ćete imati ljude, kolege koji vam više ili manje prijaju. Profesionalan odnos sa svima sa podrazumeva, to je jednostavno kodeks kojim se svaki poslovni čovek vodi. Ali van toga, okružite se kolegama koji vam prijaju, koji izazivaju osećaj radosti, dobru energiju, jer ćete zajednički svaki stres na poslu dobijen oterati osmehom i šalom ili, pak, ozbiljnim razgovorima. 

Related Articles

Leave a Comment