SAZNAJ ŠTA JE VAŽNO UZETI U OBZIR KADA KUPUJEMO CIRKULAR ZA DRVO

by Iva

Cirkular za drvo je vrlo koristan alat koji služi obradi drveta, te je stoga deo radionica mnogih majstora, ali pojedini modeli mogu biti i vrlo prikladan hobi alat. Kako postoji više modela, potrebno je držati se nekoliko parametara kako bi se odabrao baš odgovarajući.

ULOGA I NAMENA

Cirkular za drvo je alat široke namene, koji načelno funkcioniše kao testera, odnosno služi da se njime seku, režu i obrađuju komadi drveta, ali i drugih materijala, kao što su aluminijum ili plastika. Pomoću njega, odnosno specifičnog kružnog sečiva, različite veličine, prave se rezovi različitih prečnika i dubina, pod drugačijim uglovima. On je neophodan deo asortimana alata brojnih majstora, a pre svega stolara. Međutim, vrlo je poželjan i uopšte u domaćinstvima sa dvorištima, jer kad-tad može zatrebati, ali i omiljeno oruđe i kada su razni hobiji u pitanju. U skladu sa potrebama i namenom treba odabrati model, jer one uslovljavaju jačinu i tip cirkulara za drvo (ručni, stoni), kao i specifičnosti sečiva, njegov materijal, prečnik i sl.

NAČIN FUNKCIONISANJA

U skladu sa tim za šta nam je potreban cirkular za drvo, odnosno koju vrstu materijala njime želimo da obrađujemo, u kojoj meri i koliko često, bira se i model prema načinu funkcionisanja. Načelno se dele na stone i ručne, a osnovna razlika jeste u tome da li se alatom manevriše manuelno (ručni), ili je pričvršćen za neku čvrstu podlogu (stoni). Ručni je lakši i njime se jednostavnije upravlja, što omogućuje da obrada datog materijala nije predodređena samo za jedno stacionirano mesto. Na taj način se i vrlo veliki komadi drveta mogu lakše obrađivati, jer se alatom krećemo preko njih. Stoni je pričvršćen za podlogu, veće težine i drugačijih svojstava, a pre svega ima veću masu. Dakle, iako im je suština rada ista, odabir konkretnog tipa cirkulara za drvo uslovljen je i poljem rada.

SPECIFIČNE KARAKTERISTIKE

Kada kupujemo alat, važno je da sagledamo sve potrebne karakteristike koje mogu uticati na delotvornost u polju primene za koji nam je potreban. Te je tako važno sagledati snagu, da li je napon elektronski ili preko akumulatora, pa u skladu s tim dužinu kabla, te osobine oštrice, broj obrtaja, širinu i dubinu sečenja, pa sve do dimenzija i nekih specifičnosti, poput postojanja lasera kojim se precizira rez. Svakako da su bitne i težina, dizajn, kao i radni prostor koji iziskuje, tako da se o svim relevantnim pojedinostima treba dobro raspitati.

CIRKULAR ZA DRVO CENA

Kada smo ustanovili koji nam je tip cirkulara za drvo potreban, tačnije da li je njegova upotreba profesionalna, ili pak više za neki hobi, kao i koje su nam u tom pogledu važne performanse, valja odabrati između modela. Kada znamo sve poželjne parametre, ostaje samo da uporedimo cene cirkulara za drvo, koje se mogu razlikovati kako u zavisnosti od modela alata, tako i od brenda. Najlakši put da dođemo do ovih informacija jeste da pre odlaska na prodajno mesto na internetu potražimo „cirkular za drvo cena”, te uporedimo ponudu koja se nudi.

Related Articles

Leave a Comment