Kankun – biser Karipskog mora

by Vlada
Kankun – biser Karipskog mora

Okrenuli ste globus i prst sudbine je odabrao Kankun za vaše sledeće putovanje. Čestitamo – biće to letovanje koje vam otvara potpuno novu turističku dimenziju. Zato sombrero na glavu i spremite se za pravu avanturu.

Aranžmani koji vas vode put Meksika pravi su izbor ako ste poželeli sebi da godinu 2023. obeleži putovanje koje će biti drugačije od dosadašnjih. Cena je izuzetno primamljiva, a sve ono što zemlja Maja, tekile, takosa, gvakamole, načosa i čili papričica može da vam pruži je neprocenjivo.

Kankun je do pre samo pola veka bio selo sa nešto više od stotinu stanovnika, a danas je najpoznatije letovalište u Meksiku. Nalazi se na jugoistoku zemlje, na poluostrvu Jukatan. Zapljuskuju ga talasi Karipskog mora. Rivijera Maja zadovoljiće i one kojima letovanje prilika da uspore i uživaju na plaži, ali i one koji žele da upoznaju dušu mesta u kom odsedaju.

Od ribarskog sela do mondenskog letovališta

Ubrzani razvoj Kankuna počeo je kada su krenuli da niču hoteli i uređuju se plaže sedamdesetih godina prošlog veka. Tako je od ribarskog mesta za pedesetak godina narastao do turističkog dragulja Karipskog mora. Pritom, sačuvao je brojna arheološka nalazišta koja su danas lako dostupna turistima. Zato ako dođete u Kankun na letovanje, zasigurno se nećete diviti samo azurnoj vodi i finom belom pesku, čak i ako je to bio prvobitni plan.

Kankun je podeljen na dve različite oblasti. Rezidencijalni Ciudad Cancun donekle je tipičan meksički grad i u tom delu živi većina stanovnika Kankuna. U ovoj oblasti ima i hotela, tržnica i restorana, ali se veoma razlikuju od onih u glavnom turističkom područja. Ako ste u prilici, ne propustite da posetite veliku pijacu na otvorenom sa šarenim gomilama voća i povrća, ali i rukotvorinama koje mogu biti sjajan suvenir.

Turistički deo poznat je kao Zona Hotelera – Hotelska zona. Ovde je sve podređeno turistima i njihovim potrebama. Čuvena laguna Nichupte odvojena od Kariba pojasom obale u obliku broja sedam. Obala od lomljenih korala duga je 14 milja. A ako Kankun posetite tokom maja, možete videti kornjače koja ovde polažu jaja i čija gnezda su smeštena u samom srcu Hotelske zone.

Tri turističke atrakcije koje se ne smete da propustite u Kankunu

Aranžmani za ovu tropsku destinaciju su takvi da praktično na jednom mestu možete da se sunčate na baršunastom belom pesku s pogledom na tirkizno more Kariba, uživate u ukusima meksičke hrane, ali i upoznate impresivnu majansku kulturu, i tako napravite uspomene za ceo život.

Ali ako treba da izaberete tri turističke atrakcije koje ne smete propustiti onda su to Čičen Ica, podvodni muzej MUSA i senote.

Čičen Ica

Čičen Ica je 2007. godine proglašen za novo svetsko čudo, uverićete se, ne bez razloga. Ovaj lokalitet ne smete zaobići ukoliko želite da upoznate fascinantnu majansku civilizaciju. Casa Colorada, u prevodu crvena kuća, jedna je od najočuvanijih građevina ovog lokaliteta. Hram bradatog čoveka ili Severni hram nevelika je zgrada koja pleni svojim ukrasima u bareljefu na unutrašnjim zidovima. La Iglesia ili crkva jedna je od najstarijih građevina u Čičen Ici. Međutim, kada ugledate piramidu Kukulkan, sve drugo pada u drugi plan.

Hram El Castillo poznatiji kao Kukulkanova piramida sagrađen je na drugom, starijem hramu. Zanimljivo je da svaka strana piramide ima 18 terasa, a to je upravo i broj meseci u godinu po majanskom kalendaru. Na svakoj od četiri strane piramide nalazi se ukupno po 91 stepenica, dakle 364 stepenice. Tom broju treba dodati i stepenik ka platformi na vrhu i tako dobijamo broj dana u godini po sunčevom kalendaru. Dakle, nema slučajnosti kada je arhitektura Maja u pitanju. Sve je građeno u dosluhu sa zvezdama, uverićete se i sami.

Ako se zateknete u Čičen Ici u vreme prolećne ili jesenje ravnodnevnice, možete videti jedinstveni prizor – na Kukulkanovoj piramidi ocrtava se figura u obliku zmije. Čini je po sedam obrnutih, jednakokrakih trouglova svetlosti i senki. Figura zmije formira se u toku celog dana i proteže se od repa, koji je na vrhu piramide, i pruža ka podnožju na kome se nalazi glava zmije.

Ono što je takođe jedna od atrakcija Čičen Ice, kojoj svedoče oduševljeni turisti, je neverovatna akustika. U podnožju građevine može dobro čuti ono što se izgovori na vrhu. Ili kada se nađete na igralištu, probajte da izgovorite tiho neku reč – na drugom kraju će vas jasno čuti. A ako pljesnete rukama na jednom kraju, u  centru igrališta čuće se devet odjeka. Ako se pak odlučite da pljesnete rukama u podnožju piramide, neće vam se vratiti eho pljeska, već nešto nalik cvrkutu ptica. Smatra se da je to duh kvecal – svete ptice Maja, koja je spona između materijalnog i duhovnog sveta.

Ovu su samo neki od fenomena kojima možete posvedočiti i sigurni smo ostaćete zapitani kako je sve to moguće. Maje su zaista bili vrhunski astronomi, aritmetičari, odlične arhitekte, ali i još mnogo toga. Ne postoji bolje mesto od Čičen Ice da se u to uverite.

Podvodni muzej MUSA

Magazin Forbs ne samo da je istakao Podvodni muzej MUSA kao jednu od najvećih svetskih turističkih atrakcija, već je ukazao na činjenicu da je stvoren da omogući interakciju između umetnosti i nauke o podvodnom svetu. U isto vreme, MUSA ima i važnu ekološku funkciju, jer je u pitanju podvodna strukturu na kojoj će vremenom nastati koralni greben. Eksponati su fiksirani za dno, i napravljeni su od materijala koji su pogodni za razvoj morske flore i faune. U pitanju je impresivna umetnička instalacija na dubini između četiri i osam metara između Isla Mujeres i Kankuna.

 Jedna od najzanimljivijih kompozicija nazvana Tiha revolucija koju čini više od čak 400 figura ljudi u prirodnoj veličini. Tu je i replika čuvene Folksvagen bube. I ne brinite, ne morate biti ronilac da biste posetili ovaj neverovatan muzej. Poseta osim ronjenjem, može biti realizovana i brodićima sa providnim dnom. Replike 26  skulpture iz podvodnog muzeja možete videti i na kopnu, u tržnom centru u turističkom delu Kankuna.

Cenote

Cenote na drevnom majanskom jeziku doslovno znače rupa ispunjena vodom. One su jedinstveni prirodni fenomen koji jedino na ovom poluostrvu možete videti i nemojte propustiti tu priliku. Ove podvodne pećine – prirodne jame ispunjene vodom, nastale su nastale urušavanjem krečnjačkih stena. Izvori su pijaće vode, ali i sveta mesta drevnih Maja. U njima su pronađeni majanski ritualni predmeti koji se danas nalaze u muzejima širom Meksika.

Na Jukatanu ima više hiljada cenota, međutim, mnoge od njih su nepristupačne, opasne i nalaze se skrivene u dubokom tropskom rastinju. Druge ne samo da su pristupačne, već ćete u njima osetiti ushićenje koje će vas vratiti u detinjstvo. Pitate se zašto? Pa recimo zato što se možete uhvatiti za lijanu, zanjihati i skočiti pravo u osvežavajuću vodu nestvarne modrozelene boje. Ili se spuštati uskim strmim stepenicama u čijem podnožju vas čeka bajkoviti prizor od kog zastaje dah.

Putovanje u Kankun zadovoljiće avanturistički duh onih koji ga imaju, ali i probuditi ga kod onih koji su mislili da ga nemaju. Raskošna paleta boja, ukusa, mirisa ovog meksičkog raja oslikaće nezaboravne slike po kojima ćete pamtiti godinu 2023. Zato ako tražite savršeno mesto za letovanje, možete zaustaviti potragu –  aranžmani za Kankun su pravi izbor za vas.

Related Articles

Leave a Comment