Prednost u zaposlenju kandidatima sa vozačkom dozvolom

by Iva

Na tržištu rada postoje brojni poslovi različitih kategorija i obrazovnih profila, ipak većina poslodavaca ističe neophodnost vozačke dozvole.

Pojedini poslovi od kandidata zahtevaju aktivan ili povremen terenski rad, što svakako znači isustvo tokom vožnje. Svaki konkurs je različit, ograničen brojem radnih sati ali i određenim veštinama koje se podrazumevaju. Najčešće se vrši klasifikacija kandidata na osnovu obrazovnog profila, iskustva u sličnim ili istim poslovima, poznavanju engleskog jezika, računarskih veština i posedovanja vozačke dozvole. Ukoliko su poslovi vezani za rad sa klijentima na terenu ili vožnjom određenog prevoznog sredstva, prioritet imaju aktivni vozači. 

Vozači kamiona za e kategoriju oduvek su bili aktuelni

Uvek aktuelan i otvoren konkurs upravo su vozači kamiona, naročito na području Evropske unije. Kandidati za aktivnu vožnju kamiona uvek moraju biti snalažljivi uz ujednačen plan i raspored saobraćajne rute. Poseban osvrt imaju vozači kamiona sa unapred zadatom pređenom kilometražom, pri čemu se savetuje redovan odmor radi koncentracije.

Sa teorijskog aspekta e kategorija predstavlja skup vozila odnosno sva priključna vozila koja se upotrebljavaju uz ostale kategorije. Najčešće se primenjuje B, C i D kategorija pri čemu definisanje karakteristika zavisi od priključnog tipa vozila. Ukoliko već posedujete vozačku dozvolu B kategorije, možete upotrebljavati priključno vozilo i time dodati naznaku e kategorije. 

Da bi jedan aktivan vozač samostalno upravljao kamionom sa priključnim vozilom, mora posedovati zdravstveno uverenje o opštem psihičkom i mentalnom zdravlju. Telesna sposobnost je ključna za bezbedno rukovanje i upravljanje bilo kojim tipom motornog vozila. 

Osobine koje profesionalni vozači e kategorije poseduju

Svaki profesionalni vozač mora biti fokusiran na proces vožnje i prilagođavanje uslovima puta. Naročita pažnja se poklanja vozačima sa priključnim vozilom e kategorije koji u svakom trenutku reaguju savesno naspram svih  učesnika u saobraćaju. Uvek je neophodan profesionalan pristup odnosno identifikacija opasnosti na putu uz spremno i preventivno delovanje. 

Praktična sposobnost vožnje uvek je u prednosti naspram teorijskog znanja. Ipak, oba pomenuta segmenta su u međusobnoj sinergiji odnosno neodvojiva. Mnogima se dešavaju nepredviđene situacije u kojima snalažljivost i brzo reagovanje utiču na bezbednost učesnika u saobraćaju. Da bi aktivna vožnja imala pravi fokus i siguran prevoz ljudi i robe, vozačima priključnih vozila se savetuje aktivan odmor od osam sati. Iskustvo i snalažljivost su najbitnije osobine koje vozače e kategorije izdvaja od drugih.

Sadržaj terenskog posla doprineće aktivnoj vožnji

Celokupan terenski rad zahteva stalan kontakt sa klijentima poslovanja, uz čestu proveru spoljnih aktivnosti u radu. Ukoliko su poslovi vezani za komercijalan tip poslovanja, neophodno je dobro rukovođenje odnosno upravljanje motornim vozilom. Poslovi su nekada vezani za preventivne aktivnosti ali i brojne druge usluge tehničke službe. 

Uvek je neophodno utvrđivanje tačne lokacije klijenata, time se štedi vreme tokom puta i organizuje satnica svih zadatih dnevnih ciljeva. Komercijalni poslovi za koje je neophodna aktivna vožnja, uvek su organizovani fleksibilnim radnim vremenom. Fleksibilnost radnog vremena je uvek vezana za procentualno plaćene poslove, što je uvek bonus stalnom kućnom budžetu. 

Ukoliko se odlučite za bilo koji terenski tip poslovanja, uložite u svoje kvalifikacione sposobnosti time što možete upisati vožnju opšte B kategorije a kasnijim usavršavanjem dodati određenu kategoriju sa skupom vozila.

Related Articles

Leave a Comment