KINOA: SAVETI ZA PRIPREMU OVE SUPER ZDRAVE PSEUDOŽITARICE

by Iva

Iako je kinoa kao pseudo žitarica svoju popularnost stekla tek poslednjih par godina, njena nutritivna svojstva pogodna za naše zdravlje su poznata od davnina. Kinoa se koristila još hiljadama godina unazad u ishrani, a samo su se načini pripreme promenili i danas su prilagođeni savremenom dobu i čovekovim potrebama.

Kod nas i u svetu najpopularnija je bela kinoa, dok postoje i crvena i crna, a neki podaci govore i da postoji pre sto dvadeset vrsta kinoe. Spada u red supernamernica i proteinsku hrana koja je bogata mineralima poput gvožđa, magnezijuma, kalcijama i drugih hranljivih vlakana, sadrži male količine šećera,  a pri tome ne sadrži gluten. Ipak za pripremu kinoe trebaće vam par saveta kako ne biste došli u situaciju da vam jela spremljena sa njom budu kašasta, suva ili prepečena i bezukusna, te vam donosi par praktičnih saveta koje možete primeniti u pripremi. 

KINOA KAO ZAMENA ZA PIRINAČ, SOČIVO ILI KUSKUS

Ljudi je najčešće koriste kako zamenu za pirinač možda i zbog načina pripreme jer se kuva na isti način kao pirinač. Dakle, prvi korak bi bio da kinou dobru operete, što najbolje možete izvesti tako što ćete je ostaviti neko vreme u vodi, a onda protljati i isprati od gorkog praha kojim je obložena. Ovo je još dobra praksa i iz razloga što je potrebno da odstoji u vodi desetak minuta pre samog kuvanja koje podrazumeva da voda sa kinoom provri, nakon čega se smanjuje temperatura kada se još nekih deseta minuta krčka dok ne omekša ili upije svu tečnost. Možete dodati i so. Ovaj bazični način pripreme kinoe u najvećem broju slučajeva predstavlja osnovu i za ostalu pripremu jela na njenoj bazi

KINOA U SUPAMA I ČORBAMA

Upotreba kinoe u supama i čorbama je vrlo slična gore pomenutoj pripremi. Danas možete naći mnoštvo recepata za kinoa čorbe i super koje možete lako da prilagodite svojim ukusima i afinitetima. Prednost je u brzoj i jednostavnoj pripremi u razmeri jedan prema dva (jedna šolja kinoe, dve šolje vode).  Uz dodavanje povrća i ostalih začina koje obično i stavljate u supe ili čorbe, dobićete čorbasto jelo bogato proteinima. 

SALATE SA KINOOM

Sama priprema kinoe za salate je predstavljena na početku, a u skladu sa vašim ličnim preferencijama kada su ukusi i izbor hrane u pitanju, kionu možete mešati u različitim salatama i praviti razne kombinacije. Dostupnost interneta omogućila je da nađete i brojne recepte za ukusne salate sa ovom pseudo žitaricom na njemu koje možete kombinovati i sa povrćem i sa mesom. 

IDELANA ZAMENA ZA BEZGLUTENSI HLEB

Mlevena kinoa je idealna zamena za obično brašno u pripremi hleba bez glutena s obzirom da ga ova žitaraca na poseduje, te je čest izbor onih koji su alerginični ili osetljivi na gluten. Kod takvih osoba konzumiranjem kinoe povećava se hranljiva vrednost i dejstvo antioksidanata. Ali ni tu ne treba preterivati jer velika upotreba kinoe može ostaviti gorak ukus. 

Zanimljiva je činjenica da je kinoa zbog svoje visoke hranljive i nutritivne vrednosti, ali sa druge strane i zbog jednostavnog gajenja i pripreme, žitarica za koju naučnici NASA-e smatraju pogodnom za gajenje u kosmosu. 

Related Articles

Leave a Comment