Koje su prednosti njihalice za bebe?

by Iva

Svaki novopečeni roditelj traži načine da učini aktivnosti deteta malo raznovrsnijim, kako bi se stimulisao razvoj određenih veština i kako bi mogle da se ispune neke druge obaveze koje imaju. Njihalica za bebe predstavlja predmet koji neće uvek prvi pasti na pamet pri nabavci stvari za dete, a može biti izuzetno korisna.

Prvo se misli na one osnovne stvari poput pelena, benkica i cucli, pa tek kada roditelji u potpunosti uđu u ulogu i malo se priviknu, počnu da im se otvaraju nove opcije koje bi bile korisne da dopune dom i učine ga praktičnijim za život sa novorođenčetom. 

Situacija je sledeća: nagomilali su se sudovi, korpa za prljav veš je puna, ručak nije spremljen, a beba ne želi da se smiri ni u čijem naručju i potrebno joj je malo igre i zabave. Pretpostavljate da se rešenje za ovu apstraktnu dilemu može naći upravo u njihalici za bebe – dete će se smiriti i dati vremena oboma da obavite sve poslove koji su se nagomilali. 

Sloboda za druge aktivnosti i odmor

Kao što je već pomenuto u uvodu, vreme koje dete provede u njihalici za bebe znači slobodno vreme za roditelje. 

Pored obavljanja kućnih poslova i pospremanja kuće, imaćete malo vremena i za sebe. To vreme može biti korisno da se istuširate, obavite neku rutinu nege, pogledate epizodu omiljene serije.Takođe, može biti i vreme koje koristite jednostavno kao kratku pauzu za predah i izležavanje na kauču. Šta god je potrebno u tom trenutku, opravdano je, s obzirom na ustaljene cikluse nespavanja i nedostatka vremena za sve ostale obaveze. 

Umirujuće dejstvo

Dok njihalica za bebe deluje na opuštanje roditelja indirektno, na same bebe deluje direktno. Kada prođe proces navikavanja, uživaće da provode vreme u njoj, dok su istovremeno potpuno bezbedne. 

Dok se dete pomera, i ona će poskakivati, što ga može vrlo lako i efikasno umiriti. Uz blagu vibraciju koja pomera, osećaće se ušuškano kao kod majke u stomaku, dok materijali od kojih su napravljene pružaju odličnu potporu koja je napravljena od mekanih tkanina koje savršeno prianjaju detetu. 

Njegovi pokreti čine da se sama njihalica za bebe pomera, dok te vibracije imaju za posledicu drugi efekat – umirivanje, što je jedan idealan zakon akcije i reakcije.

Podsticaj na aktivnost

Sa druge strane, ukoliko je vreme za igru, ona može poslužiti kao podsticaj na aktivnost, odnosno može imati stimulišuće dejstvo. U duetu sa nekim drugim dodacima i igračkicama, može biti izvor neizmerne zabave. 

Upravo se tom zabavom dete podstiče da se pomera, pa samim tim i razvija mišiće koji su vitalni za njegov dalji napredak. Tako se razvijaju i mnoge motoričke veštine dok se uče otporu. Uz to, možete se i sami uključiti u proces animiranja, odnosno igre, tako što ćete komunicirati sa njim i pokazivati mu igračke.

Vrlo često dodatak ovde je i muzika koja često dolazi uz raznovrsne igračke koje ono voli da dodiruje, tako otkrivajući nove zvuke i teksture. 

Naravno, ovde je vrlo važno da bude sigurno vezana sigurnosnim pojasevima, što će obezbediti bezbednost i kontrolu. Za to vreme možete biti mirni, ali vodite računa da svakako njihalica za bebe bude negde u vidokrugu. 

Otkrivanje samostalnosti

Prirodno je da novorođenčad posle rođenja budu često u maminom naručju, jer se tu osećaju najsigurnije. Teško im je da napuste to sigurno mesto, ali uz postepeno navođenje, i ova sprava im povremeno može biti dobra zamena.

Kao što smo već rekli, bebi je potrebno da bude stimulisana na neki način, jer se polako upoznaje sa svetom oko sebe, pa joj je potrebno da bude izložena prvenstveno svetlosti. Potom je važno da se upoznaje sa različitim oblicima i materijalima.

Uz igračke i umirujuće zvukove, pruža se adekvatno okruženje za otkrivanje tih novih oblika i tekstura, odnosno da se istražuje svet oko njih. Na taj način, svojom radoznalošću uspevaju da idu ka tome da budu sve samostalniji i za naredne faze života.

Lake za prenošenje i održavanje

Pored direktnih prednosti njihalica za bebe kao takvih, pokazuju se i veoma praktičnim u mnogim situacijama. Prvenstveno je veoma lako preklapanje, pa je rukovanje njima prilično jednostavno. 

Potom, njihalice za bebe su lagane, pa se mogu prenositi i u toku dana iz prostorije u prostoriju kako to odgovara, dok su spas i za transport. Zbog svog lakog preklapanja, mogu se pakovati u automobile i prenositi gde god je to potrebno, čak i kada su duža putovanja u pitanju. 

Možete je lako i odložiti kada je ne koristite, ili pak pomeriti kako ne bi smetala. A često ih koristi više dece tokom vremena jer su izuzetno izdržiljive i dugotrajne. 

Zbog svog materijala, vrlo su lake za održavanje, pa se tako sve potencijalne fleke mogu lako očistiti upotrebom vlažne krpe i sapunice. Neminovno je da će se prljati, kao i sve stvari koje dođu u kontakt sa najmlađima, ali jeste utešno znati da se te fleke mogu uvek lako otkloniti. 

Related Articles

Leave a Comment