Kako da u svom dvorištu napravite savršeni letnjikovac

by Iva

Kada dođe lepo vreme, svi želimo da provedemo što više vremena napolju. Ukoliko živite u kući koja ima prostrano dvorište, jedan od načina na koji možete sebi napraviti oazu za uživanje u dvorištu jeste izgradnja letnjikovca. Letnjikovac će biti omiljeno mesto okupljanja porodice i prijatelja, tu možete proslavljati razne događaje, poput rođendana ili prosto uživati u druženju sa dragim ljudima.

Pre početka procesa gradnje, važno je da dobro pozicionirate vaš letnjikovac ali i da odaberete pravu veličinu. Bitno je da vam on nakon izgradnje obezbedi dovoljno hlada, kako biste potpuno uživali u njemu. Kada se radi o materijalu, od kog može biti izgrađen letnjikovac, ne postoje prepreke, pa apsolutno svi materijali dolaze u obzir. Ipak, većina se odlučuje da ga sagradi od drveta, jer se drvo idealno uklapa u svako dvorište i prostor uopšte.

Samo je jako važno da temelj bude betonski, kako bi drvena konstrukcija duže trajala i bila stabilnija. Pri ovakvoj gradnji, drvo neće tako često dolaziti u kontakt sa vodom, već će betonski temelj u slučaju kiše i drugih nepogoda, svakako biti otporniji. 

Ideje i mašta

Kada su u pitanju dimenzije, ali i oblik ovog spoljnjeg objekta, pustite mašti na volju. Ako imate dovoljno prostora u dvorištu, napravite veći letnjikovac i tu se često družite sa vama bliskim i dragim ljudima. Možete ga sami izgraditi, a možete i angažovati majstore. Sve zavisi koliko volite da sami nešto gradite i koliko ste uopšte vični uradi sam projektima. Postoje i letnjikovci, pogotovo ako su manjih dimenzija, koje možete kupiti gotove i samo ih sastaviti na mestu koje ste predvideli za letnjikovac.

Isto tako, oblik birate sami u skladu sa svojim željama i potrebama. Pa tako možete birati između ovalnog ili okruglog, ali i pravougaonog letnjikovca. Bez obzira koliki je budžet kojim raspolažete, postoje zaista mnogobrojni načini na koje možete urediti letnjikovac jednostavno i jeftino pre svega. Uz malo mašte, napravićete prelep prostor u kome ćete zaista uživati. I ono što je podjednako važno, služiće vam jako dugo i ukrašavati čitavo dvorište.

Zatvoreni ili otvoreni letnjikovac

Kada se govori o letnjikovcima, uglavnom svi misle na one otvorenog tipa, sa stočićem i klupicom, dok na obodu krova visi raznobojno cveće. Oni se prave najčešće, i služe uglavnom za druženja samo kada je napolju lepo vreme. Sa druge strane, postoje oni koji su zatvoreni ili se zatvaraju po potrebi, a to je uglavnom kada je hladno ili pada kiša. Zatvoreni letnjikovci mogu biti itekako moderni i funkcionalni, a u svemu tome doprineće kvalitetna alu stolarija

Ako se odlučite da na ovaj objekat ugradite prozore ili vrata, onda neka vaš izbor bude alu stolarija. Zamislite samo da uživate u kišnom danu sa prijateljima, a da opet imate osećaj kao da ste napolju. To možete postići kliznim vratima ili prozorima izrađenim od alu stolarije. Takođe, poslednjih godina su popularni sistemi roletni koje rade na daljinski, pa ih možete podešavati kako vam odgovara. 

Šta je potrebno od nameštaja

Kada su u pitanju letnjikovci manjih dimenzija, oni su ograničeni po pitanju nameštaja koji se može nalaziti u njima. Obično je to sto, okrugli ili pravougaoni i stolice. Odlična ideja su i klupe, izrađene kao separe duž unutrašnjih ivica objekta. Možete ih presvući sunđerom i obložiti nekim materijalom koji je otporan na razne vremenske uslove, kako bi vam bilo udobnije i komfornije sedeti tu. Naravno, ako je objekat veći i imate prostora za mnoge ideje u njemu, onda možete eksperimentisati.

Možete napraviti čitavu garnituru za sedenje, i to na primer od paleta. Od njih možete napraviti i sto kao i stolice. Palete su jeftino rešenje, a možete ih čak dobiti i besplatno. Povežite ih uz pomoć eksera, a na kraju ih možete i obojiti. Dodajte jastučiće i neku dekoraciju i opustite se. Možete biti kreativni i urediti prostor na različite načine. Ukoliko je letnjikovac zatvorenog tipa, unutra možete staviti i tv, i praviti filmske večeri. Takođe i viseća ljuljaška je odlično rešenje. 

Cveće kao najlepši ukras

Najlepši i prilično jeftin način da ulešate dvorište kao i letnjikovac, jeste razno cveće u mnogim bojama. Muškatle, petunije, surfinije ili begonije, kao i vinke uneće boje i živost u prostor. Saksije možete postaviti oko letnjikovca ali i okačiti ih da vise, i na taj način ga oplemeniti. Isti efekat ćete postići i sa ružama ili lavandom. Dosadni insekti znaju u toplim mesecima biti prava napast, pa možete postaviti saksije sa nekim citrusnim mirisima, jer ih takav miris odbija. U zatvorenom letnjikovcu par saksija sa sobnim biljkama, koje su otporne na različite vremenske uslove, daće prostoru dodatnu toplinu.

Related Articles

Leave a Comment