Najbitnije stvari koje treba da znate ako idete na Maldive

by Vlada
maldivi putovanje

Maldivi su jedna od najatraktivnijih i najlepših turističkih destinacija na svetu. Neretko ćete od posetilaca ove ostrvske zemlje čuti i da je opisuju kao „raj na zemlji”.  S pravom je tako, jer se čini da nigde na svetu ne postoje tako bajkovite bele peščane plaže, kristalno čiste lagune, tirkizna boja vode u svim njenim nijasnama, raskošna vegetacija i naravno, jedinstvena prelamanja sunčeve svetlosti koja stvaraju neverovatne boje neba. Dakle, Maldivi pružaju priliku za odmor za, doslovno, sva čula.

Mnogo slika, informacija i vodičkih uputstava o ovoj destinaciji kruži internetom, ali jedinstveni utisak možete imati tek nakon što je posetite. Ukoliko su Maldivi među vašim favoritima ili ako još razmišljate, dvoumite se i planirate obavezno se informišite o osnovnim stvarima. Kada to kažemo, mislimo naravno i na geografske i istorijske odrednice, ali najviše na transfer, tipove smeštaja, kao i na sadržaje namenje odmoru i zabavi koje ne smete propustiti.

Šta bi trebalo da znate pre putovanja?

Maldivi su ostrvska država Indijskog okeana, koja se nalazi u južnom delu Azije. Glavni grad je Male i on broji oko 105 hiljada stanovnika. Uređen je kao politički, ekonomski i trgovinski centar. U ovom mestu se i najbolje može saznati o istoriji, kulturi i tradiciji Maldiva. Takođe, Male je nezaobilazan prilikom putovanja na Maldive, jer se upravo u njemu nalazi internacionalni aerodrom na koji se sleće pri dolasku i odakle se dalje putuje do izabranog smeštaja.

Vrste transfera

Nakon sletanja na aerodrom, u gradu Male sledeći korak su transfer usluge. One se mogu obaviti hidroavionom, unutrašnjim letom ili brzim brodom, a birate ih u zavisnosti od toga gde ste rezervisali hotel. Zbog razbacanosti ostrva najbrža i najpraktičnija je usluga hidroavionom. Istina da je ovo najskuplji vid transfera, ali pruža jedinstvenu priliku da doživite lepotu maldivskih utopijskih ostrva iz sasvim drugog ugla.

Kako izabrati tip smeštaja?

Maldivi se sastoje od 1200 ostrva na 26 atola. Oko 200 ostrva je naseljeno lokalnim stanovništvom, dok je stotinak ostrva pretvoreno u privatne rizorte (odmarališta). Zanimljivo je i to da je svaki rizort smešten na sopstvenom ostrvu, a to praktično znači – jedno ostrvo jedan hotel. Zbog toga, kada se smestite na izabrano ostrvo, računajte da ćete tu provesti ceo odmor, jer su turistički obilasci drugih ostrva skoro neizvodljivi.

A sada ono najvažnije – kako izabrati tip smeštaja na Maldivima?

Kao i do sada, gde god da ste letovali, prvi i osnovni kriterijum za izbor smeštaja je budžet kojim raspolažete. Ovo je naročito važno za letovanje na Maldivima, jer su cene kreirane upravo prema tipu smeštaja i luksuzu kojim raspolažu. Na osnovu toga postoje dva glavna tipa smeštaja: klasične hotelske zgrade (na ostrvima naseljenim lokalnim stanovništvom) i luksuzniji rizorti na privatnim ostrvima.

Klasični hoteli na Maldivima

Kada kažemo „klasični” hoteli, daleko od toga da mislimo na nešto što je manje lepo ili što će pokvariti doživljaj Maldiva. To je nemoguće, jer najveći deo odmora treba provesti na plažama koje stvaraju jedinstveni utisak. Što se tiče ovog tipa smeštaja, on se sastoji od hotelskih zgrada koje raspolažu delom svojih privatnih plaža.

Ako iznajmljujete hotel na naseljenom ostrvu, bićete u prilici i da se svakodnevno susrećete sa lokalnim stanovništvom. No, to ne treba da vas brine, jer su ljudi vrlo gostoljubivi, ljubazni i spremni da pomognu oko snalaženja na ostrvu. Jedino oko čega valja voditi računa, budući da je reč o izrazito religioznom stanovništvu, jeste šetanje i kupanje u bikiniju (mimo privatnih plaža u okviru hotela to nije dozvoljeno), kao i konzumiranje alkohola.

Luksuzni rizorti su simbol Maldiva

Na slikama Maldiva koje kruže internetom uglavnom ćete videti neobične i prelepe drvene kućice u sred okeana ili na plaži. One svakako predstavljaju najlepši, ali i najluksuzniji tip smeštaja. Budući da je svaki rizort smešten na zasebnom ostrvu, uglavnom su birana ona ostrva sa kvalitetnim plažama, bogatim podvodnim svetom i raskošnom vegetacijom. Međutim, važno je naglasiti i to da se čak i ovi luksuzni tipovi smeštaja međusobno razlikuju.

Vile na samoj plaži – prednost ovih vila je u tome što vas one samo nekoliko koraka dele od okeana i što stvaraju osećaj da je čitava plaža prepuštena samo vama. Na izbor ovih vila može da utiče to da li raspolažu prvitanim bazenom ili ne, te se u tom pogledu vile na plaži razlikuju u ceni.

Vile na vodi – jednu od najluksuznijih i definitivno najlepših vrsta smeštaja čine vile na vodi. Uživanje u ostrvskim lepotama i direktni pristup tirkiznoj vodi sa terase je ono što ih izdvaja od drugih vila. Treba naglasiti da neke od najluksuznijih vila na vodi sadrže i dodatne bazene i tobogane pa zabava ovde može trajati čitav dan i noć. Takođe, neke vile na vodi imaju staklene podove što stvara utisak da neposredno gazite u okean.

Podvodne vile – ovakav tip vila je prava senzacija i važe za najskuplji smeštaj na Maldivima. Osmišljene kako bi zadovoljile adrenalinske želje turista, pružaju neverovatne prizore – čitav podvodni svet vam je toliko blizu i nadohvat ruke.

Na Maldivima je dosadno – ko to kaže? 

Utisak koji Maldivi ostavljaju na posetioce variraju od „bajkovitog i nezaboravnog doživljaja” do „bajkovitih prizora, ali dosadnog provoda”. Naime, odmor na ovoj destinaciji je pasivnijeg tipa, a to doslovno znači da ćete najveći deo odmora provesti na plaži, u vodi, leškareći i opuštajući se u svakom pogledu. Pritom, Maldivi su idealno mesto da pobegnete od gradske gužve, užurbanog tempa i dinamičnih aktivnosti koje su vaša svakodnevica.

Dakle, ovo je mesto za odmor svih čula i punjenje baterija, te su neretko njegovi posetioci ljubavni parovi, porodice sa mlađom decom i starija populacija. U tom kontekstu možda bi ova ostrva zaista bila manje zanimljiva mladima, koji su inače željni ludih provoda i žurki. Zbog toga je najbolje da pre putovanja procenite da li vam odgovara ovakav tip odmora ili ne.

Zabavni sadržaji zavise od željenog rizorta

Kada su u pitanju zabavni sadržaji na Maldivima, oni uglavnom zavise od organizacije i programa željenog rizorta. Nećete baš na svakom ostrvu imati priliku za vrhunskom zabavom, te predlažemo da se detaljno informišete o tome gde se kakve aktivnosti sporovode.

Zabava na Maldivima prvenstveno podrazumeva sportsko-rekreativne sadržaje. Moći ćete da uživate u tenisu, odbojci na plaži, vožnju bicikla, kao i u sportovima na vodi (flyboarding, fun tubing, windsurfing). Jedinstveni doživljaj zabave omogućava i podvodni životnjski svet, te se možete družiti sa delfinima, hraniti ajkule i raže ili čak plivati sa kit-ajkulama.

Najzad, Maldivi su poznati i po jedinstvenim svetlucavim plažama, smeštenim na ostrvo Vadu (Vaadhoo). Specifičnost ovih plaža ogleda se u bajkovitom prizoru, kada se plaže pretvaraju u zvezdano nebo i sijaju neonskim sjajem. Ovaj fenomen se dešava isključivo u noćima bez mesečine, tako što bioluminiscentni fitoplanktoni, tj. vodeni mikroorganizmi koji reaguju na kiseonik počnu da oslobađaju fluorescentnu svetlost.

Related Articles

Leave a Comment