Kako napraviti letnjikovac?

by admin
letnjikovac iz snova

Želite da u svom dvorištu napravite mesto za uživanje? Da ono postane centar okupljanja vaše porodice i najboljih prijatelja? Letnjikovcem sve to postižete. Iako pred vama nije lagan zadatak, uz vešte ruke i pomoć, rezultat koji dobijate će biti vredan uloženog truda. 

Pre početka izgradnje važno je da dobro isplanirate veličinu i položaj vašeg letnjikovca. Tako će on ispuniti svoju osnovnu funkciju. A to je da vam omogući mir i odmor. Uz to će vam hlad leti biti uvek dostupan, a samim tim uživanje u cveću vaše bašte može biti potpuno. 

Letnjikovci mogu da budu različito građeni. Jednostavniji mogu biti montažni. Njih čine potporni stubovi, letve i grede preko njih. Brzo i dosta lako se mogu napraviti. Dobra ideja može biti da između stubova ostavite prazan prostor, bez ograde, te ga ispunite cvećem ili živom ogradom. Oni komplikovaniji letnjikovci sa više prostora koji imaju krov sa crepom, temeljom i ostalim detaljima mogu da budu prave brvnare. 

Ukoliko vam zafali ideja za izgled vašeg odmorišta u dvorištu samo prođite Vojvodinom. Tamo se kao po nekom nepisanom pravilu u skoro svakom dvorištu nalazi letnjikovac.

Gradnja letnjikovca

Letnjikovac se može napraviti od bilo kog materijala. Najlepši i najbolji izbor su drveni. Zašto? Pa jednostavno je. Najprirodniji se uklapaju u dvorište. Mogu biti i kao sastavni deo bašte. 

Njegovi najvažniji delovi su temelj, sa betonskim će drvo duže trajati jer neće dolaziti u direktan kontakt sa vodomi. Idelan materijal za krov je trska, ili još bolje hrastovo drvo.

Letnjikovci mogu biti napravljeni i od drugih materijala. Biber crep za krov ili stare cigle, stare fosne. Konstrukcije svih tih modela se uglavnom prave od čamovog drveta.

Dimenzije i oblici letnjikovca

Kakvih će dimenzija i oblika biti vaš letnjikovac pre svega zavisi od prostora koji imate u dvorištu. Jedino je to granica vašoj mašti. Sem toga, ideje mogu da vam budu bezgranične. One manjih dimenzija možete kupiti gotove i jednostavno ih sastaviti. Takvi letnjikovci mogu da budu sa staklenim ili najlonskim prozorima ili fontanom. Uz odgovarajuću podlogu možete napraviti bilo šta.

U letnjikovcima bilo kojih dimenzija i oblika možete da uživate dok god je napolju lepo vreme. Jedna od pogodnosti ovih naših prostora je taj da lepo vreme traje od ranog proleća pa do kasne jeseni. Zato napravite poseban enterijer u njima. Ugradite stolove sa klupama ili stolicama, a za potpuni osećaj uživanja stavite ležaljku ili mrežu. Ugradnjom lepe rasvete u dvorištu možete uživati i u toplim letnjim noćima.

Kako da sami napravite letnjikovac?

Ako vam rukovanje alatom nije stran pojam, letnjikovac možete i sami napraviti. Ili uz nečiju pomoć, kako je na početku rečeno. Dakle, šta je sve potrebno da sami napravite letnjikovac? 

  • Prvo, izbetonirajte osnovu.
  • Postavite drvene grede, dimenzija 10×10, kao stubove.U zavisnosti da li se odlučite za četvorougaoni, šestougaoni ili možda osmougaoni oblik vašeg novog omiljenog mesta u dvorištu, napravite konstrukciju za krov.
  • Napravite krovnu konstrukciju, povežite je brodskim podom ili daskama i prekrijte crepom. U tu svrhu možete iskoristiti i stari crep ukoliko imate.
  • Na kraju drvene površine prelakirajte i postavite metalne ugaone okove.
  • Ako želite da postavite i tendu ona će vas u radnji koštati nekih 80 evra. Ako ste sve do sada napravili sami, onda ni drveni paviljon ne mora da bude izuzetak. Potrošićete koji evro više ali će sigurno duže trajati.

Letnjikovac nije mesto samo za uživanje tokom lepih dana. On vam može poslužiti i kao ostava za alat kad nije sezona, letnja kujna, a ako je veći čak i kao garaža za vaš auto.

Related Articles

Leave a Comment