Sve što ste hteli da znate o mušemama a niste imali koga da pitate

by admin
musema za sto

Naiđe ponekad svakom čoveku da razmišlja o detinjstvu. Vrati se tako u te lepe dane mira i spokoja, pa slike same nailaze. Tada dolazi sve ono što se čuva duboko u sebi, što ponekad deluje zaboravljeno. 

U tim slikama se tada pojave i draga lica. Vide se deka koji je uvek vredan, da li u polju ili oko kuće i baka koja veze i plete miljee, ili pažljivo postavlja mušemu za sto.

Da li ste razmišljali o tome odakle nam dolaze mušeme?

Mušeme svoje poreklo vode iz dalekog Meksika. Ko ih je i kad prvi počeo praviti u našim krajevima do danas nije skroz poznato. Osim za zaštitu stola, mušeme mogu da budu i kabanice ili svakakvi ukrasi. Zbog svoje praktičnopsti mušeme nisu omiljeni samo kod nas, nego širom sveta i u različite svrhe. 

Da li se silikonske mušeme mogu svoje mesto da nađu na stolu?

Naravno! Više od pola veka mušeme se postavljaju na sto kako bi ha ukrasile i zaštitile. Sada to izleda potpuno prirodno. 

Zanimljivo je da sem stolnjaka mušeme sjajno mogu da se koriste i kao kabanice, ali i za prekrivanje plastenika. Jednostavno kada su se pojavile niko nije mogao ni da pretpostavi da će mušeme naći toliko široku primenu i da će kako vreme prolazi biti veoma upotrebljive. 

Šezdesetih godina dvadesetog veka su nastajali i drugi materijali laki za široku proizvodnju i laki za održavanje, ali i pored svega toga mušeme su ostale neprevaziđene. 

Koje su prednosti mušema u odnosu na druge materijale?

Prednosti mušema su više nego jasne. Jer da nisu ne bi bilo kuće u kojoj mušeme nisu zauzimale jedno od centralnih mesta. Lako održavanje, lak način proizvodnje, ali i velika funkcionalnost, dovele su do toga da danas mušeme budu nezamenljive na tržištu širom sveta. 

Sem toga što su lep, dekorativan detalj one mogu da posluže i kao već pomenuti stolnjak, a zahvaljujući širini boja i dezena bez problema mogu da se uklope u svaki enterijer. Pre nego što su mušeme doživele popularnost na tržištu, upotrebljavali su se prirodni materijali koji su bili veoma zahtevni za proizvodnju, ali i za održavanje. Teško je bilo tada zamisliti da se u jednom proizvodu mogu spojiti svi dobri elementi za onog ko ih proizvodi i za one koji će mušeme koristiti. Danas su mušeme prvi izbor svih. Daleko ispred drugih materijala. 

A da li postoji razlika između mušema nekada i mušema sada?

Kao što se sve na svetu vremenom menjalo, tako su i mušeme pratile progres. Najviše se primeti razlika u načinu kako su se proizvodile nekada i kako se to radi danas. Kako su nastajale savremene tehnologije tako je napredovala i proizvodnja raznoraznih proizvoda, uključujući i mušeme.

Bez obzira na promene i napredak, te savremene načinine proizvodnje, kod mušema jedna stvar se definitivno neće promeniti. Mušeme su otporne na vodu i pristupačne svakom domu. 

Kako se proizvode mušeme?

Kada se priča o proizvodnji mušema najvažnija stvar je priprema. Tajna je u kuvanom lanenom ulju koje mušemama daje nepropustivost. Ovo ulje nastaje kombinacijom izvornog lanenog ulja i metala. 

To je bio stari način proizvodnje. Vremenom se došlo do zaključka da je on štetan, pa su procesi unapređivani, i na taj način se došlo do manje štetnih materijala koji su uz to i pogodniji za proces proizvodnje. Danas se ne koriste toksični materijali od kojih se stvaraju premazi za izradu mušema i njihovo premazivanje. 

Zanimljivo je da se nekada koristio želatin u proizvodnji, pa su zato mušeme bile elastičnije nego danas. Sada se sve radi mašinski, veoma profesionalno pri čemu su toksične materije potpuno izbačene iz samog procesa proizvodnje.

Ko se prvi setio da napravi mušemu nije poznato. Na razmišljanje navodi pitanje da li je baš taj ko ih je stvorio mogao i da nasluti koliko će lepih momenata u detinjstvu stvoriti.

Related Articles

Leave a Comment