Kako se formira cena stambenih kontejnera?

by Iva

Pitanje koje se najčešće među prvima postavlja kada je reč o prenosivim kućama, odnosno, kontejnerima, posebno kada su u pitanju oni sa namenom stanovanja jeste koja je cena stambenih kontejnera i od čega ona zavisi?!

Osnovni kontejneri imaju fiksne cene, koja je u stvari polazna za formiranje svega dalje. Međutim, osnovni kontejneri se ne mogu u potpunosti koristiti kao stambeni prostor, bar ne bez nekih osnovnih dodataka koji su potrebni za uredan život ili boravak u njima. Prilikom biranja jednog od stambenih kontejnera trebalo bi najpre da vodite računa o samoj nameni, a to je da li će se koristiti kao stalni prostor za življenje ili povremeni boravak.

Stambeni kontejneri

Pre samog razgovora o konkretnim ciframa, bitno je da azdvojite dve vrste kontejnera, a to su kuća i vikendica. Dok ćete u prvom modelu živeti stalno, drugi model je namenjen trenutnom boravku, povremenom, koji je usmeren ka odmoru ili nekom radu na određenom terenu. Zašto je ovo važno za cenu?

Cena stambenih kontejnera u najvećoj meri zavisi od količine opreme i dodatnih stvari koje se u njih unesu i instaliraju. Svaki novi detalj, oprema, u određenoj meri će korigovatu cenu naviše. S obzirom da nisu iste stvari potrebne u domu i vikendici, ukoliko je prostor namenjen povremenom boravku, ne morate apsolutno sve imati od postojećih dodataka, pa ćete tako i uštedeti na konačnoj ceni. 

Svi stambeni kontjneri dolaze sa osnovnom opremom koja podrazumeva priključak za instalacije, elektro i vodovonu, utičnice, prekidače, PVC stolariju i sigurnosna vrata, kao i sanitarrni čvor. Samo kupatilo i kuhinja predstavljaju dodatke koji su i najskuplju u celom ovom procesu opremanja jednog kontejnera od strane proizvođača. Pored toga, mogu se dodati roletne, inverter klime, dodatni prekidači, apsolutno sve što biste i stanu ili vikendici dopremili, što će opet uticati na konačnu cenu. 

Koja je cena stambenih kontejnera i šta sve uključuje?

Pod konačnom cenom ne podrazumeva se samo dobijanje stambenog kontejnera, već mnogo više od toga. Cena se, nakon biranja postojećeg ili modelovanja sasvim novog kontejnera oblikuje i dobija, a uključuje uz to i prevoz, kao i montažu samog objekta. Ovo je veoma važna stvar, jer za većinu radova i pripreme ste oslobođeni bilo kakvog rada, truda i utroška vremena. Ako se izvuče prosek, jedan stambeni kontejner sa osnovnom i dodatnom opremom može koštati između 2000 i 4000 evra, a tačna vrednost zavisi od vaših odluka, potreba i zahteva. Pored toga, postoje i dodatni troškovi koji su van cene stambenih kontejnera.

Dodatni troškovi za stambene kontejnere

Dodatni troškovi su najpre priprema terena gde će se kontejner postaviti. To podrazumeva adaptaciju površine, koja može biti samo izravnata, ali i betonirana ili nešto drugo. Pre postavljanja majstorima se mora obezbediti uredan prostor za postavljanje stambenog kontejnera, a na koji način će se to izvesti zavisi od vas. Pored toga, tu su i dovođenje priključaka za vodovodnu ili električnu instalaciju. Ovo su najkrupniji troškovi, a pored njih može biti potrebna dozvola za postavljanje kontejnera kao privremenog objekta, koju nije komplikovano dobiti, niti zahteva veće ulaganje kada govorimo o instalacijama. 

Related Articles

Leave a Comment