Na šta da obratite pažnju kad kupujete zastavu Srbije

by Iva

Značajne utakmice reprezentacije su prilike kada na tribinama naših, ali i velikih internacionalnih stadiona možemo da vidimo čitavu tribinu prekrivenu zastavom i to je svakako dogadjaj za pamćenje, fascinantno je kada se naša trobojka rasprostre preko skoro celog stadiona. Mnogi su se, verovatno, u takvim situacijama, našli pred pitanjem: Ko se bavi izradom zastava tih dimenzija? Koliko god delovalo nestvarno i komplikovano postoje specijalizovane štamparije koje se bave izradom zastava različitih dimenzija, pa i tih od nekoliko desetina metara. Medjutim, ukoliko kupujete zastavu Srbije, treba da znate da se kod izrada zastava cena razlikuje u zavisnosti od njihove namene, pri tom se ne misli na svrhu i priliku, već na to da li se zastava izlaže na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Shvatate da postoje neke činjenice na koje treba da obratite pažnju kada kupujete zastavu.

Kod izrada zastava cena zavisi od njihove namene

Za mnoge je zastava Srbije jedan od simbola naše države i tu se završava priča, medjutim, priča se tu ne završava, zato što zastava ima svoje mesto u promociji i predstavljanju države i to je regulisano zakonom, tačno je zakonskim aktima odredjeno u kojim prilikama i ko izlaže državnu zastavu, u kojim prilikama i ko izlaže narodnu zastavu. Bez obzira da li je reč o jednoj ili drugoj one se koriste za unutrašnju i spoljašnju namenu, to su važnje činjenice na koje treba da obratite pažnju kada kupujete zastavu, zato što kod izrada zastava cena zavisi od materijala, a materijal za štampanje zastave e se bira prema tome da li se zastava izlaže spolja ili unutra, odnosno da li je reč o spoljašnjoj ili unutrašnjoj zastavi, kako ih još zovu. Spoljne zastave se štampaju na poliesteru mrežastog tkanja ili na nesh materijalu. Za oba materijala važi da su vrlo postojani i izdržljivi na sve vremenske uslove, ako se pravilno izlaže i dobro održava, čak i kada je svakodnevno izložena, ta zastava može i do šest meseci da bude u svom izvornom obliku. Za razliku od spoljašnjih, unutrašnje zastave su od satena, one su sjajnije i iz tog razloga svečanije, ali je i materijal skuplji, pa su i ove zastave skuplje.

Zastava se izlaže na različite načine iz tog razloga ima više modela

Zastava se izlaže na različite načine, može biti izložena na jarbolu, to je u posebnim prilikama i samo posebne institucije imaju jarbole, a mnogo češće se izlaže na koplju. U zavisnosti od toga da li se izlaže prema prvoj ili prema drugoj varijanti, zastava može biti različitih dimenzija, to svakako pre svega zavisi od visine jarbola, ali i od načina na koji se zastava kači na jarbol, pa prema tome može biti i horizontalna ili vertikalna.

Zastava Srbije standardnih dimenzija ili po želji kupaca mimo standarda

Ukoliko kupujete već gotovu zastavu, ona je standardnih dimenzija i radi se u razmeri 3:2, a standardne dimenzije su 40:26, 60:40, 120:80, 150:100, 200:133, 300:200. Medjutim, bilo da je reč o državnoj ili narodnoj zastavi, izradjuju se van standardnih dimenzija, ukoliko je to posebna želja kupaca, tako se vraćamo na početak priče da se na utakmicama vidjaju zastave koje su i od po nekoliko desetina metara.

Related Articles

Leave a Comment