Saveti za pranje i održavanje bele odeće

by Iva
ves masine

Verovatno svi imamo u ormaru barem neke komade odeće bele boje. Isto tako, svi smo se susreli sa problemom kada ona posivi ili požuti. Potpuno je normalno da bela boja posle nekog vremena izgubi svoju blistavost, ali postoje načini kako je možete povratiti. 

Pre svega, zašto naši omiljeni beli komadi s vremenog posive? Postoji mnogo razloga, a neki od njih su nepravilno razdvajanje veša u boji pri pranju ili pogrešan način pranja veša u mašini. Na sreću, postoji mnogo načina kojima možete osvežiti svoje omiljene komade, a u nastavku navodimo neke od njih.

#1 Kvalitetna veš mašina je “pola posla”

Vaš najbolji saveznik biće kvalitetna veš mašina. Ona će sama već odraditi pola posla umesto vas.

Savremene mašine, poput Bocsh veš mašine, imaju programe koji se automatski prilagođavaju tipu materijala i stepenu zaprljanosti vaše odeće. Pored te, postoji i opcija senzorski kontrolisanog sipanja deterdženta ili omekšivača. Ovo će vam pomoći u određivanju količine tečnosti, s obzriom na to da prevelika količina može da ostavi fleke na tkanini.

#2 Sunčevi zraci imaju više benefita

Sunčevi zraci su odličan prirodni način da izbelite vašu odeću. Umesto da stavite veš na sušilicu, ostavite ga napolju, direktno na suncu. Osim što je zdravije, na ovaj način možete uštedeti toplotnu energiju. UV zraci razbijaju mrlje i posvetljuju odeću. Pored toga, oni istovremeno i dezinfikuju tkaninu uklanjajući sve vrste bacila. Dakle, sunce će doneti duplu korist vašim omiljenim belim majicama.

#3 Soda bikarbona omekšava beli veš

Ovaj sastojak verovatno svi već imamo u svojoj kuhinji. Osim što je koristimo za razne vrste kolača, soda bikarbona je sjajan saveznik u posvetljivanju i omekšavanju belog veša. Potrebno je da sipate šoljicu sode bikarbone u ključalu vodu. Kada se ona malo prohladi, potopite odeću i ostavite je nekoliko sati. Nakon toga operite veš u mašini i biće blistav kao da je tek kupljen. 

#4 Aspirin uklanja fleke sa odeće

Tablete aspirina su još jedan sastojak koji veliki broj nas već ima u svojoj kući. Iako ga koristimo uglavnom za glavobolje i prehlade, on zapravo može pomoći i u beljenju veša. Ova metoda je vrlo jednostavna: potrebno je da pet ili šest tableta izmrvite i ubacite u bubanj od veš mašine, a onda uobičajeno dodate deterdžent i omekšivač i operete veš. Ne samo da će izbeleti veš, već će i ukloniti fleke sa njega.

beli veš na žici

#5 Limunov sok izbeljuje potamnelu odeću

Limunova kiselina se odavnina koristi za izbeljivanje kose, kože i zuba, ojačavanje noktiju, čak i za zdravstvene tegobe poput problema sa prostatom, ali i za čišćenje skorelih površina u kući, pa nije čudno što se našla i na ovoj listi s obzirom na njenu široku upotrebu. Ovo je još jedna metoda koja će uspeti da vrati sjaj vašoj odeći prirodnim putem, bez upotrebe nekih hemijskih sredstava za izbeljivanje.

Sve što je potrebno jeste da iscedite oko pola šolje limunovog soka u lonac vruće vode, a zatim potopite odeću u tu smesu i ostavite je preko noći. Kada je izvadite iz lonca, ostatak smese sipajte u veš mašinu i operite veš po standardnoj proceduri.

#6 Alkoholno sirće neutrališe neželjene mirise

Još jedan sastojak koji verovatno već svi imamo u svojim domovima je alkoholno sirće. Ne samo da može da vam pomogne u izbeljivanju odeće, već i u uklanjanju fleka ili neželjenih mirisa. 

Za izbeljivanje je potrebno da pomešate pola šolje alkoholnog sirćeta sa loncem vrele vode i potopite svoju odeću. Ostavite je tako preko noći, a potom operite kao što biste i inače. 

Ukoliko želite da osvežite odeću od neugodnih mirisa, potrebno je da dodate jednu šoljicu sirćeta u mašinu tokom poslednjeg ciklusa ispiranja veša.

#7 Hidrogen peroksid vraća blistavost vešu

Hidrogen je blaža i zdravija varijanta od izbeljivača. Pored toga što se koristi za čiščenje rana, i on se može koristiti za vraćanje blistavosti vešu.

Sve što je potrebno je da dodate jednu šolju troprocentnog hidrogena u veš mašinu, a potom operete veš kao i inače. Obratite pažnju da li je hidrogen i dalje penušav, jer u suprotnom neće imati nikakvog efekta na odeću.

Kako da perete svoju belu odeću u veš mašini?

Na kraju, iako postoji mnogo načina kako da beloj odeći vratite svežinu i blistavost, ipak možete da sprečite da ona brzo posivi nakon pranja.

Pre svega, nemojte da perete odeću bele boje sa odećom drugih boja, posebno ne crvene. Pokušajte da je ne perete posle svakog nošenja, ukoliko je to moguće. Ukoliko se desi da se isflekate, pokušajte da uklonite mrlju dok je još uvek sveža.

Dalje, ne prepunjajte veš mašinu. Ukoliko se u njoj nalazi previše veša, nikakve fleke i mrlje se neće lepo ukloniti sa odeće. 

Proverite etiketu na svakoj od stvari pre nego što uključite mašinu. Neke od njih mogu da se peru na višim temperaturama, a neke samo u hladnoj vodi. To će dodatno produžiti belinu vaše odeće. 

Ukoliko nemate mogućnost da veš sušite direktno na sunčevoj svetlosti i morate da ga ubacite u mašinu za sušenje veša, nemojte nikako uključivati najtopliji program.

Takođe je potrebno i da održavate svoju veš mašinu, posebno ukoliko je koristite duže od pet godina. Možete je osvežiti ubacivanjem mešavine sode bikarbone, sirćeta i aspirina. Nakon što je operete tom smesom, ona će biti sveža i svi neprijatni ustajali mirisi će biti uklonjeni.

Sada imate sve savete koji su vam potrebni da svojoj posiveloj odeći vratite belinu, ili da još uvek belu odeću održite belom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete od sada sa lakoćom održavati svoju odeću bele boje.

Related Articles

Leave a Comment