Boje za beton – jeftino, kreativno i praktično rešenje

by Iva

Futuristički stil, street atr varijante, nekonvencionalni prostori i urbana dekoracija sve su češći na našem tržištu. Beton je njihov neizostavan, bar dekorativni, deo. Hale, sale, kafići, restorani, čak i delovi stambenih jedinica, sve češće sadrže gole betonske površine koje je potrebno uklopiti sa željenim stilom i uz određenu namenu. U tom pogledu su boje za beton idealno rešenje – nisu skupe, jednostavno se nanose, imaju dobru pokrivenost i dobro prijanjaju površini.

Međutim, nisu sve betonske površine iste. Boje treba birati na osnovu mnogih faktora – unutrašnja ili spoljašnja površina, svež beton ili već tretiran, izložen temperaturnim razlikama, mehaničkim oštećenjia, na vlažnom je području itd. Pored toga što će ova boja ofatbati vaš beton, ona treba i da ga zaštiti od spoljnih faktora. Zato bi trebalo znati koje boje za beton postoje, koje su njihove osnovne karakteristike i za kakkvu betonsku površinu se koriste.

3 vrste boja za beton

Silikonske boje – pravljene su na bazi silikonske smole. Odlično prijanjaju betonu, nanose se jednostavno, lako i ravnomerno. Idealne su za površine koje su izložene velikim temperaturnim promenama ili se nalaze na vlažnom području. Vrlo su otporne na vodu, vlagu, gljivice i alge. Zato su idealne za spoljne betonske površine različitih namena.

Silikatne boje – smesa od lepka, mineralnog pigmenta i silikonskog punjenja. Ove boje su vrlo otporne na sunčevu svetlost, na gljivice, kiseline. Zato se i one mogu koristiti za spoljašnje betonske površine. Ali sa druge strane, silikatne boje mnogo propuštaju i upijaju vodu, sklone su pocanju, jer nisu elastične, i stvaranju abrazije, pa im je to velika mana. Ne preporučuju se za betonske ploče koje se nalaze na vlažnim i kišnim područjima.

Akrilne boje – dobro prijanjaju podlozi, imaju dobru pokrivenost, otporne su na vlagu, na jako sunce, na abraziju i mogu dugo da potraju. Koriste se za bojenje i spoljašnjih i unutrašnjih površina od betona ili ploča koje sadrže malter, cement, isl. Idealne su za dekoraciju takvih površina.

Šta se sve može sa bojama za beton?

Postoje osnovne boje za beton koje se mogu dalje mešati i davati nove nijanse. Pored dodatnih tehnika te nijanse mogu izgledati kao lakirane, kao fluorescentne ili matirane. Bojama za beton se može kreativno išarati svaka površina. Zato su vrlo praktične i za potrebe osnovnog uređenja i za dekoraciju. Bojama za beton moguće je napraviti bukvalno mali mural, što vrlo lepo izgleda i jako je popularno. Shodno tome moguće je njima iscrtati i različite imitacije već poznatih podnih obloga.

Da li postoji približna zamena za boje za beton?

Kao jedna od varijanti navodi se premaz. On je praktičan za farbanje velikih, odnosno prostranih, i vertikalnih i horizontalnih betonskih površina. Ali kao osnovna njegova mana se ističe nepostojanost – brzo će izbledeti i isprati se. Razlog tome je što ne prijanja na površinu tako dobro kao boja za beton. U poslednje vreme neretko se mogu videti i obojeni betoni. To „na oko“ lepo deluje, međutim, te boje razređuju sam beton, kvare njegovu kompaktnost, pa se mogu koristiti samo u malim dozama (najviše 10% od ukupne količine betona), što utiče na konačnu nijansu farbane površine.

Related Articles

Leave a Comment