Ne znate koje slavine za lavabo da odaberete? Pročitajte ovaj tekst

by Iva

Svako ko je makar jednom opremao kupatilo zna koliko izbora je morao napraviti i koliko nedoumica je imao, sve dok radovi nisu bili konačno gotovi. Kod opremanja kupatila treba prvo izabrati nijansu i dezen podnih i zidnih pločica, zatim tuš kabina ili kade, lavaboa, toaletske šolje i kupatilskog nameštaja. Koliko god sve ovo bilo lepo i zanimljivo u svakom salonu keramike je danas toliki izbor pločica, opreme i kupatilskog nameštaja da često dolazi do toga da se potencijalni kupci prezasite. 

Osim ovih krupnih stvari treba izabrati i one sitnije na koje niko u početku ni ne misli. To su uglavnom slavine za lavabo i tuš kabinu, držači za peškire i još mnogo drugih stvari. Od svih ovih stvari treba najviše da se fokusirate na izbor slavina. 

Odaberite kvalitetne slavine 

Iako su slavine za lavabo postale bitan detalj u uređenju kupatila pa ih danas na tržištu ima više nego ikada, na početku se treba fokusirati na izbor kvalitetne. Najčešći materijali od kojih se prave slavine su nerđajući čelik, hrom i bakar. Veoma je važno da odaberete slavinu koja neće zarđati posle nekog vremena. Ono što mi savetujemo jeste da odaberete slavinu od nekog od poznatijih proizvođača čiji proizvodi imaju garanciju kvaliteta. Na taj način znate da ćete dobiti pouzdan proizvod koji nećete morati da menjate kroz nekoliko meseci. 

Osim toga, nemojte ih sami ugrađivati, ako niste baš vešti u tom poslu. Bolje je da pozovete majstora nego da slučajno napravite neku grešku zbog koje ćete posle imati samo probleme.

Uskladite slavine sa dizajnom kupatila

Već smo pomenuli da su slavine za lavabo i kadu postale bitan estetski detalj u uređenju kupatila. Upravo zbog toga se na tržištu mogu naći slavine u više različitih stilova. Od onih klasičnih u srebrnoj boji, do potpuno modernih sa mat finišom ili, danas izuzetno popularnih – retro, dvoručnih u boji bakra ili zlata. Osim ovih, u našim prodavnicama se mogu naći i slavine u više veselih boja koje izgledaju neobično, ali su izuzetno dekorativne za, na primer, kupatila koja koriste deca u vrtićima ili igraonicama. Izgled i boju slavina ćete naravno odabrati sami, ali Vam savetujemo da prilikom izbora imate par stvari na umu. 

Na primer, ne možete odabrati potpuno moderne slavine za kupatilo uređeno u retro stilu. Osim toga, treba da imate na umu i da morate obavezno da ih uskladite sa slavinama za kadu i tušem – nije preporučljivo da budu u različitim bojama i stilovima. 

Vrste slavina po načinu uzgradnje

Slavine za lavabo se razlikuju i po načinu na koji se ugrađuju. Postoje one koje se ugrađuju direktno u zid i one koje se ugrađuju u umivaonik. Imajte to na umu kada izvodite instalacije ili birate lavabo i slavine. U suprotnom, može se desiti da napravite grešku pa kupite, na primer, neodgovarajući lavabo koji kasnije morate da menjate ili da sečete ploču, ako odaberete moderan umivaonik. 

Slavine po ekološkim standardima

U poslednjih nekoliko godina se kod ljudi širom sveta razvila svest o važnosti uštede čiste vode. Organizuju se čitave kampanje kako bi se uticalo na ljude da smanje potrošnju vode. Ideja i predloga za uštedu pijaće vode ima mnogo – od zatvaranje česme dok se peru zubi do promene načina pranja sudova, a jedan od njih je i isključivo upotreba mašina za suđe prilikom čijeg rada se koristi daleko manje vode nego prilikom ručnog pranja. 

Ono što je novina jesu slavine za lavabo sa niskim protokom vode koje se uklapaju u zahteve ekoloških aktivista. One značajno doprinose uštedi vode prilikom umivanja i pranja zuba i ruku. 

Najboje slavine za lavabo za javne objekte

Uređenje toaleta u restoranima, hotelima i tržnim centrima predstavlja poseban izazov. Treba uklopiti sve elemente u specifičan i prepoznatljiv dizajn, ali i ispoštovati određene standarde, kao i sprečiti sve eventualne nezgode. 

Za javne toalete u kojima je veliki promet ljudi, dakle u restoranima, na pumpama i u tržnim centrima, sve više se upotrebljavaju slavine za lavabo sa senzorima. One definitivno doprinose tome da se štedi voda jer se može podesiti koliko dugo će teći voda kada se aktiviraju. Ovo automatsko isključivanje vode je takođe praktično i sprečava eventualne poplave u toaletima. Sa običnim slavinama se, na primer može desiti da neko zaboravi da isključi vodu, dok se sa ovim to ne može desiti. 

Pored ovih sa senzorima za javne toalete se preporučuju slavine za lavabo sa termomešačem. Na njima nema potrebe za podešavanjem temperature vode, već one same mešaju toplu i hladnu vodu dok ne dostignu određenu temperaturu. Ovo je praktično i za izbegavanje opekotina.

Slavine sa senzorima i termomešačem možda nisu najpraktičniji i najčešći izbor za kućnu upotrebu, ali su, upravo zbog gore navedenih primera, sve češće u komercijalnim objektima. 

Related Articles

Leave a Comment