Oplemenite kuhinju brojnim dopunskim i dekorativnim elementima

by Iva

Postoji bezbroj načina da izgled kuhinje uz sve dostupne kuhinjske elemente nema jednoličan izgled. Boja kuhinje diktira notu i izgled pločica, pri čemu se savetuje odabir svetlijih tonaliteta pastelnih boja ili potpuno belih.

Prvi vizuelni utisak svakako ostavlja izgled frontova i tonalitet pločica. Na frontovima se obično ugrađuju ručice za kuhinju, koje se po zahtevu kupca sasvim dobro uklapaju u enterijer kuhinja. Na praznom zidu nasuprot kuhinjskih elmenata, mogu se postaviti dodaci, koji su obično u formi ukrasnih tanjira, slika ili dekorativnih polica. Zavisno od ukusa pojedinca dekorativni elementi će ispoljavati izveznu dozu umetnosti. 

Kako najbolje odabrati ručice za kuhinju u skladu sa postojećim načinom uređenja

Ručice za kuhinju se obično uklapaju uz boju pločica ili boju fugni. Još jedan način savršenog uklapanja se ističe prateći dodatke u kuhinji. Uz boju frižidera, mašine za pranje posuđa ili aspiratora, ručice za kuhinju se mogu potpuno uklopiti. Ako je boja frontova bela a pomenuti kuhinjski aparati sivi, jednostavnost u pogledu uklapanja je ista za ručice na frontovima. 

Ugradnja ručica za kuhinju je primenljiva na fioke, kao neizostavne dopunske elemente donjeg dela kuhinje. Savetuje se ugradnja materijala sa trajnom osnovom, glatkih površina bez zahtevnih oštrih uglova koji otežavaju održavanje. Materijali koji se obično upotrebljavaju za izradu su aluminijum ili čak kombinacija kovanog gvožđa sa drvetom. Navedeni materijali se mogu potpuno uklopiti uz klasičan ili moderan dizajn samog prostora. 

Kod odabira ručica za fioke, bitna karakteristika je kvalitet i odabir materijala. Poželjno je da oblik ručica bude prilagođen lakšem otvaranju, kako bi se održala čvrstina samih fioka. Bilo kakav odabir navedenih dopunskih elemenata mora biti potpuno uklopljen uz enterijer, prateći nove trendove dizajna. 

Primena boja na zidovima i kuhinjskim elementima

Kuhinje su delovi prostorija čija lepota na prvi pogled ipak mora odavati utisak skladnog i urednog prostora. Prilikom uređenja ili potpuno nove izrade kuhinja, postoje jednostavne do potpuno moderne forme uređenja. Za ljubitelje jednostavnog stila, nepogrešivost u izboru boja elemenata je bela sa elementima sive i braon. Boja zidova je obično bela pri čemu kod pojedinih dizajniranih prostora, praznih zidova nema ili su one potpuno pokrivene pločicama. 

Postizanje kontrasta u pogledu boja zidova i frontova kuhinjskih elemenata, na prvi pogled privlači pažnju uz izdvajanje svih kuhinjskih elemenata. Moderan izgled se može istaći upotrebom narandžaste ili bordo boje zida. Narandžasta boja se odlično kombinuje uz kuhinjske konture svetlo braon boje, dok bordo može poslužiti za isticanje belih kuhinjskih elemenata. Jedinstvena nota elegancije se može postići odabirom kuhinja sive ili čak tamno plave boje. 

Radne površine kuhinja po zahtevima održavanja čistoće, ipak moraju biti glatke i lake za čišćenje. Bela boja radnih površina se obično upotrebljava kada je su frontovi jarkih boja, poput crne ili crvene. U upotrebi su različiti kompoziti materijala, pri čemu je imitacija drveta kao prirodnog elementa ipak najbolje prihvaćena. Mermerne ploče su takođe izuzetno popularne u modernom stilu, njihova trajnost je daleko veća od iverice, pri čemu ostavljaju upečatljiv utisak. Kuhinja je prostor koji zahteva najviše truda prilikom uređenja, pri čemu se savetuje odabir dugotrajnih materijala sa dizajnom koji je uvek u trendu.

Related Articles

Leave a Comment