Zašto je bolje studirati u Americi nego u Srbiji

by Iva
student na americkom fakultetu

Amerika je multikulturalna država sa izraženim državnim opredeljenjima. Dakle, spoj razlika u pogledu rase, vere, kulture, a opet sačinjavajući jedinstvo glavni su uslov opstanka jake i stabilne zemlje kroz dugu istoriju. Školovanje u Americi u poslednjem periodu postaje trend. Nekada je obrazovanje u američkim državama bilo izazov, dok je danas obrazovanje u tim zemljama dobra šansa za novi početak. U nastavku teksta može se nešto više reći o poglavlju – studentska viza za Ameriku, ali i biće reče i koja je dokumentacija potrebna za  dobijanje Američke vize.

Studentska viza za Ameriku

Primećeno je da studentska viza za Ameriku postaje sve traženija. Sve više mladih se odlučuje za promenu životnog okruženja u potrazi za višim nivoom obrazovanja. Kvalitet obrazovnog sistema iz široku ponudu grana po oblastima, mogućnost usavršavanja, napredovanja i eventualni ostanak, samo su nekii od razloga zašto se mladi odlučuju na studije u Americi. Nakon upisivanja željenog fakulteta u jednom od Američkih gradova može se pristupiti pribavljanju studentske vize za Ameriku. Potvrda sa fakulteta i dokaz da je uplaćen definisan depozit. Kada se pribave glavne potvrde otpočinje se sa apliciranjem za vizu.

Dokumentacija potrebna za dobijanje Američke vize

Koja su dokumenta potrebna jasno je definisano. Sve informacije se mogu dobiti u samoj ambasadi. Savet je da se pre upisa fakulteta detaljno raspitate o školovanju, životu u Americi, putovanju i koja je dokumentacija potrebna za dobijanje Američke vize. Prvi korak je popunjavanje dokumenta koji je označen sa nazivom I20. u tom dokumentu popunjavaju se svi podaci o upisanom fakultetu, školarini, depozitu, lični podaci o podnosiocu zahteva, podaci o roditeljima. Obrazac I20 dostavlja se u ambasadu, uz potvrdu o upisu i depozitu o uplati školarine. Od pratećih dokumenata prilaže se i kopija pasoša, ako je potrebno garantno i motivaciono pismo, kratka biografija i slično. Opisana je dokumentacija potrebna za dobijanje Američke vize, dakle, ona su osnovna, dok dodatna dokumenta mogu biti naknadno tražena. 

Student na američkom fakultetu

Sistem školstva u Americi

Američki sistem školstva nudi pogodnosti koje su karakteristične samo za to podneblje. Naime, njihovi koledzi predstavljaju model savremenog načina života tinejdzera i omladine. Uz zatvoreni sistem življenja i učenja stvara se svojevrsna veza, pa školovanje čini jedinstvenim. Fakulteti u američkim državama izuzetno su popularni jer nude izuzetno visak nivo stručnog obrazovanja samo za jednu granu iz oblasti. Na taj način vi postajete eksperti iz te oblasti. Ponuda studijskih grupa iz različitih oblasti je višestruka, pa se upravo svako može pronaći u određenoj oblasti. 

Život u Americi

Viza se obično dobija na duži vremenski period, odnosno minimum 6 meseci. Period življenja u Americi jasno se i precizno planira. Studenti su obično smešteni u domove ili stacionare pri fakultetu. Uz smeštaj obezbeđe je i ishrana. Uslovi su savršeni. Amerika je tlo gde se razvija svaki vid sporta, nauke, tehnike, sve se to može primeniti i iskoristiti kao odlično životno iskustvo. Kao zaključak bi se istakao da je život u Americi jedno neprocenjivo iskustvo. Nivo obrazovanja koji se nudi je značajan, a šansa za napredovanje je visoka. 

Za još zanimljivih i korisnih informacija, pratite naš izvorznanja.rs.

Related Articles

Leave a Comment