Kako izgleda lekarski pregled za vozačku dozvolu

by Iva
lekarski pregled za vozacku dozvolu

Ako se spremate da polažete vozački, potrebno je da prođete pregled. Nema potrebe za nervozom, jer ćete videti da je ovo jedna procedura koja se prosto mora proći pred polaganje vozačkog izvršiti. A u nastavku vam otkrivamo šta on uključuje. 

Odlazak kod oftalmologa

Kada sednete za volan ono što je veoma bitno kod vozača jeste da odlično vidi. Ovo je prvi faktor za uspešnu vožnju, te je zato odlazak kod oftalmologa broj jedan kada je u pitanju lekarski pregled za vozačku dozvolu. Doktor će utvrditi koliko vidite i koliko kvalitetno, da li su vam možda potrebne naočare za vid. Ukoliko se desi da vam oftalmolog kaže da treba da nosite naočare, da spomenemo da njih obavezno ponesete kad se budete slikali za vozačku. 

Ovo se radi jer na taj način pokazujete da su naočare sastavni deo vas tokom vožnje. Možemo reći da je to deo opreme koji vam je neophodan u vožnji. Zato ako imate vozačku na kojoj ste vi sa naočarima, a policajac vas zaustavi i vidi da nemate naočare, onda možete dobiti kaznu.

Nemojte se brinuti kako ćete izgledati sa naočarima tokom vožnje, jer danas postoje razni prelepi modeli, kako za žene tako i za muškarce. A tu su i unisex modeli prilagođeni obema stranama. 

Potrebno je i psihijatar da vas pregleda

Ovo je takođe bitan pregled, jer je bitno da psihijatar utvrdi da li ste psihički sposobni da vozite i budete u saobraćaju. Pored psihičkog, važno je utvrditi i fizičko stanje vozača. Ovaj pregled se završava inače vrlo brzo, može se reći da je rutinski. Doktor će vam uglavnom postaviti nekoliko pitanja, i ako razgvoor sa vama oceni kao prijatan, ugovan, razuman, on će potpisati određeni dokument i tako dati svoju saglasnost da možete voziti. 

Šta kaže lekar opšte prakse

Lekar opšte prakse treba da proceni vaše sveukupno zdravlje. Inače je u pitanju lekarski pregled za vozačku dozvolu koji se takođe vrlo brzo završava. U pitanju je jednostavan pregled, što verovatno i sami znate, jer smo ga većina nas prošli kako mali- 

Sledi vađenje krvi

Zavisno od toga da li je u pitanju lekarski pregled za vozačku dozvolu za auto ili motor ili kamion, od toga zavisi da li će vam se uzimati krv. Naime, ako polažete za B kategoriju, onda vam neće vaditi krv na lekarskom pregledu za vozačku dozvolu, dok ako polažete za C i D kategoriju, onda će vam vaditi krv. To znači da će biti potrebno da se prijavite za analizu krv, nakon čega sledi njeno vađenje, a zatim se šalje na analizu. Potrebno je da doktori potvrde da je sve u redu, daju saglasnost, i nakon toga ste spremni za polaganje. 

Da zaključimo…

Kao što ste mogli pročitati iznad, lekarski pregled za vozačku dozvolu uključuje niz koraka, kao što su pregled kod oftalmologa, neuropsihijatra, lekara opšte prakse i drugih. Ono što vam može biti bitno jeste da ovu proceduru možete skratiti tako što ćete lekarski pregled za vozačku dozvolu zakazati kod jedne klinike. A najbolje bi bilo akda biste mogli naći onu koja nudi opciju online zakazivanja, kako biste sve obavili brzo i na vreme. 

Related Articles

Leave a Comment