Kako da vašem bojleru produžite vek trajanja

by Iva

Bojleri ne traju večno, ali ako sledite ove savete, možda ćete moći da dobijete još nekoliko dobrih godina od svog grejača, posebno ako je relativno nov.

Pročišćavanje ili ispiranje bojlera

Neka područja imaju ono što je poznato kao tvrda voda , što je voda sa visokim nivoom magnezijuma i kalcijuma. Tvrda voda može biti posebno izazovna za bojlere, jer kako se voda zagreva, minerali se talože i formiraju sediment koji se skuplja na dnu rezervoara. Sediment takođe može doći sa vašim vodovodom. Ali bez obzira na to kako vaš bojler akumulira talog, on može stvoriti sve vrste problema, uključujući smanjenje efikasnosti bojlera pokrivanjem donjeg grejnog elementa (električni grejač) ili pokrivanjem gorionika gasnog grejača. Izolacijom vode iz izvora toplote, dno rezervoara može da se pregreje i ošteti oblogu rezervoara i oslabi rezervoar.

Ovo je prvi korak u razvoju nepopravljivog curenja jer vaš rezervoar počinje da korodira iznutra ka spolja. Ukoliko ovo želimo da sprečimo treba da jednom ili dva puta godišnje ispustite određenu količinu  vode iz odvodnog ventila vašeg bojlera. Ako je voda bistra, možete zatvoriti ventil i ostati bez brige za rad bojlera. Međutim, ako primetite priličnu količinu prljavštine i krhotina, trebalo bi da izvršite potpuno ispiranje. Talog narušava rad bojlera i skraćuje radni vek bojlera. Međutim, kada se ispiranje obavlja redovno, zapravo je moguće produžiti radni vek grejača . Pored toga, ispuštanje rezervoara za toplu vodu omogućava da se obave neophodne popravke. Ispiranje rezervoara svake godine je jednostavan način da održite svoj bojler zdravim. Preporučujemo da isperite rezervoar svakih šest meseci, posebno ako živite u oblasti koja je sklona tvrdoj vodi. 

Kako sprečiti da vaš rezervoar za bojler zarđa

Korozija je neprijatelj broj jedan bojlera. Kada rezervoar procuri, nema načina da se to popravi, vaš jedini izbor je da kupite novi bojler. Kada imate vodu i čelik, na kraju ćete imati koroziju. Proizvođači dizajniraju svoje grejače da se odupru koroziji tako što oblažu rezervoare staklom i postavljaju anodne šipke unutar rezervoara. Ali vaš je posao da održavate ove sisteme ispiranjem i promenom vaše anodne šipke. Anodna šipka je metalna šipka koja visi unutar vašeg bojlera. Često je napravljen od aluminijuma, cinka ili magnezijuma.

Anodna šipka je dizajnirana da se razbije kroz proces koji se zove elektroliza kako bi se sačuvao čelični rezervoar bojlera. Jednom kada anodna šipka bude izgrizena korozijom, čelični rezervoar će početi da se kvari. Međutim, ako zamenite svoj anodni štap, ponovo ćete pokrenuti ciklus i zaštititi svoj rezervoar. Rezervoar bojlera možete zaštititi proverom anodne šipke najmanje jednom godišnje i zamenom po potrebi. Neki vrhunski bojleri imaju dve anodne šipke za dodatnu zaštitu. Zamenom anodne šipke kada je to potrebno i redovnim ispiranjem rezervoara, sprečićete da se rezervoar vašeg bojlera izgrize korozijom. Ove dve preventivne mere same po sebi mogu udvostručiti životni vek vašeg bojlera.

Testiranje ventila može se produžiti životni vek bojlera

Visok pritisak u rezervoaru za bojler dodatno opterećuje unutrašnje komponente i ventile bojlera i vremenom može izazvati unutrašnja oštećenja. Ventil redovno testirati kako bi se osiguralo da ispravno radi. Ako je ventil neispravan, neće otpustiti pritisak u rezervoaru kada dostigne preveliki nivo. Ako pritisak ne dostigne kritičnu tačku loma, vaš rezervoar neće eksplodirati , ali će smanjiti očekivani životni vek vašeg bojlera

Related Articles

Leave a Comment