Sve što biste trebali da znate o 10. nedelji trudnoće?

by Iva
histeroskopija

Ukoliko ste pre neki dan saznali da ste ostali u drugom stanju i to po prvi put, verovatno imate pregršt pitanja za svog ginekologa. To je sasvim normalno s obzirom da ranije niste imali bilo kakva iskustva sa trudnoćom.

Za početak treba da znate da se trudnoća prati po nedeljama kao i da se kontrolni pregledi vrše u zavisnosti od toga koji ste mesec. Ginekolog kod kojeg planirate da vodite celu trudnoću treba da vam razjasni sve vaše nedoumice kao i da vam ukaže na to koje nedelje su ključne za praćenje razvoja vaše bebe.
U nastavku teksta pažnju posvećujemo 10. nedelji trudnoće jer u ovom periodu trudnoće plod postaje fetus.

10. nedelja trudnoće – kako se beba razvija?

Beba je sada od prilike dugačka 3 cm (veličina šljive), i od ovog trenutka sve više poprima oblik ljudskog bića. 10. nedelja trudnoće je karakteristična po tome što se tada razvijaju kosti kao i hrskavica kod bebe, dok bubrezi polako kreću sa proizvodnjom urina. Iako vam može izgledati kao da je beba dovoljno velika da možete osetiti neke njene pokrete u stomaku, ipak ćemo vas razuveriti i reći da je ona isuviše mala za tako nešto.

Kako se oseća buduća mama u 10. nedelji trudnoće?

Kada se zakorači u treći mesec trudnoće, vaš stomak polako dolazi do izražaja, s obzirom na to da materica kontinuirano raste. Vene postaju vidljivije na stomaku i grudima, naročito ako trudnica ima svetliju kožu. Kao posledica proizvodnje estrogena, šire se krvni sudovi pa se pojedinim ženama u trudnoći mogu pojaviti vidljivi kapilari i na rukama (naročito gornjem delu). Sa estrogenom luči se još jedan hormon – progesteron koji je glavni uzročnik suve kože i fleka na licu kod trudnica.
Od simptoma, buduće mame mogu i dalje osećati mučninu, gorušicu i zamor tokom šetnje, dok se kod pojedinih žena može javiti i vaginalni iscedak koji ne treba da vas brine s obzirom na pojačano lučenje hormona u ovom periodu trudnoće.

Možete krenuti sa donošenjem bitnijih odluka

Ovo je idealan period kada već možete da razmišljate o tome gde želite da se porodite i na koji način, da li prirodnim putem ili carskim rezom. Psiholozi smatraju da i muškarci treba da učestvuju u donošenju većine odluka kako bi maksimalno olakšali budućoj mami u toku trudnoće ali isto tako i nakon samog porođaja. Podrška muškarca u svakom trenutku je itekako važna, naročito kada žena prvi put prolazi kroz „drugo stanje“.
Takođe, možete zajedno da krenete sa pravljenjem spiska stvari koje će vam biti neophodne u bebinim prvim mesecima života. Kupovinu je najbolje rasporediti u toku prvih devet meseci trudnoće kako vam se ne bi desilo da sve kupujete u zadnjem trenutku.


Ishrana trudnice do 10. nedelje trudnoće

Svaki ginekolog će vam već na samom početku objasniti koliko je važno da trudnica unosi raznovrsnu hranu bogatu vlaknima, proteinima, kalcijumom i drugim vitaminima tokom svih nedelja trudnoće kako bi se obezbedio pravilan razvoj bebe. Ako ste trudnica koja vodi trudnoću u zimskim mesecima, veoma je bitno da unosite dovoljnu količinu vitamina D.

Related Articles

Leave a Comment