Uz zanimljive detalje kuhinja postaje više od mesta za spremanje hrane

by Iva

Kuhinja – za nekoga omiljeno, a za nekoga omraženo mesto u kući. Svaka domaćica, provodila više ili manje vremena u njoj, voli da kuhinjski prostor bude lepo opremljen, da sređeno i interesantno izgleda.

To posebno važi za one vrste stanova u kojima kuhinja nije odvojena prostorija, već je poluotvorena ili čak povezana sa dnevnom sobom. Kako od kuhinje napraviti prostor u kome će se i uživati u lepom ambijentu, pitanje je koje mnogi postavljaju, a evo nekih stvari o kojima valja razmisliti prilikom njenog kreiranja.

Izbor pločica izuzetno bitan

Pločice su ono bez čega nijedna kuhinja ne može, a često se desi da se ovom segmentu u opremanju ne posveti dovoljno pažnje. Neretko se pločice biraju samo prema ceni i trenutnim mogućnostima, a zanemaruje se informacija o njihovom kvalitetu, kao i mogućnostima kombinovanja. Postoje razne klasifikacije pločica, jedna od njih je ona osnovna na pločice za unutrašnji i spoljašnji prostor, a zatim i prema nameni (podne, zidne, kupatilske, kuhinjske…). Ta podela ne postoji džaba – već govori o tome da se ne može svuda postaviti ista vrsta pločice, i to je mnogo važno naglasiti.

Kvalitetne kuhinjske zidne pločice

U svakom trenutku treba imati na umu oba aspekta – i estetski i funkcionalni. Drugim rečima, pločice u kuhinji su prvo što zapadne za oko svakome, te je potrebno dobro razmisliti prilikom biranja, naročito kada su u pitanju kuhinjske zidne pločice. Ono što je na zidu i u visini pogleda je prvo na udaru, a pored visećih kuhinjskih elemenata i kuhinjske tehnike, pločice su neizostavni deo. I podne pločice imaju važnu estetsku ulogu, a u poslednje vreme primat preuzimaju pločice koje imitiraju strukturu prirodnih materijala, naročito drvo. One su postale toliko popularne da se postavljaju na mnogim mestima na kojima se ranije nisu zamišljale pločice, umesto parketa, laminata i slično.

Zanimljiva rešenja za postavljanje pločica

Keramičar ne bi trebalo da bude samo majstor za ukrajanje i postavljanje pločica – on je u neku ruku i umetnik koji od svake prostorije može da napravi svojevesno remek delo. Za to je potrebno imati i dovoljno iskustva, pratiti savremene trendove u toj oblasti, ali i imati smisao za kombinovanje i uklapanje. Boja, dimenzija, materijala i dezena ima pregršt, kao i načina da se sve to uskladi i na neki nesvakidašnji i upečatljiv način.

Neograničene mogućnosti kombinovanja

U zavisnosti od toga da li u kuhinji ima više ili manje prirodnog svetla, odlučuje se o tome koja boja treba biti na podu i zidovima. Može se postaviti ista ili različita boja na ta dva mesta, ali u svakom slučaju treba istaći da se za zid i pod ne koristi ista vrsta. To se najčešće može videti u salonima keramike, gde je obično izložen par – na primer kuhinjske zidne pločice i podne pločice u istom dezenu. Pored klasičnog načina lepljenja, naročito su popularni i efektni i oni malo neuobičajeni (riblja kost, cik cak), ali i kombinacija dimenzija, gde nemaju sve pločice istu veličinu. Bordure su, kažu stručnjaci, odavno prevaziđene, ali u modi su opet pločice manjih dimenzija, čiju eventualnu jednoličnost treba razbiti nekom šarenom pločicom ili pak pločicom druge boje. Ispratite neka osnovna pravila i savete za renoviranje kuhinje, ali ipak pustite kreativnosti na volju i kuhinji dajte svoj lični pečat.

Related Articles

Leave a Comment