Vodič kroz prve nedelje trudnoće

by Iva

Činjenica je da vaše telo koristi maksimum svojih kapaciteta kada ste trudni, pa mu za početak možete pomoći tako što ćete mu davati dovoljno dodatnih hranljivih materija, koje će mu biti potrebne za izgradnju bebe, za šta je potrebno da dnevno unosite od 400 do 600 mikrograma folne kiseline iz svih dostupnih izvora, uključujući hranu koja je bogata folatom i prenatalne vitamine.

Istraživanja su dokazala da se uzimanjem folne kiseline, sa kojim bi trebalo početi još dok pokušavate da zatrudnite i nastavliti svakodnevno tokom trudnoće, može ne samo da vam pomogne da zatrudnite, već može i da pruži zdravstvene benefite i za žene koje očekuju bebu i za njihovu bebu. Redovnim uzimanjem, folna kiselina i njen prirodni oblik – folat, može pomoći kod smanjenja rizika od urođenih mana, koje, izmeđ uostalog, uključuju urođeni defekti srca i neuralne cevi kod vaše bebe, a ustanovljeno je da čak može i da umanji vaše šanse za pobačaj, prevremeni porođaj i gestacijski dijabetes.

Konsultujte sa sa svojim lekarom o lekovima koje uzimate

Ukoliko pijete lekove koji se izdaju na recept, OTC lekove (one koji se uzimaju bez recepta) ili lekove i suplemente na biljnoj bazi, najbolje je da što pre pitate svog lekara o tome, dok još traje prva nedelja trudnoće, da li je bezbedno da nastavite da ih uzimate i tokom trudnoće. Biljni preparati ne podležu istoj vrsti zakonske regulative, kao što je to slučaj sa onima koje vam prepisuje lekar, i kod najvećeg dela porizvođači nisu u obavezi da ih podvrgnu kliničkim ispitivanjima, što znači da bilo kakav mogući štetni efekat ili nedostatak ostaju nepoznati.

To se odnosi i na biljne preparate za koje ste čuli da mogu biti od pomoći ili koji zaista u nekom trenutku kod određenog tipa trudnica mogu da pomognu, ali za vas tokom trudnoće mogu biti štetni u nekom konkretnom trenutku tokom narednih devet meseci. Pre nego što počnete sa uzimajnem bilo kog leka ili suplementa na biljnoj bazi, o bilo kom tipu da se radi, uvek zatražite i odobrenje od vašeg lekara.


Da li je trudnoća ili samo PMS?

Rani znaci trudnoće, kao što su nadimanje, pojačana osetljivost grudi i umor, mogu da budu i uglavnom su jako slični simptomima PMS-a, a mogu da se pojave nedelju dana pre poslednje menstruacije. Ostale simptome, koji su obično su znaci trudnoće, kao što je povišena bazalna telesna temperatura i konstantno kremast vaginalni iscjedak, je znatno teže otkriti. Postoji i jedan simptom koji se javlja samo u trudnoći, promena u boji ili veličini areole, koja počinje da izgleda tamnije ili šire.

Treća nedelja trudnoće je pravo vreme za korišćenje testa za trudnoću, koje bi trebalo obaviti odmah po buđenju, jer je mokraća tada najkoncentrovanija, pa je veća verovatnoća da će se u njoj nalaziti potrebna koncentracija HSG, kako bi test mogao da je registruje. Veliki broj žena neće osetiti nikakve simptome tokom prvih nekoliko nedelja ili možda čak i duže u trudnoći, a uvek su tu i nekoliko retkih srećnica koje ih neće
uopšte primetiti.

Related Articles

Leave a Comment