Zašto morate imati zavese u stanu?

by Iva

Teške zavese i draperije su dugo bile uobičajeni element svakog životnog prostora. Bilo je gotovo nezamislivo pre nekoliko decenija ući u nečiji stan ili kuću i ne videti najpre zavese na rpozorima. Draperije su obično u to vreme bile korišćene u prostorijama veće površine, kao dodatna vrsta zaštite od sunčeve svetlosti. 

A onda su naše majke i bake „robovale“ tome da u određenom vremenskom periodu peru i zavese i draperije, a zatim ih i peglaju, što im je oduzimalo dosta i vremena i snage. 

Kako je odmicalo vreme, tako se princip uređenja prostora menjao, pa je došlo do toga da zavese nisu bile tako poželjne, već su prozori u stambenom prostoru tada uglavnom bivali ogoljeni. Naravno ne u svim stanovima i kućama, ali generalno takav trend jeste bio prisutan do pre koju godinu. 

Danas su zavese imperativ

Mnogi stručnjaci za uređenje prostora su saglasni sa time da ukoliko neko želi da oplemeni prostor u kome živi, u njemu neizostavno moraju da postoje i zavese. Pored toga što imaju estetsku funkciju, one i te kako mogu da imaju i praktičnu ulogu. Naime, posebno ukoliko živite u stambenoj zgradi, preko puta koje se nalazi neka druga stambena zgrada, poželjno je da na prozorima imate zavese, kako biste se zaštitili od neprijatnih pogleda. 

Mora se priznati da draperije i nisu toliko u modi u današnje vreme, ali ipak ih ne treba zaboraviti, jer uz zavese one u velikoj meri mogu da učine neki prostor toplijim. Posebno ukoliko se izaberu jednobojne, lagane zavese, a draperije efektnog dizajna koriste kao ukras u tom slučaju. 

Kakve su zavese najbolje?

Isključivo u zavisnosti od karakteristika samog prostora na prvom mestu, a zatim i od toga kakve afinitete imaju ukućani, to jest osobe koje žive u određenom prostoru, može da bude odlučeno i da li su bolje klasične ili moderne zavese, odnosno u kojoj boji bi trebalo da budu, te kakvog dizajna. 

Klasične zavese se najčešće koriste u prostoru, a one su poznate po jednostavnim dezenima, mada se često mogu naći i u jednoj boji. Obično se na njih dodaju i draperije, da bi celokupan prostor delovao još lepše. 

Trakaste zavese su takođe interesantne, ali se one uglavnom ugrađuju u poslovnim prostorima. Ponekad takva vrsta zavesa može biti korišćena i u nešto prostranijem dnevnom boravku. Obično se trakaste zavese u stambenom prostoru koriste u dnevnom boravku, koji je uređen u modernom stilu i koji je prilično prostran. 

Sve su popularnije i takozvane rimske zavese, koje su specifične po načinu slaganja, a zapravo su u pitanjuu većini slučajeva zavese izrađene od platna, koje se slažu po poljima. 

U slučaju da u nekom prostoru postoje prozori koji su većih dimenzija, obično se ugrađuju takozvane panelne zavese. Pored toga što maksimalno štite od sunca, one i te kako mogu da imaju i dekorativnu funkciju. 

Nema sumnje da je izbor na tržištu i više nego dovoljan, tako da u bilo kom stambenom prostoru mogu biti ugrađene najrazličitije zavese i to kako u pogledu materijala od kojih se izrađuju, tako isto i u pogledu načina ugradnje i naravno dezena.

Related Articles

Leave a Comment