Zašto su kvarcne ploče idealne za vašu kuhinju?

by admin
kvarc u kuhinji

Usred ste sređivanja svog životnog prostora. Razmišljate o milion stvari. Tražite nameštaj za dnevnu sobu, možda nov krevet i definitivno po ko zna koji put gledate koja je boja idealna za zidove soba. U jednom momentu dolazi red i na na kuhinju. Tu vam se već čini da će vam pući glava.  

Lek za vašu glavobolju postoji. Ne, nije brufen. Ni kafetin. Sasvim je prirodan. I idealan za vašu kuću. U pitanju je kvarc!

Koje su karakteristike kvarcnih ploča kao materijala?

Kvarc je jedan od najboljih i najotpornijih materijala koji se koriste u uređenju enterijera. Kvarcne ploče se sastoje od kombinacije 90 do 94 % mlevenog kvarca sa 6 do 10 % smole, polimera i pigmenata.  Danas ulazi u sve veću upotrebu zbog svog uglađenog izgleda i izdržljivosti. 

Kada se govori o samoj izdržljivosti kvarca kao materijala, on ne zaostaje za granitom i betonom. Najveća njegova prednost je ta što je otporan na udarce, grebanje, pucanje pa čak i drobljenje. Zato zauzima veoma visoko četvrto mesto na listi najčvršćih materijala na svetu, što ga čini sjajnim baš za uređenje vašeg doma. Po izgledu podseća na prirodni kamen, ali ima velike prednosti u odnosu na granit ili recimo mermer. Dostupan je u raznim veličinama i bojama. Dobro podnosi kućnu hemiju i abrazivna sredstva koja se koriste u čišćenju, dok je sam materijal otporan na fleke od prosutog vina. Ono na šta bi ipak trebalo da se pripazi je njegova otpornost na visoke temperature, jer trpi toplotu samo do 200 stepeni celzijusa

Zašto odabrati kvarcne ploče za vaš dom?

Kvarcne ploče u kuhinji imaju mnogo više prednosti nego mana, iako su relativno nov materijal u upotrebi. Zato se na kraju krajeva i ugrađuju. Postaju sve popularnije jer izgledaju elegantno i aktraktivno, te se sjajno uklapaju u današnje moderne enterijere. Kvarcne ploče su po svom svojstvu neprozirne i zato je njegova otoprnost na fleke veća nego kod ostalih materijala. Lakše se održava od recimo mermera ili granita. Takođe, kvarc nema prirodne nedostatke poput ostalih materijala koji se koriste u uređenju enterijera. 

Kako izabrati boju kvarcnih ploča idealne za vašu kuhinju?

Kvarc kao materijal ima mnogo veću paletu boja nego recimo ponovo granit ili mermer. Zašto? Njegova boja se može menjati u samom proizvodnom procesu. To je zbog toga što on nije prirodan materijal i nema nikakvog ograničenja u boji, teksturi i šari koja se javlja kod mermera. 

U zavisnoti od boja koje volite i koje ćete izabrati za vaš dom, pa i stil u kojem želite da ga opremite, možete izabrati jednu od nebrojeno mnogo boji i nijansi kvarcne ploče. Za razliku od granita, koji je u tamnim nijansama, kvarcne ploče mogu da budu u svetlim bojama. Od nežne bele, do neverovarnih bež tonova. Zato ne postoji način da ne pronađete boju koja vam neće odgovarati.

Za šta još kvarc kao materijal možete da koristite u vašem domu?

Pored kuhinje gde je kvarcnim pločama naprosto prirodno mesto, ali svakako nije jedino. Nećete pogrešiti ako kvarc upotrebite i u uređenju kupatila jer odlično podnosi vlagu

Sve češće se kvarcne ploče mogu naći i u izradi trpezarijskih i klub stolova. Dobar je takođe za stepeništa, oblaganje zidova je ovim materijalom je odlično upravo zbog njegove izdržljivosti. 

Zbog toga što su veoma pogodne za oblikovanje kvarcne ploče su idealne za izradu sudopera i umivaonika u kupatilu. 

Primere najbolje upotrebe kvarca možete naći na sajtu Mondijal90.

Danas je život pun raznih problema. Zato uz malu pomoć uređenje kuće ne mora da bude jedan od njih.

Related Articles

1 comment

Da li znate koje su to najzdravije dijete - Iskra mudrosti 18. октобар 2022. - 13:36

[…] mediteranske dijete. Napravite sebi idiličnu atmosferu i preuredite kuhinju po svom ukusu. Kvarcne ploče, ugradne rerne, indukcijske ploče, mali kućni aparati (secko, štapni mikser, aparat za kuvanje […]

Reply

Leave a Comment