Ako tražite praktične zavese, zebra zavese su ono što vam treba

by Iva

U potrazi za zavesama koje će oplemeniti prostor u kome živite ili radite, pred vama će biti mnoštvo različitih modela, dezena i boja. U tom širokom spektru opcija možda u početku ne znate tačno šta biste želeli, čak i kada u kupovinu krenete sa već osmišljenom idejom.

Jednostavno, uvek ima prostora da dobijete novu ideju, da vidite nešto što niste znali ni da postoji. Ali jedno znate odmah – ne želite zavese oko kojih ćete imati previše posla. Zato je praktičnost i održavanje ono što nas od karakteristika najpre zanima.

Pre svega nekoliko informacija o izgledu zebra zavesa

Zebra zavese su karakteristične po tome što su napravljene od naizmenične kombinacije prozirnog i neprozirnog materijala. Drugi naziv im je i dan noć zavese – što još jasnije upućuje na šta asocira njihov izgled, ali i koji efekat se njima postiže, a to je da se njima može potpuno zamračiti prostorija i osvetliti koliko god nam je to potrebno. Njihov sastavni deo je mehanizam koji se montira na zid ili plafon (postoje i modeli koji se kače na prozor).

Providni i neprovidni delovi se prilikom spuštanja i podizanja zavesa preklapaju, čime se precizno podešava svetlost koja dolazi spolja, čime se stvara efekat pruga, odnosno izgleda zebre. To se sve radi pomoću lančića, kojim se veoma lako upravlja, dok neke naprednije varijante podrazumevaju i upravljanje daljinskim putem.

Mogu se podjednako videti u dnevnoj sobi, kuhinji, spavaćoj sobi, kancelariji, velikim i malim prostorijama. U tom smislu za njih ne postoje ograničenja. U svaku od njih unose dašak elegancije, a prostor čine modernim, te se lako uklapaju u sve postojeće stilove.

Kako se održavaju zebra zavese

Dakle, potrebne su nam zavese koje će uvek izgledati čisto, novo, koje ne moraju često da se skidaju i kače… Najkraće rečeno – zavese koje nećemo ni osetiti kada je njihovo održavanje u pitanju. Minimalan napor i jednostavna metoda – tako treba da izgleda njihovo čišćenje i pranje. To vam mogu omogućiti samo zebra zavese. Ipak, postoje neki trikovi i kako da ih održavate da vam što duže traju. Jedan od preduslova da vam zebra zavese duže traju jeste da njima pravilno rukujete kako ne bi došlo do kvara mehanizma. Takođe, potrebno je i pažljivo ih skidati kada treba da se peru. 

Kako se održavaju zebra zavese? Za početak, biće dovoljno da redovno uklanjate prašinu s njih – i to četkom za prašinu ili usisivačem sa nastavkom kako biste uklonili prašinu s njihove površine. Zatim, kada prođe neko vreme, i pojavi se neka neželjena fleka ili postanu vidno prljave iz nekog drugog razloga – vreme je za blago pranje – što se može uraditi ručno ili mašinski. To podrazumeva pranje blagim deterdžentom i hladnu vodu – a sušenje je na vazduhu, nikako u mašini za sušenje veša.

Način pranja dosta zavisi od materijala, te se trebaju pogledati njegove specifikacije pre svakog pranja. I još jedno “ne, nikako” – nikako izbeljivanje i nikakvo peglanje u većini slučajeva jer sve to može oštetiti zavese koje mogu čak i da postanu neupotrebljive. Takođe, treba biti pažljiv i sa hemijskim čišćenjem – iako je to profesionalno čišćenje, upotreba hemikalija takođe ponekad može štetno delovati na zebra zavese. Da zaključimo, najpre pratiti uputstva proizvođača, jer nisu sve zebra zavese iste, i prati ih i sušiti u kućnim uslovima.

Sve to deluje komplikovano? Razumete da se to ne radi toliko često i da ćete njima posvetiti manje vremena nego bilo kojim drugim zavesama. One su funkcionalne i izdržljive i sigurno će vam uštedeti i dosta vremena i energije, i na kraju krajeva novca kada se za njih odlučite.

Kako izabrati modele i boje koji su zahvalni za održavanje

Kada je u pitanju izgled zavesa i izbor boja, dezena, materijala, sve to takođe može doprineti lakšem održavanju, odnosno da izaberete ono na čemu se ne vidi toliko uticaj spoljašnjosti. Postoje materijali koji su antistatički – koji su otporniji na skupljanje prašine i alergena koji nam ulaze spolja, ali i onih koji se razvijaju u tekstilu. Boje i dezen treba uklapati sa zidovima, podovima nameštajem – a sve tako da ih ili istaknete ili samo da ih dodate prostoru.

To već zavisi od efekta koji želite da postignete. Boje se biraju i prema efektu koji želite da postignete, odnosno prema tome koliko svetlosti želite u prostoriji – tamnije ćete birati ukoliko želite da potpuno zamračiti prostoriju. U većim prostorijama možete pustiti mašti na volju i izabrati nešto upečatljivije modele, dok su nešto svedeniji modeli koji neće biti u centru pažnje za one manje.

Related Articles

Leave a Comment