Alergije kod dece: uzroci, manifestacije i lečenje

by admin
devojcica koja lezi na travi

Alergije su složeni imunološki odgovori organizma na inače bezopasne supstance iz okoline, poznate kao alergeni. Nažalost, kod dece su alergijske reakcije su sve češće, postajući značajan zdravstveni problem. Razumevanje uzroka, manifestacija i lečenja alergija kod dece ključno je za efikasno upravljanje ovim stanjem. Alergije kod dece mogu biti izazov kako za dete, tako i za roditelje. Postoje koraci koje možete preduzeti kako biste umanjili izloženost alergenima i olakšali simptome. Evo nekoliko saveta za sprečavanje alergija kod dece:

 • Identifikacija alergena: Prvi korak u prevenciji alergija je identifikacija šta ih izaziva. To može uključivati kućnu prašinu, polen, dlake kućnih ljubimaca, određene namirnice, ili čak insekte kao što su paukovi i bube. Razgovor sa alergologom i testiranje na alergije može pomoći u identifikaciji specifičnih alergena.
 • Čist dom: Redovno čišćenje doma može značajno smanjiti prisustvo alergena kao što su prašina, buđ i dlake kućnih ljubimaca. Koristite usisivač sa HEPA filterom i redovno perite posteljinu na visokoj temperaturi.
 • Filtracija vazduha: Upotreba prečišćivača vazduha sa HEPA filterom može pomoći u uklanjanju čestica alergena iz vazduha. Takođe, održavanje prozora zatvorenim tokom sezona kada je polen visok može umanjiti izloženost.
 • Izbegavanje pušačkog ambijenta: Dim cigareta je štetan i može pogoršati alergijske reakcije. Držanje dece daleko od pušačkih ambijenata je ključno.
 • Pažljiv izbor hrane: Ako su namirnice uzrok alergija, važno je pažljivo čitati etikete na proizvodima i izbegavati one koje sadrže alergene. Uvođenje novih namirnica treba raditi postepeno i pod nadzorom.
 • Korišćenje antihistaminika, kortikosteroida i dekongestiva mogu pružiti olakšanje od simptoma alergija. Međutim, važno je koristiti ih pod nadzorom lekara i pridržavati se propisane doze.
 • Imunoterapija: Imunoterapija, poznata i kao alergenska vakcinacija, može biti efikasna za dugoročno upravljanje alergijama. Ova terapija uključuje postepeno izlaganje alergenima kako bi se izazvala imunološka tolerancija.
 • Prirodni tretmani: Neke osobe pronalaze olakšanje od simptoma alergija putem prirodnih tretmana kao što su biljni dodaci, med, probiotici ili akupunktura. Međutim, važno je biti oprezan i konsultovati se sa stručnjakom pre primene ovih tretmana.
 • Edukacija i svest: Učenje dece o njihovim alergijama i kako izbeći izloženost alergenima može im pomoći da se sami brinu o sebi dok odrastaju.

Genetska predispozicija

Genetika igra značajnu ulogu u predispoziciji za alergije. Ako jedan ili oba roditelja imaju bilo kakvu formu alergije, kao što su alergijski rinitis, astma ili atopijski dermatitis, rizik da će njihovo dete takođe razviti alergije značajno se povećava. Ovo je posledica naslednih faktora koji utiču na senzibilnost imunološkog sistema deteta prema alergenima. Specifični geni mogu uticati na to kako detetov imunološki sistem prepoznaje i reaguje na inače bezopasne supstance iz okruženja.

Izloženost alergenima

Izloženost alergenima u ranom detinjstvu igra ključnu ulogu u razvoju alergija. Na primer, izloženost duvanskom dimu, zagađenju iz okoline, kao i prisustvo kućnih ljubimaca može uticati na razvoj alergijskih reakcija. Interesantno je da, dok neka izloženost, kao što je kontakt sa kućnim ljubimcima, može kod neke dece povećati šanse za alergije, kod druge može zapravo smanjiti rizik od alergija, zahvaljujući efektu jačanja imunološkog sistema.

Promene u načinu života i okruženju

Promene u životnom stilu i okruženju imaju značajan uticaj na porast alergija u moderno doba. Urbanizacija i život u sterilnijim uslovima može dovesti do toga da dečiji imunološki sistemi ne dobijaju priliku da se prirodno razvijaju kroz izloženost različitim mikroorganizmima. Ovaj fenomen je poznat kao „hipoteza higijene“, koja sugeriše da nedostatak izloženosti mikrobima u ranom detinjstvu može povećati osetljivost na alergije.

Ishrana

Uvođenje alergenih namirnica kao što su kikiriki, jaja, riba i mlečni proizvodi u ranoj ishrani može pomoći u smanjenju rizika od razvoja alergija na ove namirnice. S druge strane, kašnjenje u uvođenju ovih namirnica može povećati rizik od alergija. Konsultujte se sa nutricionistom ili alergologom kako biste dobili smernice o pravilnoj ishrani i zamenskim namirnicama koje ne izazivaju alergijske reakcije.

Simptomi alergija

Simptomi alergija uključuju:

 • Kijanje
 • Curenje iz nosa ili začepljen nos
 • Svrab u nosu, ustima ili grlu
 • Svrabež i suzenje očiju
 • Hronični kašalj
 • Umor, koji može biti posledica lošeg kvaliteta sna uzrokovanog simptomima alergije
 • Osip na koži, 
 • Otežano disanje
 • U težim slučajevima, anafilaksiju, koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnoza alergija kod dece

Dijagnoza alergija kod dece zahteva pažljivu kliničku evaluaciju simptoma i testiranje na alergene. Kožni testovi, kao što su kožni prick testovi i intradermalni testovi, često se koriste za identifikaciju specifičnih alergija. Testovi krvi, koji mere nivo specifičnih antitela, takođe mogu biti korisni. U slučaju alergija na hranu, oralni izazovi mogu biti neophodni za potvrdu dijagnoze.

Lečenje alergija kod dece

mala devojcica kod doktora

Lečenje alergija kod dece varira u zavisnosti od vrste alergije i težine simptoma. Farmakoterapija, uključujući antihistaminike i kortikosteroide, često se koristi za kontrolu simptoma. Imunoterapija, koja podrazumeva postepeno izlaganje alergenima radi izgradnje tolerancije, može biti korisna za dugoročno upravljanje alergijama kod dece. Izbegavanje alergena i promene u načinu života takođe su važne komponente lečenja alergija kod dece. Ukoliko je vaše dete već razvilo alergiju, predlažemo vam da potražite pomoć iskusnog državnog ili privatnog pedijatra u Beogradu

Prevencija alergija kod dece

Prevencija alergija kod dece je ključna za smanjenje njihovog incidenta i težine. Promene u ishrani trudnica i dojilja, kao i odlaganje uvođenja potencijalno alergenih namirnica u ishranu beba, mogu smanjiti rizik od razvoja alergija kod dece. Smanjenje izloženosti alergenima u domaćinstvu i edukacija roditelja, nastavnika i medicinskog osoblja o alergijama kod dece takođe su ključni za prevenciju.

Related Articles

Leave a Comment