Begonija –  biljka koja je simbol za produžetka života

by Iva

Da „Cveće je ukras bašte …“ nije samo stih iz dečije pesmice uverite se svaki put kad ugledate nečiji raskošni, mirisni vrt. Malo ko ne voli cveće i malo ko ne voli da provodi vreme u bašti, pored zelenila. Svaka bašta zahteva mnogo rada, truda i ljubavi. Međutim, naša bašta mnogo toga i o nama samima otkriva, pre svega u pogledu odabira cveće koje sadimo.

Ekscentrični tipovi uvek biraju neobične vrste, koje zahtevaju i posebnu negu, klasične bašte će biti, recimo, pune ruža, a kada ugledate vrt pun šarenog cveća veselih boja, koji vas podseti na vašu baku i bezbrižno detinjstvo, znaćete da je to dom neke vrlo plemenite i tople osobe. Iako je uzgoj cveća naročit posao ili naročit hobi (kako za koga), postoje neke ustaljene vrste cveća koje se najčešće uzgajaju u svim baštama. Razloga za to ima mnogo, međutim, presudno je što to cveće ne traži posebnu vrstu zemljišta, niti poseban način nege, a predivno cveta i predivno miriše. Jedna od takvih vrsta cveća je begonija.

Šta znamo o begoniji?

Na svetu postoji oko čak 1700 vrsta begonija. To je višegodišnja biljka koja odlično uspeva i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Zato se često može videti u domovima, kao dekoracija (najčešće kod ljudi koji žive u stanovima, pa nemaju bašte niti adekvatne terase), ali i u baštama. Begonija nije zahtevna biljka jer, pre svega, potiče iz tropskih i suptropskih krajeva (delovi zapadne Afrike, delovi Kine, delovi Indije, Južna i Srednja Amerika). Imajući u vidu spektar vrsta begonija, zavisno od toga ona može imati i različite karakteristike. To se, najpre, ogleda u rastu same biljke – može biti samo 5 do 6cm visine, a pojedine vrste mogu izrasti i do 3m visine.

Kod nas je begonija poznata od davnina i uzgaja se u svim varijantama. Prema narodnom verovanju, begonija se sadi da bi sačuvala stare i nemoćne u toj kući, odnosno kako bi im produžiila život. Ali se sa druge strane, begonija ne vezuje za srećne životne trenutke (iako je biljka sreće), pa se, recimo insistira n tome da se ne stavlja u bidermajer. Iz istih razloga, prema pričama naših starih, begoniju ne bi trebalo poklanjati ženi. Međutim, ako se držimo njene osnovne simbolike i činjenice da je u dekorativnom smislu neprevaziđeno lepa biljka, begonija se treba naći u svačijem domu.

Vrste begonija

Iako je mnogo vrsta begonija poznato u svetu, ne rastu baš sve na našim prostorima. Tako da je osnovna podela na lisnate begonije – prepoznatljive su po raskošnom ukrasnom lišću (Carska begonija, Begonia Corallina, Begonia metallica,…)i cvetne begonije – karakteristika im je šareno razgranato cveće (Begonia semperflorens, Begonia “Glorie de Lorraine” i gomoljasta begonia). Begonije se mogu naći u najrazličitijim oblicima, bojama (cvetova i listova), veličinama itd. Za mnoge od njih nikada ne biste ni pretpostavili da su begonije! Asortiman je kod nas stvarno bogat, kao i bašte i kuće, ako samo malo obratite pažnju. A i ko ne bi voleo da ima biljku koja produžava život, voli sunce i toplotu, predivno cveta i usrećuje vas, a tako malo traži.

Related Articles

Leave a Comment