VODIČ: Kako kupiti sat na internetu?

by Vlada
VODIČ Kako kupiti sat na internetu

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu sata putem interneta, to bi mogao biti jednostavan proces ukoliko znate tačno šta želite, i gdje želite da kupite. U ovom blog članku pokazat ćemo vam kako da se odlučiti i na šta da pazite ukoliko kupujete sat na internetu.

Ukoliko kupujete određeni sat, bilo to muški satovi može postojati na desetine ponuda za isti model sata na internetu. Čak iako ne izvršite novčanu transakciju da biste kupili sat na internetu, online kupovina satova i istraživanje se oslanja na mišljenja svih zainteresovanih zakupovinu sata. Ukoliko ne biste istraživali, vjerovatno bi potrošili mnogo više novca, a i propustili neke druge ponude satova.

U ovom svojevrsnom vodiču nećemo vam predlagati tačno određeni model sata. Morate paziti na to da li kupujete od ovlašenog prodavca, ili pak kupujete od od neovlaštenog na sekundarnom tržištu. U teoriji bi svi muški, dječiji, unisex i ženski satovi trebali biti isti, no naravno da to nije tako, jer neki ne dolaze sa originalnom papirologijom, ambalažom, garanijom. Zato dobro otvorite oči. Postoji dosta novih brendova na tržištu koji se predstavljaju kao kvalitetni brendovi. Mi bismo vam izdvojili Daniel klein satove, jedan brend koji se pokazao na našim tržištima Balkana, kao izuzetno kvalitetan, a sa povoljnim cijenama.

Isatraživanja su pokazala da najpopularniji satovi imaju više od 20 različitih ponuda na raspolaganju, od niza trgovaca i kanala širom svijeta. U većini slučajeva jednostavno smo prestali brojati ponude nakon što smo ih dosegli oko 20. Pored toga što postoji toliko potencijalnih mjesta za kupovinu sata – zbog čega je bilo teško izabrati gdje ćete poslovati – isti sat je ponekad bio na listi po znatno različitim cijenama. Najniža cijena dostupna na internetu za sat nije uvijek najbolja cijena – iako može biti. Ono što mislimo pod tim je da kada je cijena sata niža od prosjeka, to često može značiti da proizvod ima kozmetičke ili mehaničke probleme, ili čak može biti ukraden.

Kupovina sata uživo ili online?

Čini se da nema previše ljudi koji neselektivno kupuju na oba ova kanala prodaje satova podjednako. Vjerujemo da je to zato što mnogi tradicionalniji kupci satova mrze da se odreknu kupovnog povjerenja i ljudskog odnosa koji dolazi s kupnjom sata iz trgovine u kojoj se fizički možete razlikovati. Novi kolekcionari satova (i mnogi iskusni kupci) sve više preferiraju poslovanje na internetu kada postoji takva opcija. To ima smisla ne samo zato što potrošači sve više kupuju sve vrste robe na internetu,

Uz to, mnoge od najboljih ponuda satova nisu objavljene. Dobivanje najbolje cijene za sat često je funkcija privatnog razgovora s osobom koja ga prodaje. To znači da li ste u prodavnici ili kupujete od privatnog trgovca – privatno traženje njihove najbolje cijene ponekad vam može donijeti popust na traženu cijenu.

Popularnost interneta za kupovinu satova počela je kao način na koji kolekcionari međusobno trguju i prodaju satove. Brendovi malih satova i neki manji trgovci satova kasnije su počeli da usmjeravaju svoju pažnju na internet kao novi način da direktno dođu do potrošača. Kolekcionari satova, a kasnije i potrošači općenito, počeli su koristiti internet ne samo za istraživanje satova već i za upoređivanje cijena.

Namjerno nismo previše odvajali iskustvo kupovine satova u trgovini i online jer se dva nekada različita maloprodajna mjesta satova brzo spajaju. Kako tradicionalne prodavnice sve više prodaju i online, granice između kupovine satova lično ili putem interneta će biti sve nejasnije. Ono što potrošači moraju imati na umu je da će kupovina luksuznih satova putem interneta i dalje rasti na važnosti kako vrijeme odmiče s internetskom prodajom jer satovi postaju sve službeniji i mainstream.

Mogućnost povrata za sat kupljen na internetu?

Nekoliko riječi o povratima i poništenjima transakcija. Vjerovatno bi bilo mudro da većinu kupovina ručnih satova smatrate nepovratnim. To ne znači da trgovine ne prihvataju povrat, ali to nije uobičajeno i vjerovatno ćete naići na otpor prodavača.

Kupovina sata koji se ne vidi preko interneta čini ovaj proces mnogo stresnijim. Šta ako ti se ne sviđa? Šta ako jednostavno ne odgovara vašem tipu tijela ili ličnosti čak i ako inače volite dizajn? Što ako je sat upravo ono što tražite, ali određeni komad koji imate ima neke nenajavljene (ili jednostavno zanemarene) kozmetičke ili mehaničke probleme. Ovo su sve dobri razlozi da vratite sat, ali većinu vremena ćete zaista imati pravo na regres samo ako nešto nije u redu (što nije navedeno u objavi o prodaji) sa satom koji kupujete. Koje su implikacije ovoga?

Pouka je da kad god je to moguće, isprobajte sat koji vas zanima u prodavnici ili od nekoga ko ga posjeduje prije nego što ga zaista kupite. Slike na internetu uvelike ispravljene marketinške fotografije ili glamurozno stilizirane slike objavljene na društvenim mrežama svakako su korisne – ali ne zamjenjuju da ih sami nosite. Osim ako nemate iskustva da vrlo dobro ocijenite sat samo kroz medije, često nije dobra ideja kupiti nešto što ne možete vratiti ako niste sigurni da će vam se svidjeti.

Sivo tržište satova

Jednostavno definisano, sivo tržište se odnosi na mjesta gdje se mogu kupiti pouzdano prave, potpuno nove satove prodate od neovlaštenog trgovca. Oni su oduvijek bili privlačni jer u mnogim slučajevima možete dobiti novi sat po sniženju, a kompromis često ne uključuje tvorničku garanciju. Čuli smo i mnoge slučajeve u kojima je izvršena transakcija, praćena nerazumno dugim vremenom čekanja. To je zato što je nabavka satova na sivom tržištu, dakle, u sivoj zoni. Često su satovi na sivom tržištu višak, neprodani inventar koji može doći s bilo kojeg mjesta u svijetu.

Za kraj…

Hvala vam ukoliko ste došli do ovog dijela teksta, jer ste pročitali cijeli tekt. Nadamo se da smo uspjeli vam pobliže objasniti na šta da pazite prilikom kupovine sata na internetu. A to su bitne stavke, pouzdanost prodavca, istražite malo o njemu, pogledajte da li imaju određene preporuke ili kritike prema njemu objavljene na njihovim kanalima, koliko dugo posluju, imaju li web stranicu ili samo prodaju putem Facebook stranice. Da li ste vidjeli taj sat negdje prije. Zamolite prodavce da naprave sliku sata, onda će to biti slika bez uljepšavanja, i mogla bi to da bude presudna odluka. Isto tako mogućnost povrata je bitna stavka prilikom kupovine satova.

Related Articles

Leave a Comment