Dubai: najuzbudljivija svetska destinacija

by Vlada
dubai

Najveći i nagušće naseljen grad Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se u samom Persijskom zalivu i, uz Abu Dabi, predstavlja progresivnu svetsku metropolu koja svakim danom sve više raste i zadivljuje svojim sadržajima. I zaista stičemo takav utisak – sve što je na svetu izmišljeno da bude novo, veliko, luksuzno i izaziva divljenje – našlo je svoje mesto i svrhu u Dubaiju. Sve što je čovek uspeo da zamisli i napravi, nalazi se u ovom gradu. Odlazak u Dubai je zato put u kome spajamo vrhunski odmor na prelepim plažama i toplom moru tokom cele godine, sa svakodnevnim uzbuđenjima i zabavom koja neprekidno traje. Aktuelne ponude sa cenama za obilazak ove destinacije pogledajte na sajtu agencije Travel Boutique.

Dubai je grad koji je razvio takozvani “entertainmant” turizam do maksimuma, pa je samim tim veoma popularna destinacija za sve – za mlade željne provoda, za porodice sa decom, za one koji će napraviti luksuzne fotografije na svakom koraku, dok je već svetski džet set već godinama tu u središtu zbivanja. Najbogatiji ljudi sveta dolaze u Dubai po svoj komad odmora, uživanja i zabave, a zbog pristupačnih cena i raznovrsne ponude, to je postalo dostupno i mnogo širem broju ljudi.

Plaže u Dubaiju

Svakako ako se odlučimo da posetimo ovo mesto, odmor na moru će nam biti prva pomisao. Kako je klima povoljna tokom cele godine, Dubai je pravo mesto ako želim da zamenimo hladne, zimske dane za kupanje u toplom moru uz dosta sunca. Dubai je grad koji može da se pohvali mnogobrojnim plažama koje se nalaze u blizini. Neke su privatne i u sastavu luksuznih rizorta, ali većina ih je potpuno otvorena i slobodna za posetioce.

Najveća i najpoznatija plaža u Dubaiju je Jumeirah Beach Residanse. Neki delovi su namenjeni hotelima, dok je većina prostora širom otvorena. Infrastruktura plaže je odlična, pesak je beo poput praška, a voda topla i lepe tirkizne boje. Posetioci mogu da se kupaju do zalaska sunca, jer je posle toga kupanje zabranjeno.

Jedna od najnovijih plaža u Dubaiju je La Mer koja nudi prelepo iskustvo odmora zajedno sa sportovima na vodi, restoranima na plaži i kupovinom u blizini. Plaža u La Meru je ravna, pesak je zbijen, a uz ivicu se nalaze palme. Ovo mesto je poznato po klubovima i luksuznim mini kućicama na plaži za uživanje sa stilom i udobnošću. Ako baš volite uzbuđenja, isprobajte Flibording – atrakciju koja vas ispucava čak 100 metara uvis na mlaznoj eksploziji vode!

Još jedna poznata plaža u Dubaiju je Kite Beach koja je vetrovita i zato popularna (kao što ime kaže) među ljubiteljima zmajeva. Ovde je pesak malo krupniji od ostalih plaža, sa mnogo školjki. Zato ćete ovde pronaći skejt park i veliki broj kamiona sa hranom koji se okupljaju tokom celog dana.

More pruža mnogo mogućnosti za uzbuđenja i zabavu. Paraglajderi, surfovanje, krstarenje jahtama su neke od najpopularnijih atrakcija za posetioce. Bilo da zamišljate vaš idealni dan kao niz uzbudljivih delatnosti koje pomeraju vaša iskustva, ili kao uživanje u omiljenom koktelu u miru peska i mora – plaže Dubaija će vam izaći u susret svojom raznovrsnom ponudom.

Pustinje Dubaija

Pustinjski pejzaži su novina za posetioce koji dolaze iz Evrope i zato ih ne treba propuštati. U izletima koji se svakodnevno organizuju iz Dubaija možete obići obližnje pustinje, podsetiti se kako je ovaj grad izgledao pre nekoliko decenija, uživati u vožnji kvadovima, surfovanju na pesku. Ne propustite da naravite fotografije jahanja kamile i ispijanja čaja na pustinjskim dinama, jer će vam zalasci sunca dati savršenu koloritnu scenografiju za to.

Znamenitosti grada

Grad je svoju ekspanziju doživeo u poslednjih nekoliko decenija. Pre pronalaska nafte, to je bilo jedno malo, trgovačko mesto u kome su se meštani bavili ribolovom i vađenjem školjki iz mora. Zato u ovom gradu nema istorijskih sadržaja, nema redova ispred muzeja i kraljevskih palata. Sve što ćete poželeti da vidite je novo, zapanjujuće, prvi put viđeno i okrenuto ka budućnosti.

Među znamenitostima, prvo što morate da posetite je najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa. Dok se ne završi Dubai Creek Tower (kula koja je u nastajanju i koja će biti visoka 1300 metara!), Burdž Kalifa je sa svojih 828 metara najviša zgrada na svetu. Ovo arhitektonsko čudo je otvoreno za javnost 2010. godine, a turisti mogu uživati u panoramskom pogledu sa 124. i 125. sprata. Osećaj je neverovatan, pogled oduzima dah, a same karakteristike ovog objekta pokazuju koliko je inženjerstvo otišlo daleko. Interesantan je istorijat gradnje ovog nebodera koji možete da vidite u holu zgrade – od 2005. kada su udareni temelji zgrade i kada na tom prostoru nije bilo ničega, do 2010. kada je otvorena za posetioce. Burdž Kalifu je moguće videti iz svih delova grada, a neka mesta u gradu su postala popularna baš zbog savršenog pogleda na nju.

Najveći hotel na svetu Burdž Al Arab dominira fotografijama sa plaže. Izgrađen u obliku jedra kao omaž nekadašnjem ribarskom načinu života, predstavlja najbolji hotel na svetu, koji pomera granice ugostiteljstva i hotelijerstva. Kao jedini hotel sa 7*, simbol je svega što je luksuz i vrhunsko uživanje. Gosti se prijavljuju u lobiju koji je najviši atrijum na svetu i koji sa fontanama u podnožju čini neverovatan prizor.

Dubai Frame je još jedna graditeljska atrakcija koja će vas zapanjiti svojim impozantnim dimenzijama i zanimljivom gradnjom. Neboder napravljen u obliku foto-rama, savršen je za idealne fotografije, pruža odlične panoramske vidikovce, kao i šetnju hodnicima sa staklenim podom od čije vrtoglave visine srce počinje da preskače.

Dubai fontana se nalazi u blizini Burdž Kalife i spektakl koji ovde možete gledati svake večeri od 6 do 11 uveče na svakih 30 minuta je neverovatan splet umetnosti i tehnike koja ostavlja bez daha. Snopovi vode, uz pratnju muzike i svetlosnih efekata, na površini od oko dva fudbalska terena, čine ovu fontanu nezvaničnim svetskim čudom. Poseta je u potpunosti besplatna, a možda najbolji pregled spektakla imate sa terase Dubai Malla, najvećeg tržnog centra na svetu. Ono što je nekada bio balet (spoj igre, muzike i vizuelnih efekata), to je sada Dubai fontana, samo zabavno.

Dubai Madinat je luksuzni mini grad napravljen po uzoru na arapsku arhitekturu i kanale Venecije, pa samim tim pruža bajkovit osećaj lepo uređene i disciplinovane egzotike. Osim kanala u kojima se možete provozati tradicionalnim čamcima, ovde se nalazi veliki broj restorana i kafea u kojima se služe raznovrsni svetski i tradicionalni specijaliteti. Madinat je blago podsećanje da se nalazite u arapskoj zemlji, ako ni zbog čega drugog, ono zbog ogromne zatvorene tržnice u kojoj možete da se snabdete mnogobrojnim suvenirima.

Zabava

Ako su dosadile velike zgrade, ogromni tržni centri, luke Dubaija sa pogledom na luksuzne jahte i besprekorne hotele u pozadini, finansijski centar kao iz futurističkog filma, Dubai priprema još niz zabavnih parkova u kojima možete pronaći uzbuđenja i ispunjeno provesti vreme. Tako možete skijati u tržnom centru, voziti se najvećim panoramskim točkom na svetu, skakati iz aviona, voziti se jahtom, posetiti mnogobrojne akvarijume. U toku je priprema i najvećeg veštačkog mountain bike terena na svetu, ukoliko se u pustinji uželite vožnje bicikle po nepristupačnim planinskim terenima!

Zabavnih parkova ima na pretek i pokrivaju sve što možete da poželite. Možda jedan od najboljih na svetu je Atlantis park koji se u okviru istoimenog hotela nalazi na veštački napravljenom ostrvu Palma. Gradacijski naštelovano uzbuđenje ide od samog veštačkog ostrva (koje je čudo po sebi), dolaska do Atlantisa (čiji je hol inspirisan Atlantidom i izgleda kao podvodno carstvo), do akva parka koji zbog svojih sadržaja dugo još neće biti nadmašen. Pored vrtoglavih tobogana i bezbroj zanimacija u vodi, ovde je najuzbudljivija podzemna vožnja, krak tobogana koji vodi kroz podvodni tunel. Mislite da nije uzbuljivo da se spuštate okruženi ajkulama? Probajte! U Atlantisu se nalazi i čuveni delfinarijum koji posetiocima pruža jedinstveno iskustvo plivanja i druženja sa delfinima.

Grad zabave i provoda

Obično Dubai zamišljamo kao grad bogataša. Ali zbog svoje potrebe da stalno prevaziđe sve što postoji, da se takmiči sa samim sobom u napretku, lepoti i novim svetskim čudima, Dubai je sve više grad inženjera, informatičara, arhitekata, umetnika. Svi vrhunski stručnjaci koji doprinose da svet ide krupnim koracima napred, dali su svoj doprinos da Dubai bude danas to što jeste. Grad koji će ostaviti utisak i u kome ćete se provesti ludo i nezaboravno.

Related Articles

Leave a Comment