Jordan – biblijska zemlja

by admin
Hram u Jordanu

Hašemitska kraljevina Jordan je arapska država na Bliskom istoku. Nazvana po reci na kojoj je kršten Isus Hrist, danas se graniči sa Izraelom, Sirijom, Irakom i Saudijskom Arabijom. Iako se o ovim državama često može čuti u medijima, u kontekstu ratnih razaranja, Jordan je uspeo da održi reputaciju Oaze mira na jednom, prilično turbulentnom području. 

Bez obzira na česte okolne sukobe, broj turista u ovoj državi konstantno je rastao poslednjih godina. Tako je pre četiri godine zabeleženo tek nešto manje od pola miliona turističkih poseta. 

Turističke atrakcije 

Ova država i dalje ljubomorno čuva uspomene na drevne civilizacije, počev od glavnog grada Amana. Prestonica Jordana je ekonomski, politički i kulturni centar zemlje i poznata je kao jedan od najliberalnijih gradova na Bliskom istoku. Ima nešto više od četiri miliona stanovnika, a da užitak bude kompletan tu su brojne prodavnice, tradicionalni bazari i restorani. U širem gradskom pojasu nalazi se Ain Gazal, jedan od najvažnijih i najvećih neolitskih lokaliteta na svetu. Statue koje se ovde nalaze i koje prikazuju ljudska tela, potiču još iz sedmog milenijuma pre nove ere. U Amanu se nalazi i rimski amfiteatar iz drugog veka. Ovaj predeo odlikuje jasno izražen kontrast između drevne građevine, koja samim pogledom na nju vraća u vreme starog veka i Rimskog carstva, i modernog dela grada koji je okružuje.

Jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u zemlji je Petra. To je i jedan od najzanimljivijih arheoloških lokaliteta na svetu. Postala je posebno popularna nakon filmskog hita „Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod“. Na listi Novih sedam svetskih čuda nalazi se od 2007. godine. Pravo čudo prirode predstavlja ulaz u Petru, a to je vijugavi kanjon Sik. Njegov put vodi do najpoznatijeg zdanja kompleksa Petra, do čuvene Riznice. Nekada je služila kao grobnica, a njena fasada koja je uklesana u stenu, glavni je simbol Petre. Ona je samo mali deo bogatog arheološkog lokaliteta i koji svedoči  o moći nekadašnjeg Nabatejskog kraljevstva. Pored Riznice, tu se nalazi i „Manastir“.

Podjednako impresivno kao i u Petri, stoje ostaci drevnog grada Džeraš. Današnji, moderni grad nalazi se u blizini granice sa Sirijom. Ostaci ovog grada iz rimskog doba su među najbolje očuvanim rimskim ruševinama van Italije, zbog čega je i dobio ime „Pompeja istoka“. Arheološke iskopine traju već više od sedamdeset godina, što govori o bogatstvu ovog kraja. Ulice su, kao i u starom Rimu, popločane, amfiteatar izuzetno dobro očuvan, a u blizini se nalazi i nekadašnja krstaška tvrđava, tačnije zamak Ajloun. 

Vadi Rum, ili dolina Meseca, predstavlja veliki pustinjski predeo u južnom delu Jordana, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom. Poznat je po mnogobrojnim uskim kanjonima, liticama, prirodnim lukovima od stena i pećinama. Pored toga, tu se mogu izdvojiti i arheološki ostaci i petroglifi koji su svedoci istorije duge dvanaest milenijuma. Iz tog razloga se i Dolina Meseca nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESKO-a. Ovde se mogu videti i beduini koji žive tradicionalnim načinom. Čuveni Lorens od Arabije je ovde predvodio pobunu protiv Osmanskog carstva. Holivud nije ostao imun na ovaj lokalitet, pa je tako postao i scenografija za film „Marsovac“.

Raj za neplivače

Mrtvo more, popularno i zbog količine saliniteta, nalazi  se između Jordana i Izraela. Salinitet mu je deset puta veći od saliniteta obične morske vode, zbog čega u njemu nema života, osim nekih vrsta veoma otpornih bakterija. To je najslanije jezero na svetu, čija je voda, zbog velike koncentracije minerala, veoma lekovita, kao i glina sa njegovog dna. 

Ovo jezero u kontinuitetu izbacuje na površinu prirodni asfalt, zbog čega su ga stari Grci prozvali „asfaltno jezero“. Drevni Egipćani su koristili blato iz ovog jezera u procesu mumificiranja, a čak je i Kleopatra naredila da se duž obale proučavaju resursi koje ova lekovita slana voda nudi. Ona je i sama uživala u kozmetičkim proizvodima spravljenim od produkata iz Mrtvog mora.

Upravo zbog velike količine soli, voda je toliko gusta da se po njoj ne može plivati, nego samo plutati. Na nekim mestima i grudve soli plutaju po površini kao slomljene sante leda.  Naziva se još More smrti i Lotovo more. Dosta je manje u odnosu na svoju prvobitnu veličinu i predviđa se da će vremenom i nestati. To je i najveća depresija na svetu pošto se nalazi na najnižoj prirodnoj tački na površini Zemlje. 

Related Articles

1 comment

Lejla 19. јануара 2023. - 09:11

Jordan je prelep za posetiti i samo podsetnik da apsolutno svaka lokacija vredi posete

Reply

Leave a Comment