Evo na osnovu čega se formira cena bojlera

by Iva

Jedna od stvari koje morate da kupite kada renovirate kuhinju ili kupatilo jeste i bojler. Kako za svako renoviranje treba izdvojiti dosta novca, pre nego što počnete sa radovima najbolje bi bilo da odredite koliko ste novca spremni da izdvojite za to. Cena bojlera je jedna od stavki na koju treba da računate kada računate koliko će Vas koštati materijal.

Cena bojlera zavisi od nekoliko stavki, pre svega od veličine bojlera, zatim od toga od kakvih su materijala napravljeni, od toga da li su kombinovani, od načina kako se ugrađuju i od toga da li imaju napredne funkcije, takozvanii „smart bojleri“.

Zbog čega je cena kombinovanih i „smart“ bojlera veća?

Najveća je svakako cena kombinovanih bojlera, a za to postoji opravdan razlog. Kombinovani bojleri su veoma isplativi na duge staze. Iako ćete na početku izvojiti više novca za bojler, kasnije će Vam se to isplatiti i to kroz uštedu električne energije. Kombinovani bojleri, kao što sam naziv govori, mogu da se priključe na više izvora energije. Tako da ih, na primer, možete priključiti na sistem za grejanje, ako imate parno grejanje. Na taj način ćete imati toplu vodu tokom cele sezone, jer se voda u bojleru automatski greje dok radi grejanje. Ako imate ugrađene solarne panele na kući, kombinovani bojleri se mogu priključiti na taj sistem i u toku letnjih meseci nećete morati da trošite električnu energiju na grejanje vode.

„Smart“ bojleri imaju veliku prednost u odnosu na obične. Na njima možete podesiti temperaturu vode koju želite da održavate u bojleru i vreme kada će se uključiti. Neki čak imaju i svoje aplikacije koje možete instalirati na telefonu što se pokazalo kao veoma praktična stvar kada se vraćate sa puta. Jednostavnim klikom na aplikaciji bojler će se uključiti i kada dođete kući čekaće Vas topla voda. Uz sve ove prednosti nije ni čudno što je cena „smart“ bojlera viša nego običnih.

Od čega zavisi cena običnih bojlera?

Ako Vam ne ogdovaraju gore navedene varijante, već ste se odlčili za kupovinu običnog bojlera, njihova cena zavisi od drugih aspekata. Cena ovih bojlera se formira na osnovu njihove veličine, načina ugradnje i materijala od kojih su izrađeni. Podrazumeva se da cena bojlera zavisi i od proizvođača, dakle, što je poznatija marka, najčešće je i cena viša, mada, to ne mora uvek da bude slučaj.

Već smo pomenuli da cena bojlera zavisi i od njegove veličine, odnosno toga koliko vode staje u njega. Najjeftiniji bojleri su svakako oni najmanji koji se najčešće instaliraju u kuhinju. Ako živite sami u stanu možete ugraditi i manji bojler, što automatski znači i da će njegova cena biti manja. U kupatila koja koristi više osoba se najčešće ugrađuju bojleri od 80 litara, a oni se mogu montirati na dva načina, horizontalno i vertikalno, u zavisnosti od toga šta Vama više odgovara i na koj način ćete uštedeti više prostora. 

Za velike porodice se preporučuje ugradnja bojlera zapremine 100 i više litara. Ovakvi bojleri se uglavnom postavljaju u osvojene prostorije, kotlarnice ili podrume. Cena velikih bojlera je znatno viša, međutim, pošto se oni obično ugrađuju kao centralni bojleri i spajaju se sa više kupatila u kući, izuzetno su isplativi, jer, umesto da kupujete dva ili više bojlera, pazarite samo jedan.

Related Articles

Leave a Comment