Odaberite najbolje za vašu baštu: Malč – svrha, način primene, saveti i bojeni malč

by Iva

Kada kažemo malč mislimo na borovu koru, koja može biti u prirodnoj boji ili bojena drugim bojama (od kojih je najpopularnija crvena boja). Koristi se u dekorativne svrhe ali nije zanemarljiva ni njegova praktična funkcija (sprečava rast korova, održava tlo optimalno vlažnim, smanjuje isušivanje zemljišta, smanjuje vreme potrebno za održavanje malčiranog zemljišta…).

Pored naziva malč za baštu, koriste se još i nazivi dekorativna kora, kora drveta, ukrasna kora ili kora malč. Malč za baštu može biti prirodne boje ali i bojen u različite nijanse. Takođe, može biti sitan ili krupan. 

Kako se postavlja malč?

Pre samog posipanja malča na površinu kojoj je namenjen potrebno je da to zemljište očistite. To znači da zemljanu površinu treba očistiti od nečistoća kao što su korov koji je nikao, sitne trave ili lišća i drugih nečistoća. Nakon toga, a u skladu sa uputstvom koje ste dobili ili savetom od stručnog lica, nanosite malč za baštu. Malč za baštu obično se nanosi u sloju debljine od 5-10 cm. Ali treba uzeti u obzir veličinu i visinu biljke te srazmerno tome naneti adekvatan sloj malča. Potrebno je samo ravnopravno ga rasporediti po površini nakon nanošenja. Rukom ili drugim predmetom možete izvršiti pritiskanje da se stopi sa zemljom. Kasnije, u zavisnoti od potrebe, možete ga dopunajvati.

Folija za malč

U vezi sa prethodnim važno je da napomenemo da neki stručnjaci preporučuju i upotrebu malč folije pre samog nanošenja malča za baštu. Njena glavna funkcija je da spreči nicanje korova iz zemlje, te da zadži vlagu (tako što sprečava da dolazi do isušivanja i pucanja zemljišta) ali ima i one praktičnije funkcije – da smanji upotrebu hemikalija koju bismo koristili za suzbijanje korova i da nam olakša posao u bašti (manje zahteva zalivanja zemljišta). Folija je obično napravljena od netkanog poliestera. Jednostavna je za upotrebu i lako se uklapa u prostor. Obično je crne boje, ali nakon što na nju stavite malč, ona će biti skoro neprimetna. 

Štedi vreme i radnu snagu

Suština svih pomenutih funkcija koje ima malč za baštu se svodi upravo na ovo. Zadržavanjem optimalne vlage zemljišta sprečava da dođe do pucanja istog. Samim tim zahteva ređe zalivanje zemljišta. Smanjuje rast i pojavu korova, a ukoliko ispod malča za baštu imate i crnu foliju za malč koja ne propušta svetlost, svešćete rast korova na minimum. Još jedna prednost je i to što usporava i sprečava rast korova, pa će vam znatno uštedeti vreme koje biste proveli prskajući zemljište protiv korova ili okopavanjem istog. Može se zaključiti iz svega navedenog da je obrađivanje zemljišta prekrivenog malčom za baštu svedeno na minimu, odnosno samo na međurednu obradu. 

Bojeni ili prirodni malč?

Dilema na koju ćete svakako naići ukoliko se nađete pred odabirom prirodnog ili bojenog malča. Prirodni će vas privući jer nije bojen, od prirodnog je materijala i ima izgled borove kore od koje je i napravljen. Kao takav vrši onu njegovu funkcionalnu stranu, a neki smatraju i da je dugovečniji. Obojeni malč za baštu ipak, čini se, pored funkcionalnosti za zemljšite i biljku, ima i veliku dekorativnu prednost. 

Related Articles

Leave a Comment