Impotencija kod muškaraca nije nerešiv problem

by Iva

Svest o tome da imete neki problem i neodvbacivanje realnosti jeste i pola puta do rešenja tog problema. Često se susrećemo sa pričama o tome kako je prevencija važna i kako ne treba da odbacujemo signale koje nam telo šalje.

Međutim, to lepo zvuči, ali, kao što poznata pesma kaže, malčice je drukčije u praksi. Ljudska psiha tu ima ključnu ulogu – prihvatanje problema je njen domen. Impotencija je problem koji naročito pogađa muškarce kada dođu u određene godine. Primarno je – biti svestan da problem postoji i potražiti pomoć, jer rešenje zaista postoji.

Najčešće se javlja erektilna disfunkcija

Jedan od uzroka impotencije jeste erektilna disfunkcija, odnosno poremećena funkcija uspostavljanja i održavanja erekcije. Uglavnom se javlja u starijem dobu, ali nije nemoguća i kod mlađih, naročito ako je nastala pod uticajem brojnih drugih faktora. To rezultira nedostatkom seksualne moći, što predstavlja problem koji se može odraziti i na sveukupno zdravlje i psihu čoveka.

Psihogena i vaskularna erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija može se javiti usled brojnih uzroka. Jedan od čestih jeste vaskularna erektilna disfunkcija, koja predstavlja problem u vezi sa protokom krvi od i do polnog organa. Posebno je izražena, naročito danas, psihogena erektilna disfunkcija – sama reč nam kaže, tu je po sredi problem psihološke prirode koji potiče iz raznih psihičkih poremećaja ili nrgatovnog iskustva. Važno je istaći da, koji god da je uzrok impotencije, dolazi se do zaključka da je impotenciju moguće izlečiti.

Koja još stanja utiču na pojavu impotencije

Pored navedene dve vrste disfunkcija, postoje i takozvana neurogena, anatomska, hormonalna i jatrogena erektilna disfunkcija. Neurogena erektilna disfunkcija povezana je sa poremećajima nervnog sistema i određenim bolestima koje napadaju nervni sistem. Ako postoji urođena disfunkcija ili povreda penisa, tu je pretpostavljena anatomska erektilba disfunkcija. Poslednja navedena, jatrogena erektilna disfunkcija uzrokovana je vrlo često određenim lekovima, ili pak kao posledica operativnog zahvata u delu tela gde se polni organ.

Nije svaki nedostatak seksualne moći pokazatelj erektilne disfunkcije

Kad smo pomenuli da pratimo i osluškujemo svoje telo, zaboravili smo da kažemo da ni u tome ne valja preterivati, pa da se jednog jutra probudite kao hipohondar. Znamo i da muškarci mrze rečenicu „dešava se“, ali stvarno se dešava ponekad da, kolokvijalno rečeno, omanu u krevetu. Ukoliko se to ne dešava često i ne traje određeno duže vreme, nema razloga za brigu. Brojni faktori utiču na seksualnu želji u datom trenutku – umor, stres i sve ono što je postalo sastavni deo života u današnje vreme ide naruku da se s vremena na vreme dese takve situacije.

Potražite pomoć urologa pre nego što impotencija postane veći problem

Pregled urologa je nešto što se savetuje kada se primeti problem sa potencijom. On je specijalista koji će pacijenta dalje uputiti ako je potrebno konsultovati endokrinologa, psihologa i ostale lekare uže specijalnosti. Kada se sa više strana pristupi problemu, veće su šanse da se on reši, čak i u kraćem vremenskom roku. Današnja medicina nudi brojna rešenja, i hirurška  i u pogledu medikamenata. Terapija postoji, samo je potrebno, vraćamo se na početak, da budete svesni problema i da ga ne ignorišete zbog stida ili drugih predrasuda.

Related Articles

Leave a Comment