Vračar – kulturno središte Beograda

by Vlada
Vračar – kulturno središte Beograda

Malo je mesta u Srbiji koja odišu tolikim značajem kao što je to beogradska opština Vračar. Tu se nalaze najveće znamenitosti koje želimo da pokažemo gostima kada nas pitaju ko smo i gde su koreni našeg identiteta. Ukoliko boravite na Vračaru, smatrajte da imate sreće. Zbog blizine centra grada i dobre povezanosti sa ostalim delovima Beograda, Vračar smatraju najprestižnijom stambenom oblašću u gradu. A zbog brojnih spomenika koji se tu nalaze – kulturnim središtem našeg glavnog grada.

Hram Svetog Save

Na mestu na kome je pre pet vekova razvejan pepeo Svetog Save, srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, nikao je velelepni pravoslavni hram. Impozantne veličine i dominantne pozicije koja je uočljiva iz gotovo svih delova grada, Hram Svetog Save je postao simbol srpskog pravoslavlja i glavno obeležje Vračara. Hram je sagrađen po nacrtu urađenom još 1930. godine i danas je u završnoj fazi. Svojom arhitekturom on ne odstupa od najboljih pravoslavnih, srednjovekovnih građevina. Dobri poznavaoci prilika prepoznaće delove Studenice i Gračanice, ali se Hram svojom monumentalnošću nadvisio nad svim što je srpsko pravoslavlje do sada videlo.

U temeljima Hrama se nalazi Crkva posvećena svetom knezu Lazaru, gde je ujedno i kripta u kojoj će se sahranjivati srpski patrijarsi. Cela crkva je oslikana prizorima iz srpske istorije, freskama svete dinastije Nemanjića i Lazarevića.

Za nekoga ko obilazi Beograd prvi put, a naročito Vračar, Hram Svetog Save je kamen temeljac upoznavanja sa kulturom i tradicijom našeg naroda.

Narodna biblioteka Srbije

Priča o duhovnosti Srbije se može nastaviti najvećim čuvarem naše pismenosti i kulturne baštine. Uništena gotovo u celosti u nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine, biblioteka je mukotrpno obnavljana, da bi danas sa oko 4 miliona jedinica bibliotečkog materijala, nova zgrada predstavljala jednu od najznačajnijih nacionalnih institucija. U okviru Narodne biblioteke redovno se održavaju tematske isložbe i brojna korisna predavanja.

Spomenik Karađorđu Petroviću

Možda jedna od najzanimljivijih činjenica iz istorije našeg naroda je opstanak uprkos 5 vekova turske vladavine. Na prilazu Hramu i Narodnoj biblioteci stoji gorostasna skulptura vođe iz Prvog srpskog ustanka, vožda Varađorđa. Postavljena je naspram Karađorđevog parka, mesta odakle je Karađorđe sa 15 hiljada ustanika krenuo u osvajanje Beograda.

Muzej Nikole Tesle

Najpoznatiji srpski i jedan od najvećih svetskih naučnika, Nikola Tesla, svu svoju zaostavštinu ostavio je svom narodu, koja se čuva u ovom muzeju. Uz zanimljive izložbe i demonstracije njegovih patenata i dostignuća, ovde je moguće pogledati i ogromnu prepisku, brojne tehničke crteže, kao i veliki broj fotografija znamenitog naučnika. U muzeju se nalazi i urna sa pepelom, a obučeni vodiči će vam na zanimljiv način ispričati manje poznate činjenice iz života i rada ovog naučnika.

Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzeji su atrakcije svuda u svetu, pa je takav i naš u Njegoševoj ulici. Muzej čuva prirodnu i kulturnu baštinu u 117 prirodnjačkih zbirki, sa približno milion i po različitih primeraka iz Srbije, Balkanskog poluostrva i celog sveta. Istureno izložbeno mesto je na Kalemegdanu.

Javni parkovi na Vračaru

Idealan stambeni i turistički kompleks, Vračar, može da se pohvali ne malim brojem travnatih površina, idealnih za predah u toku jednog užurbanog poslovog dana ili vikenda. Možda jedan od najstarijih parkova je Karađorđev park, koji se spušta odmah ispod platoa sa hramom i spomenikom voždu. Ovaj park idealno je mesto za šetnju sa psom ili kratki predah u dubokom zelenilu. Dosta se uložilo u obnavljanje i rekonstrukciju Čuburskog parka, kao i Mitićeve rupe. Danas su u njima mobilijari za dečju igru, dosta klupa i sadržaja i teško da bi im stari naziv odgovarao.

Pozorišta

Vračar može da se pohvali i svojom jakom pozorišnom scenom. Pored dva amaterska pozorišta koja postižu zapažene rezultate na takmičenjima (DADOV i Teatar levo), na Vračaru postoje i dva profesionalna i renomirana pozorišta. Jedno je Beogradsko dramsko pozorište, a drugo je dečije pozorište, čuveno Pozorištance „Puž“. Beogradsko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine sa misijom da predstavi savremene dramske svetske tokove. Danas je to jedan ozbiljna i nagrađivana institucija koja ima nastupe na dve scene 7 dana u nedelji i čiji projekti i izvođenja su zapažena u zemlji i regionu. Pozorištance vodi Branko Kockica, čovek uz čije su dečije emisije odrastale i vaspitavale se generacije dece.

Kalenić pijaca

To je najveća i najposećenija pijaca u gradu, koju osim stanovnika Vračara, posećuju i stanovnici drugih opština. Izgrađena je 1926. godine na Kalenića guvnu, jednom od zadužbina beogradskog dobrotvora i bogataša Vlajka Kalenića. Ako prošetate pijacom, moći ćete da osetite narodski duh i da odmorite oči u šarenilu izdašnih plodova iz svih krajeva zemlje i cveća.

Izdavaštvo

Na Vračaru se nalazi mesto najstarije izdavačke kuće u Srbiji, Srpske književne zadruge. Poznata po tome što je od samih početaka okupljala najznačajnija imena srpske i svetske književnosti i danas je to svojevrsni hram pisane reči. Njihova knjižara se nalazi preko puta Beograđanke.

Kafane

Nema načina da se upozna srpski duh bez odlaska u kafanu. To važi i za Vračar. Vremenu odolevaju stare kafane „Trandafilović“ u kome je često boravio Borislav Pekić, „Vltava“, „Kalenić“, „Orašac“, „Zona Zamfirova“, ali im se po slavi pridružuju i kafane novijeg datuma, kao što su „Čubura“, „Ras“ i „Čuburska lipa“. Proverite i lepo se provedite.

Related Articles

1 comment

Olivera 23. јун 2022. - 11:54

Srce Beograda! Ko ima priliku da odseda u blizini, nema dovoljno vremena da sve obidje sto je neophodno, da bi se duh spoznao!

Reply

Leave a Comment