Trudnice, ne zaboravite da vodite računa o oralnoj higijeni!

by Iva

Davno je prošlo vreme kada je vladalo mišljenje da u trudnoći žene ne treba da posećuju zubare i imaju bilo kakve intervencije koje se tiču oralnog zdravlja.

Takvo uvreženo mišljenje je dovelo do toga da se desi gubitak zuba i da se oralno zdravlje zapostavi, a da se za sve okrivi nedostatak vitamina i određenih minerala. Srećom, danas se zna da je briga o zubima u trudnoći vrlo važna, i da drugo stanje ne znači i neodlazak stomatologu kada je potrebno.

Nema problema ukoliko inače idete na redovne preglede 

Preventivni pregledi kod zubara obavljaju se na svakih šest meseci do godinu dana, ukoliko ne vidite ili ne osećate neke promene na zubu. Ukoliko imate bilo kakav problem sa zubima, naravno da ćete otići i ranije. Kada žena planira trudnoću, treba da uradi sve preglede na vreme, pa i zubarski. Ukoliko se trudnoća desi, a trudnica ode na stomatološki pregled, važno je samo da to napomene zubaru, koji će intervenciju prilagoditi stanju u kojem se pacijentkinja nalazi.

Ostavite estetske zahvate i ugradnju vinira za zube za period nakon porođaja

Stomatolozi su jasni kada su trudnice u pitanju – radi se samo ono što je neophodno. Naime, stvari kao što je popravka ili vađenje zuba često ne mogu da se odlože. Ono što može da se izbegne jeste rentgensko snimanje zuba, jer bilo kakvo zračenje u trudnoći nije poželjno. Takođe, postavljanje fiksne proteze nije nešto što je baš moranje u trudnoći, pre se preporučuje da se takvi zahvati planiraju unapred. Zatim, ukoliko trudnica treba da stavi na zub nadogradnju, bilo da su u pitanju krunice ili viniri za zube, verovatno će savet biti da se to uradi nakon porođaja. 

Oralna higijena je ključna 

Primarno za sve i sva stanja jeste pravilno i redovno održavanje zuba. Od zdravlja zuba zavisi i zdravlje celog tela, pa samim tim i same bebe u stomaku. Trudnice treba da se posavetuju sa stomatologom kako bi mogle dodatno da unaprede higijenu zuba, da ne bi došlo do stvaranja karijesa i dodatnih komplikacija. Stomatolog će preporučiti koji su to bezbedni preparati koje trudnica može da koristi. U svemu tome pomažu i neke zdrave navike – izbegavanje slatkiša i više voća i povrća koje utiče na bolje zdravlje u celini. Neki vitamini koji se trudnicama preporučuju ujedno čine dodatnu zaštitu zubima (kao, na primer, vitamin D). Zaključak se nameće sam – sve što je dobro za trudnicu, dobro je i za bebu, i obrnuto – svaki zdravstveni problem sa zubima trudnice ujedno pogađa i bebu i može biti čak i vrlo opasan.

Problemi sa desnima i trudnoća

Za trudnoću može biti rizično ukoliko je trudnica sklona upalama desni. Upale nastaju kada se nataloži zubni plak, pa kad se na to nadovežu bakterije koje potiču iz hrane ili pljuvačke. Osim što je to neprijatan i bolan osećaj, veoma može uticati i na bebu jer kroz krvotok i te bakterije dolaze do bebe i mogu potencijalno da je ugroze.

Navedeno je i više nego dovoljno razloga da brigu o zubima u trudnoći bude podignuta na viši nivo – neprocenljivo je važno i zbog opšteg zdravlja trudnice, ali i bebe.

Related Articles

Leave a Comment