Sobna vrata: šta preporučuju dizajneri enterijera

by Vlada
sobna vrata

Sobna vrata nisu element enterijera koji često menjamo. Istraživanja kažu da u proseku od 15 do 20 godina rešimo da promenimo unutrašnju stolariju. Zato je bitno da prilikom kupovine vrata dobro razmislimo o svim karakteristikama koje vrata moraju da poseduju.

Razmislite o tome kakva vrsta izolacije vam je potrebna, da li i kako koristite prostorije koje opremate, da li je u njima velika vlažnost ili pak velike temperaturne oscilacije. Sve to utiče na izbor materijala vaših sobnih vrata, jer vam namena prostorija može dosta pomoći pri izboru. Na primer, drvo je izvanredan materijal, prirodan, kvalitetan, ali se nije dobro pokazao u onim prostorijama gde je velika vlažnost. Sa druge strane PVC vrata su idealna za svaku prostoriju i laka su za održavanje.

Kad sve tehničke detalje uzmemo u obzir, na kraju nam ostaje veliki izbor vrata o kome odlučuje dizajn. U poslednje vreme je ponuda na tržištu izuzetno velika i potrebno je dosta vremena utrošiti na pravi izbor. „Prvi savet je da razmislite o nekom univerzalnom izgledu modela koji će lako biti uklopiv u različite vrste enterijera i kome neće brzo proći moda. Ali opet, zbog funkcionalnosti prostorija, možda nije jednostavno izabrati ista vrata za sve prostorije.“ kažu iz kompanije ALTIMAX HAUS d.o.o.

Pogledajte najbolja dizajnerska rešenja za vrata za sve tipove unutrašnjih prostorija.

Drvo – klasika zauvek

Drvo je oduvek bilo najbolji materijal za nameštaj i stolariju i zbog svoje lake obrade i stabilnosti još uvek je među prvim izborima kupaca. Drvena vrata se dele u dve velike grupe: od punog drveta i od drvnih ploča dobijena sekundarnim iskorišćavanjem.

Pored materijalne razlike ovih vrata (što doprinosi i razlici u ceni), ove dve grupe stvaraju i dijametralno suprotne estetike. Masivno drvo neguje klasični stil, pa ako odaberete vrata od punog drveta, razmislite o starinskom, klasičnom, retro stilu. Masivne vratnice će moći da ponesu ornamente od duboreza i kitnjaste šarke i brave.

Sa druge strane, vrata od pločastih materijala (od kojih je medijapan najpopulrniji) u potpunosti se uklapaju u naš vek, brzinu i lakoću življenja. Modernog dizajna, ravnih linija, u svim bojama, lako se uklapaju u urbane enterijere koje bi starinska masivnost ugušila. Danas se ova vrata mogu farbati glatkim bojama, bojiti po paleti, bojiti tonove po uzoru na drva iz prirode. Vrata od medijapana ćete najčešće naći u beloj boji koja je i u velikoj meri, prvi izbor kupaca.

U kategoriji kombinovanih materijala, trenutno su najpopularnija furnirana vrata koja se najčešće biraju u tamnobraon i bordo tonovima sa vertikalnom šarom drveta, potpuno ravne površine bez poprečnih useka ili dekorativnih izbočina.

Kombinacija drveta sa staklnim elementom

U sobna vrata uvek se može ugraditi jedan ili više staklenih elemenata, ali je preporučljivo da se staklo kao ukrasni instrument koristi samo kod vrata za dnevni boravak i eventualno za kuhinju, nikako za vrata spavaće ili gostinske sobe jer bi se time samo narušila njihova intima.

Ukoliko je u pitanju manja dnevna soba bolje rešenje su neprovidna jednokrilna vrata, a tamo gde postoji pravi dnevni boravak malo veće kvadrature prostor će na pravi način biti upotpunjen dvokrilnim furniranim vratima sa velikim translucentnim ili peskiranim staklenim poljima.

Dizajn aluminijumske stolarije

Kao materijali za izradu spoljnjih i sigurnosnih vrata, aluminijum je uvek aktuelan i atraktivan, ali sa njim treba biti oprezan kada je reč o sobnim vratima. Sobna vrata od aluminijuma sa punim krilom (bilo da su u izvornoj nijansi ili plastificirana u željenu boju), izgledom “vuku” na poslovne i ugostiteljske objekte, i imaju tendenciju da u stambenom prostoru deluju neprirodno, kao strani, umetnuti element.

Plastična i aluminijumska stolarija je vrhunski izolator, zbog čega se inicijalno i došlo na ideju da se uvedu u enterijer. Ali ispostavilo se da ta ista estetika koja priliči spoljašnjim i poslovnim objektima, narušava topli izgled porodičnog doma. Aluminijum se zato za unutrašnja vrata uglavnom korsti u kombinaciji sa staklom koje mu daje izvesnu raznolikost i lepši izgled.

Vrata od stakla

Unutrašnja vrata od masivnih staklenih panela sa tankim diskretnim ramom, ili kompletno bez rama, samo sa aluminijumskim šarkama i kvakom, dizajnirana su prvenstveno za primenu u kancelarijskom i komercijalnom prostoru, ali su se u rezidencijalnom okruženju isto tako pokazala kao pun pogodak. Jedna ovakva vrata mogu se videti na ulazu u prostran dnevni boravak, rasterećen svih suvišnih detalja, samo sa neophodnim minimumom nameštaja.

Ne treba robovati strogim pravilima. Niisu stakleno-metalna vrata namenjena samo prostoru dekorisanom u hladnim bojama, kao što ni furnirana nisu rešenje isključivo za topao enterijer. Ovo su najčešće opcije kupaca koji ovakve kombinacije doživljavaju kao savremenu klasiku.

Sudeći po tome koji su proizvodi najtraženiji i kojim izborima kupci pribegavaju da bi svoj dom opremili upečatljivim i atraktivnim komadima a da istovremeno ne naprave grešku, u modi je savremeni dekor bez ekstravagantnih izleta koji na prvi pogled ostavlja snažan utisak. Zato su vrata od kvalitetnog medijapana, najčešći izbo za dekorisanje unutrašnjih prostorija savremenog čoveka.

Related Articles

Leave a Comment