Kako izgleda studiranje u Nemačkoj

by Iva
srecni studenti

Nemačka je zemlja sa izuzetno pogodnim sistemom obrazovanja. Prednosti su višestruke. Najpre ogledaju se u mogućnošću rada tokom školovanja i kasnijeg radnog angažovanja. Nemačka je pogodno tle za napredovanje, nudeći široku lepez pogodnosti i masu mogućnosti za napredovanje. Ulazak u Nemačku moguć je uz pribavljenu studentsku vizu, putem koje je definisana svrha boravka, provedeno vreme u drugoj državi i sl. 

Studije u Nemačkoj

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, fakultet se može upisati u drugoj državi. Za to je potrebno dobro poznavanje jezika, a savet je da poznavanjem minimum dva svetska jezika značajno ćete uticati na kvalitet budućeg života i studiranja, što znači da će asertivnost biti vaša glavna karta. Naime, kako stičete više znanja, postajaćete samouvereniji i samosvesniji što je svakako prioritet svima nama koji radimo na našim ličnostima. Upis na fakultet u Nemačkoj zahteva polaganje prijemnog ispita. Uz isti se prilaže dokaz o postignutom uspehu iz srednje škole, eventualnim diplomama, dostignućima, naučnim radovima. Studije u Nemačkoj zahtevaju i veće finansijske izdatke, s obzirom da fakulteti značajno koštaju.

Besplatne stipendije

Budući da je školarina značajna, svaka stipendija je dobrodošla. Naime, brucoši teže da dobiju stipendiju, dok studenti viših godina vrlo često ostvare uslov na besplatnu stipendiju. Obično stipendiraju razni fondovi, nevladine organizacije, naučne institucije. Savet je da se stalno prate sajtovi takvih organizacija, ali i da se javlja na javni poziv. Svakako da je svaka stipendija dobrodošla.

Diplomirani student 🙂

Studentska viza za Nemačku

Studentska viza za Nemacku osnov je za odlazak u ovu zemlju. Izdaje je ambasada, na zahtev korisnika. Naime, prilaganjem potrebne dokumentacije, u smislu dokaza o upisu fakulteta, plaćenoj školarini, fotokopiji pasoša i uredno popunjenog prijavnog formulara, stiču se uslovi za otpočinanje pribavljanja dokumenta koji je imenovan kao studentska viza za Nemačku. Ulazak u Nemačku moguć je samo uz adekvatnu vizu. Nakon podnetog zahteva, slede razgovori u samoj ambasadi. Sam postupak nije dugotrajan. Ulazak u Nemačku za potrebe školovanja, a kasnije i boravak u istoj dokazuju se dokumentacijom. Budite spremni na opsežne revizije i kontrole papirologije. 

Boravak tokom studiranja

U zavisnosti od afiniteta deteta i finansijskih mogućnosti roditelja zavisiće način boravka u Nemačkoj. Dakle, postoji nekoliko opcija gde student može biti stacioniran. Jedna opcija je studentski dom. Domovi su locirani nedaleko od fakulteta. Uslovi su zadovoljavajući, može se reći da su uslovi u određenim domovima sjajni. Ishrana se, takođe može koristiti u sklopu doma. Poželjno je znati da u domu nećete biti sami, već ćete sobu deliti sa cimerom. Dok bi druga opcija bila bi privatan smeštaj. Privatni smeštaji ili pansioni u hostelu, iznajmljenoj sobi ili stanu, nudi veći konfor, ali i cena ide u korak sa tim.

Život i fakultet

Savetuje se da svaki student tokom svog studiranja uživa u životu, bezbrižnosti i zadovoljstvu, jer će vremenom asertivnost, kada znamo da kombinujemo odamranje sa napretkom, doći sama od sebe, jer je ovo najvolja kombinacija. Dakle, to je definitivno najbolji period u životu skoro svake akademski obrazovane osobe. Nemačka nudi izuzetan asortiman mogućnosti putovanja, upoznavanja sa kulturom, tradicijom… primena raznih vidova sportova tokom studiranja, idealan je način da se student opusti, a uz to i kvalitetno utroši svoje vreme. Planinarenje i biciklizam su pravi primer i zahtevaju izuzetno niska finansijska ulaganja. Vannastavne aktivnosti, sportske sekcije, naučni skupovi, umetničke kolonije i drugi vidovi sporta su idealan način da se vreme provede izuzetno, sigurno, kvalitetno. Preporuka svim mladim studentima jeste da uzmu sve ono što im Nemačka pruža. 

Related Articles

Leave a Comment