Kako upisati srednju školu u inostranstvu

by Iva
student drzi laptop

Srednje škole u inostranstvu u poslednjoj deceniji postaju izuzetno popularne. Činjenice govore da Evropske škole nude široku lepezu obrazovnih profila, kvalitetno obrazovanje uz mogućnost prakse. Primećene su učestale stipendije za srednjoškolsce u inostranstvu, što je prosto neodoljiv izazov kako za roditelje tako i za učenike. Pratkično, takve prilike se ne propuštaju. 

Upis u srednje škole u inostranstvu

Nakon završenog osnovnog obrazovanja u domaćim osnovnim školama, moguće je polaganje prijemnog za srednju školu u inostranstvu. Prijemni je neizbežan i izuzetno bitan. Jedna od glavnih uslova za upis srednje škole u inostranstvu je poznavanje stranog jezika. Takođe, bitan segment je i uspeh iz osnovne škole, afiniteti deteta, vannastavne aktivnosti, diplome sa takmičenja. Upis u željenu srednju školu zasniva se na polaganju određenog ispita, koji je podeljen po oblastima. Počev od opšteg ili osnovnog obrazovanja, informisanosti, do psiholoških karakteristika. 

Odlazak u na školovanje u Sloveniju će vam posebno značiti ako se na vreme raspitate kako ide studiranje u Sloveniji. Ako ste recimo došli u Sloveniju tokom srednjoškolskih dana, u ovom periodu ćete naučiti jezik kojim govore Slovenci, a pritom ćete i unaprediti svoj engleski što je jako važno pri čitanju literature kasnije tokom studija u Sloveniji, pa i zbog komunikacije sa ljudima.  

Stipendije za srednjoškolce u inostranstvu

Kada je reč o pohađanju srednje škole u inostranstvu potrebno je da roditelji budu spremi na potrebne finansije. Naime, pohađanje željene srednje škole u inostranstvu može koštati čak do 7.000 evra. Praksa je da se školarina plaća u ratama, međutim ko ima mogućnosti školarina se može i jednokratno platiti. U poslednjim godinama sve češće su stipendije za srednjoškolce u inostranstvu. Ko se stipendira? Pre svega stipendiraju se učenici koji se po nivou obrazovanja, spremnosti i potencijala razlikuju od ostalih. Cilj stipendija za srednjoškolce u inostranstvu jeste osposobljavanje željenog i kvalitetnog kadra. 

Prednosti prilikom pohađanja srednjih škola u inostranstvu

Prednosti su višestruke. Ogledaju se u kvalitetu nastave, multikulturalnosti, odnosno spletu kultura, vere, tradicije. Naime, pohađajući stranu srednju školu dete se osamostaljuje, otpočinje novo životno poglavlje samostalno. Mnogi kažu da su u strnaim školama naučili šta je zapravo mindfulness tehnika. Zahvaljujući kvalitetnim predavanjima i predavačima, učenici su uspeli da izgrade, najpre, dobre odnose sa drugima, zatim da uče kako treba, pa i da budu produktivniji što i jeste poenta ove mindfulness tehnike. Kada ste izdvojeni od svoje porodice i prijatelja, prirodno ćete želeti da se snađete u novom okruženjeu, postajaćete snalažljiviji, spretniji, više ćete učiti i sasvim nesvesno ćete početi da ovladavate ovom tehnikom. U suprotnom, ukoliko vam treba osoba da va pouči o mindfulness tehnici, onda možete pohađati neki od kurseva koji su namanjeni baš za ovu oblast.

Mane prilikom pohađanja srednjih škola u inostranstvu

Kada je u pitanju studiranje u Sloveniji iskustva kažu da praktično i nema mana. Možda se može konstatovati da je mana psihološka priprema priliko odlaska, kao i česti „lomovi“ prilikom odvajanja deteta od roditelja. U svakom slučaju, to su faze koje su normalne. Lako se mogu prebroditi samostalno, retko uz pomoć stručnog lica

Život u inostranstvu

Prilikom odlaska u srednju školu u inostranstvo morate dete pripremiti na samostalan život. Najbolji način za to je konverzacija, ali i praktična priprema deteta za to. Život u inostranstvu obično se svede na život u domu za učenike. Inostrani srednjoškolski domovi su izuzetni. Hrana se može obezbediti u sklopu doma. Takođe, roditeljima je na raspolaganju i privatni smeštaj, samo se mora biti svestan da takav smeštaj košta značajno. 

Vannastavne aktivnosti

Srednje škole u inostranstvu nude širok asortiman vannastavnih aktivnosti. Kada je reč o vannastavnim aktivnostima akcenta je stavljen na razne naučne oblasti i sport, neretko i dodatno usavršavanje jezika. Zahvaljujući besplatnim vannastavnim aktivnostima i sekcijama, roditelji mogu biti spokojni, obzirom da njihova deca višak slobodnog vremena provode kvalitetno. Prednost je ta što je određeni spektar vannastavnih aktivnbosti potpuno besplatan, dok je za druge aktivnosgti potrebno izdvojiti minimalnu sumu novca. Skolovanje u iniostranstvu odlikuje i česta studijska putovanja, kampovi i sl. 

Related Articles

Leave a Comment