Po čemu je posebna 12. nedelja trudnoće?

by Iva
trudna zena se drzi za stomak

Zdrava, redovna trudnoća, traje između 38 i 42 nedelje. U tom periodu dolazi do porođaja i rađanja bebe. Od prve nedelje, pa sve do kraja trudnoće, dešavaju se konstantno promene, najpre u telu majke, a onda i na njenom telu, dok se embrion svakodnevno razvija počev od implementacije u matericu do konačnog oblika bebe kada stupa porođaj. Svaka nedelja je posebna, po nečemu se razlikuje od prethodne, a ovo su neke od promena i dešavanja koja prate 12. nedelju trudnoće.

Period pre u najvećoj meri ispraćen je simptomima trudnoće koji čine da buduća mama bude usporenija, neraspoložena, dok se oplođena jajna ćelija razvija polako da bi formirala oblik bebe i da bi oživela. Ovo je već period kada beba počinje da liči na bebu i kada određene stvari možete da osetite. 

Šta se dešava sa bebom u ovom periodu?

Tokom ovog perioda beba teži svega oko 14 grama, a njena veličina je otprilike veličine kajsije, nešto manje kajsije. Ali, promena koja se vidi i na ultrazvuku jeste da ima oblik bebe. Njena glava je sve srazmernija telu, oči su primaknute, uši skoro na poziciji gde treba da budu. 12. nedelja trudnoce prati dalji bebin razvoj. Prsti na rukama se savijaju i šire, a beba počinje da savija i prste na nogama. Tokom ove nedelje ona počinje da uči i da vežba da sisa i da diše.

Ukoliko pritisnete abdomen, beba će se promeškoljiti, a vi ćete to osetiti kao određeno treperenje. Da biste osetili bebine pokrete čekaćete otprilike period oko 20. nedelje, kada se beba pomera, šutira i pliva u stomaku. U 12. nedelji bebin skelet je još uvek sastavljen od hrskavice, ali će se od ovog perioda ojačavati i postajati sve čvršći i pretvaraće se u kost. Većina roditelja želi da sazna kojeg je pola dete, ali je još uvek rano, pa ćete za to sačekati još dve do tri nedelje. 

Šta je važno uraditi tokom 12. nedelje trudnoće?

Trudnoca po nedeljama se razlikuje, pa je tako 12. nedelja ona u kojoj vas najverovatnije očekuje jedan od veoma važnih pregleda. Najpre, radi se detaljan ultrazvučni pregled kojem se pridružuje Dabl test. Ovako sjedinjeni, ovi testovi i pregledi služe da se otkriju bilo kakve hromozomske anomalije, opasnosti za dete, kao i mogućnost Daunovog sindroma. Kada postoji potreba, lekar šalje na dalje analize, kako bi se utvrdilo da li postoji osnovana sumnja lošijeg Dabl test. Zato nemojte odmah da paničite, jer se redovno dešava da Dabl test daje lošu sliku, tj. loše procene, zato se uvek čeka da budu odrađene i dodatne analize i testovi. 

Kako se ponaša organizam trudnice?

Ovo je već period kada većina trudnica počinje da slavi, jer se kod većeg broja njih mučnina i povraćanje smanjuju ili sasvim prestaju. Samim tim počinje period kada se lakše funkcioniše, lepše i bolje jede i kada možete da počnete da uživate u blagostanju same trudnoće. Ono šta može da se pojavi jeste gorušica u želucu, ali za nju već ima dosta načina da se umanji ili ukloni, pa nije strašna koliko redovne mučnine. 

Ovo je i dalje period kada bi trebalo da izbegavate alkohol. Bilo da volite Antinori, Proseko ili možda neko drugo, bilo bi dobro da ih zamenite nekim alternativnim pićima, kao što je sok od borovnice koji delom podseća na vino. 

Zaključak… 

Ovo je veoma važan period za majku, jer tada beba već počinje da dobija svoje karakteristične crte, a majku čeka važan pregled tokom kog se utvrđuje da li je sa mališanom sve u redu. Sigurno je da ćete osetiti bebino pomeranje i šutiranje što će vam biti jako neobično, ali ovo je normalno stanje, tako da se nemojte plašiti. Naprotiv, opustite se i uživajte u svoj hrani kojoj ste ranije odolevali. Vaš mališan će biti još zdraviji ako se i vi budete hranili zdravo. 

Related Articles

1 comment

Očuvajte zdravlje tokom trudnoće! Esencijalni suplementi za buduće mame! - Izvor Znanja 13. фебруар 2024. - 07:17

[…] Trudnoća je period kada žene treba da budu posebno oprezne u vezi sa suplementima i lekovima koje uzimaju, zbog potencijalnog rizika od interakcija koje mogu uticati na zdravlje kako majke tako i deteta. Navigacija kroz ovaj kompleksni pejzaž zahteva razumevanje kako različiti suplementi i lekovi međusobno deluju i kako ti odnosi mogu uticati na trudnoću. […]

Reply

Leave a Comment