Da li se više isplati kupovina ili iznajmljivanje stana?

by admin
stednja za kupovinu stana

Već dugo živite kao podstanari i konačno ste ispunili uslov za bankarski kredit, ali cene nekretnina i dalje rastu, a inflacija i nesigurnost dodatno komplikuju situaciju. Razmišljate li da još neko vreme ipak ostanete podstanari ili da smanjite očekivanja kada je u pitanju kupovina stana? Onda smo u sličnom problemu.

stednja za kupovinu stana

Mane i prednosti podstanarskog života

Glavni problem koji muči sve podstanare čak i kada su zadovoljni sa stanodavcima je to što u svakom času mogu da ih zamole da se isele. Imali ugovor ili ne, dali Vam duži ili kraći rok za iseljenje, sa opravdanim ili neopravdanim razlogom, Vas stavlja u problem ponovnog traženja stana. I cena zakupa stana može da se promeni i time Vam naruši planove. Da ne pominjemo loša iskustva koja je većina podstavara imala bar jednom u životu – stanodavci koji ulaze nenajavljeni u stan, stanodavci koji u stanu koji izdaju čuvaju stari nameštaj za svaki slučaj ili oni kojima je bela tehnika skoro punoletna, ali smartaju da podstanar treba da je održava.

Sa druge strane ukoliko iznajmljujete stan brzo ćete moći da se preselite ukoliko promenite posao i bude potrebno da putujete na drugi kraj grada, ako se u stan do Vas useli “glasna” porodica ili ponestane parking mesta u kraju. Iznajmljeni stan ćete lako zameniti i ako se plac ispred Vaše zgrade proda i tu krene da “niče” nova zgrada, koja će Vam zaklanjati pogled ili omogućiti komšijama “preko puta” da zavire u Vaš stan.    

Mane i prednosti kupovine stana

Jednom kad postanete vlasnik nekretnine, nećete se lako odlučiti da je zamenite za novu. Ukoliko se pri tome još zadužite kod banke, moraćete dodatno da vodite računa o finansijama. Ako izaberete stan tako da Vam bude u blizini posla, verovatno ćete se teže odlučiti za promenu posla ako se on nalazi na udaljenijoj lokaciji. Svakako Vaš stan možete iznajmiti i ponovo otići u podstanare, ali to opet podrazumeva dugotrajan proces pronalaženja pravog stana i stanodavca. Troškovi velikih popravki (npr. loša hidroizolacija koja je vremenom dovela do toga da voda iz Vašeg kupatila natapa plafon komšije ispod) će pasti na Vas. 

Kada postanete vlasnik stana postajete “svoj na svome”. Možete ga urediti na način na koji želite, ali i menjati raspored nameštaja i boju zidova kad god to poželite. Ukoliko imate malu decu ili kućnog ljubimca, nećete morati da ubeđujete nikoga da neće uništavati stan. Kućni aparati koje kupite biće samo Vaša i nećete morati da se ubeđujete sa stanodavcem da li ste za kvar krivi Vi ili dotrajalost uređaja. Sve što uložite u stan ostaje Vama. 

Pomoć za donošenje odluke

Ukoliko možete izdvojiti deo mesečnih primanja za ratu stana i ako ne planirate da se u dužem vremenskom periodu selite, onda je kupovina stana verovatno bolji izbor za Vas. Što se Beograda tiče najbolje je imati kvadrate u vlasništu (ukoliko ste u mogućnosti) ili jako dobar Ugovor o Zakupu stana, da ne biste morati da se selite kada familija krene na fakultet (koliko god dobar odnos uspeli da izgradite sa stanodavcem). Takođe, svi mi koji redovno kucamo “prodaja stanova Beograd” na Google-u, znamo kojom brzinom raste cena nekretnina u našem glavnom gradu,

Ja bih lično izabrala i znatno manju kvadraturu sopstvenog stana u odnosu na komotan stan koji mogu da iznajmim za taj novac. Stanovi u prizemlju i potkrovlju su i do 20% povoljniji u odnosu na one na prvom ili drugom spratu, ali sa sobom mogu nositi konstantne probleme sa hidroizolacijom i grejanjem/hlađenjem  
Čak i da samo razmišljate o kupovini stana predlažem da posetite par banaka i upoznate se sa uslovima za dobijanje kredita, jer ćete steći mnogo bolji utisak u razgovoru sa predstavnicima banke nego iz “reprezentativnog primera” banke. Tako ćete saznati i visine skrivenih troškova, kao što su overe Ugovora o kupoprodaji predmetnog stana kod notara, osiguranje kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (nije obavezno, ali utiče na kamatnu stopu), periodična procena nekretnine, životno osiguranje nosioca kredita i sl.

Related Articles

Leave a Comment