Ko treba da zateže očne kapke?

by Iva

Spušteni i otečeni kapci, podočnjaci, nisu samo produkti starenja, mnogima je u genetskoj predispoziciji da imaju podočnjake i spuštene kapke.

Kad starite, koža ostaje bez sinteze kolagena i elastina, to je razlog što ona postaje istanjena, dehidrirana i naborana.   Prvi vidljivi znaci bora i opuštenih mišića oko očiju znak su da je potrebna estetska korekcija tog područja oko očiju. Jedan od hirurških estetskih zahvata koji rade oftamolozi je zatezanje kapaka. 

Kome je potrebno zatezanje očnih kapaka

Zatezanje očnih kapaka potrebno je onima koji žele da uklone prve znake starenja na licu, a svakako je poznata da se prve bore pojavljuju oko očiju. Bore oko očiju i podočnjaci, ali i spušteni kapci ne vezuju se samo za žene ili samo za muškarce, uglavnom se javljaju u kasnijoj starosnoj dobi, ali to nije uvek pravilo, tako da su kandidati za korekciju pacijenti oba pola, različite starosne dobi i iz različitih razloga. Neki od razloga što pacijenti traže zatezanje kapaka su višak kože na kapcima koji visi, bore oko očiju, masni jastučići, smanjeno vidno polje i tamnija pigmentacija kože. Do ovih indikacija dolazi zbog genetskih predispozicija, ali i zato što se koža tokom godina tanji, a onda se opušta i nastaje višak koji treba odstraniti. Na gornjim kapcima radi se podizanje, a na donjim zatezanje. Ako istražujete o ovoj intervenciji, naći ćete dovoljno informacija da možete da se odlučite da li je Vama to neophodno, kome ćete poveriti intervenciju, ali i koje su cene takvih intervencija, najčešće se navode u kompletu za gornje i donje kapke. Ako pretražujete „zatezanje kapaka cena“ dobićete  uvid u sajtove oftamologa u Beogradu koji se ovim bave, čiji će tim u najkraćem roku dati odgovore na sva Vaša postavljena pitanja.  

Kako se izvodi korekcija?

Važno je da se zatezanje kapaka precizno planira, posebno kada lekar uzima mere mora da bude precizan, zato što i milimetar previše ili premalo odstranjene kože može dovesti do nezadovoljavajućih rezultata, ali i do komplikacija. Kod zatezanja donjeg kapka rez se uglavnom nalazi samo na jedan milimetar od ruba donje trepavice. Ako ne postoji višak kože, onda se odstranjuje višak masnog tkiva sa unutrašnje strane kapka, koji remeti reljef donjeg kapka. Rez je sa unutrašnje strane kapka, tako da tu nema naknadnog skidanja konaca.  Zatezanje kapka se izvodi u lokalnoj anesteziji i uglavnom traje od sat do dva, zavisi od obima. Ako Vam je potreban oftamolog Beograd je veliko tržište, naći ćete veliki broj klinika, a osoblje je uvek raspoloženo da odgovori na svako Vaše pitanje. 

Zatezanje kapaka laserom

Osim, sada već tradicionalnom hiruškom metodom, zatezanje kapaka moguće je odraditi i laserom. Laseri su skoro trideset godina prisutni u dermatologiji i njima se deluje na sve regije kože i slojeve, od površinskih do onih najdubljih. Napredna tehnologija lasera omogućila je da se vrlo jednostavno, u što kraćem roku zategne koža, uklanjaju ožiljci, fleke i hiperpigmentacija. Toplotnim zracima laser podstiče stvaranje kolagena i elastina u dubokom sloju kože i tako koža postaje zategnutija i elastičnija, a njeni nedostaci nastali tokom godina nestaju. 

Related Articles

Leave a Comment