KAKO DA ODABERETE ADEKVATNU POSTELJINU ZA KREVETAC?

by Iva

Roditeljima male bebe važno je da blagovremeno prepoznaju sve njene potrebe i adekvatno ih zadovolje. U tu svrhu oni se još tokom trudnoće edukuju i pripremaju za ulogu roditelja, ali i prikupljaju potrebne informacije o tome šta je sve potrebno da se pripremi za dolazak bebe kući i traže praktične savete i rešenja.

Jedna od stvari koja se istakla kao izuzetno važna u prvim mesecima života novorođenčadi jeste adekvatan krevetac i posteljina za krevetac. Oni su važni jer bebe na tom mestu provedu najveći deo vremena. Tu spavaju, a kvalitetan i miran san je ono što im je potrebno za lučenje hormona rasta zaduženog za pravilan rast i razvoj.

S obzirom da na tržištu postoji mnoštvo proizvođača i modela posteljine za krevetac u nastavku teksta možete pročitati o nekoliko stvarikoje vam mogu pomoći da napravite najbolji izbor.

DOBAR IZBOR JE VAŽAN ZBOG ZDRAVLJA, BEZBEDNOSTI I SIGURNOSTI BEBE

Kao što je već pomenuto u uvodu kvalitetan san važan je za svakog mališana jer je jedan od ključnih faktora njegovog uvremenjenog rasta i razvoja. Saznanje da bebe u prvim mesecima života najviše vremena provode u krevecu gde leže i spavaju, čini da veoma važan zadatak za roditelje bude odabir najadekvatnijeg dušeka ali i posteljine za krevetac.

Takođe to okruženje treba na nudi osiguranje bezbednosti novorođenčeta od bilo kakve povrede, te da ujedno bude praktično za roditelja, ali i prijatno i udobno za mališane. U vezi sa tim treba napomenuti i da je osiguranje tvrdih delova pokrivanjem nežnijim materijalima od ključnog značaja.

KAO UKRAS DEČJEG KUTKA I CELOKUPNOG ENTERIJERA

Pored svih pomenutih praktičnih funkcija koje ima jako je važna i estetsku funkcija koja utiče na celokupan izgled dečjeg kutka, ali i spavaće sobe roditelja u kojoj se taj kutak nalazi.  Neki vole da kažu da ona unosi i posebnu emociju u prostoriju jer ipak čini sastavni deo celokupnog enterijera.

Danas su dostupne razne boje, dezeni, oblici i dimenzije posteljina za krevetac, zato je izbor najbolje opcije otežan.Međutim, ono što u tim trenucima može biti od presudnog značaja jeste materijal od kojeg su one napravljene.

MATERIJAL OD KOJEG SU NAPRAVLJENE

Za osetljivu kožu beba treba uvek da birate garderobu, peškire, prekrivače i posteljinu za krevetac napravljene od prirodnih materijala. Povoljnija i niža cena posteljine za krevetac može prevarati i učiniti da bude primamljiva dok je sa druge strane napravljena od sintetičkih materijala koji mogu loše uticati na osetljivu dečju kožu. Oni kod neke dece mogu izazvati čak i alergijske reakcije.

Preporučuje se odabir onih koje su napravljene 100% od pamuka, a danas su dostupne i one napravljene od organskog pamuka čija je cena nešto iznad proseka.

Od materijala posteljine za krevetac zavisiće i njeno održavanje. Svakako, pravilo broj jedan je da se posteljina redovno menja i da se pere isključivo prilagođenim praškovima za pranje koji su namenjeni za bebe.

OBRATITE PAŽNJU NA SADRŽAJ KOMPLETA

Kao što postoji mnogo proizvođača, modela i materijala od kojeg su napravljenje posteljine za bebe, tako se i sadržaji kompleta koji se prodaju razlikuju od čega zavisi i njihova cena. Prosečan komplet sadrži jastuke za ogradicu, jastučnicu, čaršav i jorgansku navlaku. U malo bolje opremljene komplete može ići i sam jorgan i malo jastuče.

Ali treba znati da uvek možete kupovati i komplete, ali i pojedinačne proizvode ako su vam potrebni ili ako vam je tako lakše.

Related Articles

Leave a Comment