Čmičak na oku – dosadna bezopasna pojava ili nešto ozbiljnije

by Iva

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da na oku dobijete tzv. čmičak – malu crvenu kvrgu, koja može biti jako bolna i neprijatna. Prvi simptomi počinju osećajem stranog tela u oku i peckanjem, uz prateće crvenilo.

Posle nekoliko dana, crvenilo se koncentriše u jednu tačku, na kojoj se javlja kvržica crvene boje. Estetski ne izgleda baš lepo i u zavisnosti od mesta gde se javio, može doći do oticanja kapka. Najbitnije je ne dirati ga i ne pokušavati da ga iscedite, jer ćete na taj način samo proširiti infekciju. Međutim, dobra stvar je što čmičak na oku nije opasan, ali se mora medicinski tretirati i lečiti.

Gde se uglavnom javlja čmičak i koji su njegovi simptomi?

Čmičak se uglavnom javlja na ivici očnog kapka, u blizini trepavica. Mogu se locirati na dva mesta – sa unutrašnje i sa spoljašnje strane kapka.

Čmičak sa unutrašnje strane kapka uglavnom se javlja zbog infekcije i zakrčenja lojnih žlezda ili folikula trepavica. Javlja se na jednom oku, retko na oba istovremeno. Osoba kojoj se čmičak pojavljuje u početku oseća peckanje, osetljivost na svetlost, nemogućnost treptanja, praćeno crvenilom, suzenjem oka, otokom i osećajem stranog tela u oku. 

Čmičak na spoljnoj strani oka javlja se takođe na ivici kapka, u obliku kvržice koja je u početku praćena crvenilom, a potom se puni gnojem. Na dodir, čmičak je veoma bolan, a uglavnom se javlja zbog infekcija lojnih žlezda ili folikula trepavica. Onog momenta kada čmičak pukne i gnoj izađe, tada i bol prestaje. Međutim, nikada nemojte sami cediti čmičak, zbog rizika od širenja infekcije prema tkivu oka. Pre dodirivanja mesta gde se čmičak nalazi, obavezno operite ruke vodom i sapunom. 

Dakle, pored crvenila, bola i otečenog kapka, čmičak ima specifičan simptom koji ga izdvaja od ostalih očnih infekcija, a to je upaljena kvržica. 

Zašto se čmičak na oku javlja?

Postoji više razloga navedene pojave, a uzroci mogu biti spoljašnje prirode ili kao odraz određenih oboljenja. 

Najčešći uzrok postanka čmička kod odraslih, ali i dece je loša higijena ruku. Ukoliko često dodirujete lice i oči prljavim rukama, bakterije mogu izazvati različite infekcije na oku. Zato redovno perite ruke, a deci češće ruke čistite dezinfekcionim sredstvima.

Nošenje kontaktnih sočiva takođe može predstavljati izvor različitih infekcija oka, naročito ako se ruke ne peru pre svakog njihovog stavljanja. 

Šminka za oči, kao što su maskara, krejoni, ajlajneri, potencijalno su veliki izvori bakterija. Kada se šminkate, bakterije sa lica i trepavica prenose se i na četkice i aplikatore i na taj način dolazi do širenja infekcija. Iz tog razloga, istu šminku ne bi trebalo dugo koristiti i trebalo bi je menjati barem na pola godine. 

Takođe, vaš lični pribor za šminkanje ne bi trebalo da delite sa drugima. 

Svake večeri očistite detaljno oči i lice micelarnom vodom i tonikom i ne dozvolite da idete na spavanje našminkani. 

Čmičak može nastati i uporedo sa drugim oboljenjima, kao što su dijabetes, zapaljenje očnih kapaka, pa i pojava kožnih oboljenja. 

Lečenje čmička na oku

Ukoliko vam se pojavi čmičak koji je veoma bolan, preporuka je da se javite očnom lekaru, koji će izvršiti pregled oka i prepisati vam određenu terapiju. Jedan od proverenih očnih lekara jeste i dr Zoran Žikić iz Okuloplasta koji uspešno leči sve vrste infekcija očiju. Lečenje uglavnom traje nekoliko dana. I pored toga, ne zaboravite da je održavanje higijene lica i ruku i dalje primarno.

Related Articles

Leave a Comment