Top 10 namirnica sa negativnim kalorijama

by admin
racinanje kalorija

Sve češće se može čuti i pročitati o namirnicama sa negativnim kalorijama. A da li zaista znamo o kojim namirnicama je reč? Da li je istina da dok jedete namirnice sa negativnim kalorijama Vi mršavite?

Za početak moramo razbiti popularni nutricionistički mit i reći da namirnice sa negativnim kalorijskim bilansom ne postoje. Postoje samo namirnice koje kada naš organizam vari ispoljavaju efekat negativnog kalorijskog bilansa u telu i zato dolazi do pogrešnog tumačenja.

Šta je negativni kalorijski bilans?

Negativni kalorijski bilans nastaje kada namirnica koju smo pojeli potroši više kalorija u procesu varenja, odnosno telo potroši više kalorija nego što dobije iz namirnice. U ovim situacijama telo mora da troši kalorije i energiju iz rezervi da bi normalno funkcionisalo.

Namirnice sa negativnim kalorijama su sve namirnice sa niskim glikemijskim indeksom koje poseduju visok sadržaj vlakana. Vlakna su upravo ta koja pružaju osećaj sitosti i smanjuju želju za jelom. Voće i povrće koje se nalazi na ovoj listi namirnica je bogato vitaminima i mineralima, koji poboljšavaju metabolizam i proizvodnju enzima. Na ovaj način se telo aktivira da troši salo i gube se kilogrami. U nastavku teksta možete pročitati kojih 10 namirnica poseduju negativne kalorije i koje možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

1.     Grejpfrut– Prvi na listi je poznata tropska voćka koja u 100 grama sadrži 32 kalorije, a naš organizam mora da potroši duplo više energije da bi svario ovu gorku poslasticu. Ako ne možete da ga pojedete jer Vam je pregorak uvek možete napraviti sveže ceđeni sok.

2.     Šargarepa– Ovo slatko povrće u 100 grama sadrži samo 50 kalorija, a našem organizmu je potrebno bar još 10 kalorija da bi je svario. Veoma je dobra za očuvanje vida.

3.     Rotkvice– Zanimljivo kod ovog ljutkastog povrća je to da jedna rotkvica vredi jednu kaloriju, a znamo sa sigurnošću da nam je potrebno mnogo više energije da je sažvaćemo, progutamo i svarimo.

4.     Lubenica– Ko ne voli ovu kraljicu leta, koja nas osvežava u najtoplijim danima i pomaže nam kod izbacivanja toksina iz organizma? Jedna kriška lubenice sadrži 70 kalorija, a da bismo je svarili potrebno nam je 80 kalorija.

5.     Krastavac– Sastavni deo mnogih salata, bogat vitaminom C i kalijumom. Jedan krastavac srednje veličine ima samo 15 kalorija, a telo mora da potroši 30 dok ga jedete.

6.     Celer– Ovo zdravo povrće kao i rotkvice ima veoma malo kalorija, svega 6, što znači da ste u deficitu čim ga pojedete, jer je telu potrebno minimum 50 kalorija da ga svari.

7.     Paradajz– Ova sočna i ukusna namirnica deo je skoro svake salate i rado viđen gost na našim trpezama, a ima svega 20 kalorija. Naš organizam mora da potroši trostruko više kalorija da bi svario samo jedan paradajz srednje veličine.

8.     Jabuka– Jedna jabuka srednje veličine ima oko 100 kalorija i dobra je opcija za svakodnevnu užinu, a sigurno ćemo biti u kalorijskom deficitu jer našem organizmu je potrebno 120 kalorija da potroši da bi svario ovu voćku.

9.     Brokoli– Ovo povrće ima samo 25 kalorija u 100 grama, dok je našem telu potrebno četiri puta više energije da potroši dok ga pojede.

10. Zelena salata– Cela činija ovog povrća sadrži samo 8 kalorija i odlična je kao baza mnogim salatama. Naravno, našem telu je potrebno mnogo više energije da ovo svari i bićemo u kalorijskom deficitu.

Related Articles

Leave a Comment