Home Zdravlje Namirnice koje su dobre za naš mozak

Namirnice koje su dobre za naš mozak

by admin

Nije tajna da zdravlje našeg organizma zavisi od hrane koju svakodnevno konzumiramo i naših prehrambenih navika. Da bismo što bolje živeli, bili zdravi i osećali se dobro u svom telu potrebno je jesti što bolju hranu. Mozak je kao i ostatak našeg organizma podložan starenju i kako godine prolaze, on polako gubi svoju hitrinu i funkcionalnost. Da ne bi mozak prerano ostario i radio sa oslabljenim kognitivnim funkcijama, potrebno je hraniti se zdravo, izbaciti loše životne navike i popraviti svoj stil života.

Kada se mozak svakodnevno koristi i ima izazove on će sporije stariti. Dakle, ako mu svaki dan zadamo mentalne zadatke odlažemo njegovo starenje. Kada se mentalnim zadacima doda pravilna zdrava ishrana starenje mozga se usporava, i pamćenje i koncentracija postaju bolji.

Namirnice koje su dobre za naš mozak

Čime treba mozak nahraniti?

Hrana koja pogoduje boljem pamćenju i koncentraciji mora da poseduje vitamine i minerale, i omega-3 masne kiseline. Omega-3 masne kiseline sprečavaju starenje mozga i obnavljaju ćelijske membrane, jer obiluju antioksidativnim i antiflamatornim svojstvima. Na drugom mestu je poznati suplement iz Kine, ginkgo biloba koja pozitivno utiče na pacijente obolele od Alchajmerove bolesti i dementicije.

Začin koji je sve više popularan kod nas, kurkuma, takođa blagonaklono deluje na naše moždane ćelije, a vitamin B pomaže u razgradnji svih jedinjenja koja prouzrokuju neurološke bolesti. Još jedan vitamin u službi zdravlja mozga je vitamin E koji ublažava stres koji proživljavamo na dnevnom nivou.

Kao što je balans povrća, voća, mahunarki, proteina, masti i integralnih žitarica potreban da se nađe svakodnevno na našem tanjiru, za dobrobit našeg zdravlja, isti je slučaj i sa našim mozgom. Svo lisnato povrće poput zelene salate, brokolija, spanaća i kelja je bogato sastojcima koji su izuzetno bitni za naš mozak. Ove namirnice su bogate beta-karotenom, vitaminom K i luteinom koji su zaslužni za oštrinu našeg mozga.

Sledeće na spisku namirnica za bolji rad mozga i usporavanje starenja su jaja koja takođe imaju u sebi B6 i B12 vitamin i orašasti plodovi koji su bogati omega-3 masnim kiselinama. Takođe, je dragoceno uvesti u ishranu čia i lanene semenke kao i seme bundeve koje je bogato gvožđem, cinkom i magnezijumom.

Naučno je dokazano je jagode, maline i borovnice poboljšavaju pamćenje jer sadrže visok procenat flavanoida. Morska riba, po mogućstvu masna, takođe treba da postane deo naše nedeljne trpeze jer sadrži sve omega-3 masne kiseline koje su potrebne našem mozgu za što bolje funkcionisanje. Neke od vrsta riba koje treba da uvedete u svoj jelovnik su brancin, orada, losos i skuša.

Za sve ljubitelje slatkiša, dobra vest je da je crna čokolada odlična za moždane funkcije jer je bogata flavanoidima i antioksidantima koji pomažu očuvanju mozga. Poželjno bi bilo da se jede čokolada koja u sebi sadrži više od 70% kakao delova i bez šećera.

Ako bi obuhvatili sve ove namirnice u jedan način ishrane, to bi sigurno bio mediteranski način ishrane, u kome se ne mogu naći namirnice koje su štetne po moždane funkcije. Prilikom kupovine namirnica potrebno je fokus staviti na domaće i organski proizvedenu hranu, a izbegavati grickalice, sokove i razne slatkiše.

Related Articles

1 comment

Kako prepoznati moždani udar? - Izvor Znanja 22. фебруара 2022. - 10:02

[…] Prednosti spoljne rasvete i kako da ih najbolje… VODIČ: Kako kupiti sat na internetu? Namirnice koje su dobre za naš mozak Da li je kafa zdrava ili […]

Reply

Leave a Comment