Zanzibar, ostrvo gde se susreću prošlost i sadašnjost

by Vlada
zanzibar putovanje aranzmani

Svima je dobro poznata čuvena izreka: „Putovanja su jedina stvar koju možete da kupite, a koja vas čine bogatijima.“ Kad je u pitanju Zanzibar, to je više nego istinito. Dolazak na ovo ostrvo učiniće ne samo da se provedete „jednom u životu“, već i da na mnogo načina obogatite svoja iskustva.

Zanzibar je nedavno otkrivena turistička destinacija poznata po prelepim plažama, čistom moru i bogatoj kulturi. Za veoma kratko vreme postao je magnet za one koji vole da uživaju u  morskim aktivnostima u Indijskom okeanu, ali i za one koji bi da istraže istorijske znamenitosti kao što je Kameni grad, svetska baština UNESCO-a. Pored toga, ovo je i pravo mesto bujne egzotike sa divljim životinjama i popularno mesto za ekoturizam. Sve u svemu, Zanzibar nudi jedinstven spoj opuštanja i avanture, što ga čini destinacijom koju putnici moraju videti bar jednom u svom životu.

Kako se stiže do Zanzibara iz Srbije?

Zanzibar je malo ostrvo nadomak Tanzanije, čiji je njen i zvanični deo. Direktnog leta do glavnog međunarodnog aerodroma na Zanzibaru nema, pa su putnici iz Srbije prinuđeni da presedaju u Kairu ili Dubaiju, a zatim odatle krenu na put letovima Air Tansania, Kenia Airways i Ethiopian Airlines. Za sve detalje oko letova, viznog režima i eventualnih COVID restrikcija, obratite se specijalizovanoj turističkoj agenciji koja će vam pomoći konkretnim informacijama i korisnim savetima.

Dužina putovanja od Srbije do Zanzibara zavisi od brojnih faktora, uključujući izabrane rute i aviokompanije, kao i eventualna zadržavanja ili kašnjenja do kojih može doći. Uglavnom put od Srbije do Zanzibara traje oko 20-22 sata uključujući i presedanje, pri čemu se većina vremena provodi u tranzitu.

Kada je najbolje vreme za Zanzibar?

To sve zavisi od toga šta želite da radite dok ste tamo. Generalno, ostrvo ima tropsku klimu i dve glavne sezone: sušnu, koja traje od juna do oktobra i kišnu, koja traje od novembra do maja.

Suva sezona je najpopularnije vreme za posetu Zanzibaru, jer je vreme sunčano i suvo, što ga čini idealnim za aktivnosti na plaži kao što su plivanje i ronjenje. Temperatura je takođe prilično prijatna, a more je mirno, sa malo ili bez padavina.

Kišna sezona takođe može biti dobro vreme za posetu, jer im manje gužve i cene su niže. Međutim, važno je napomenuti da je vreme nepredvidivo tokom ovog vremena, sa mogućim obilnim padavinama i olujama.

Ako tražite dobro vreme za ronjenje i snorkeling, najbolje vreme za posetu Zanzibaru je od juna do oktobra kada je voda najčistija, a more mirno.

Stanovništvo poznato po osmehu i ljubaznosti

Toplina, ljubaznost i gostoprimstvo meštana će vas momentalno po sletanju načisto razoružati. Na ostrvu živi raznoliko stanovništvo, sa mešavinom etničkih grupa uključujući autohtone Zaramo, Čagu i Makua, kao i ljude arapskog, indijskog i evropskog porekla.

Stanovništvo je veoma gostoljubivo i otvoreno za posetioce, a naći ćete mnogo meštana koji žele da podele svoju kulturu i istoriju sa vama. Ponosni su na svoje ostrvo i njegovu tradiciju, a videćete da većina ljudi rado razgovara i odgovara na sva vaša pitanja.

Top atrakcije koje morate obići dok ste na Zanzibaru

Na Zanzibaru možete videti i raditi mnogo stvari, od istraživanja istorijskih mesta i učenja o kulturi ostrva, do opuštanja na prelepim plažama i uživanja u vodenim sportovima. Evo nekoliko popularnih aktivnosti i atrakcija koje treba uzeti u obzir:

  1. Kameni grad

 Ovo mesto svetske baštine UNESCO-a je istorijsko srce Zanzibara i poznato je po krivudavim ulicama, živopisnoj arhitekturi i bogatom kulturnom nasleđu. Posetioci mogu istražiti stari grad i posetiti lokacije kao što su Kuća čuda i Stara tvrđava. Kuća čuda je velika palata koju je 1883. godine izgradio sultan Bargaš bin Said. Palata, poznata i kao Beit-al-Ajab, bila je prva zgrada u istočnoj Africi koja je imala struju i lift. Palata je korišćena kao ceremonijalna palata i simbol moći sultana.

  • Plaže

Zanzibar je poznat po svojim prelepim plažama, a ima mnogo toga za izabrati. Popularne opcije uključuju Nungvi, Kendva i Paje. Mnoge plaže nude aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje i ronjenje.

  • Put začina

Zanzibar je poznat pod nazivom „Ostrvo začina“, a posetioci mogu da obiđu lokalne farme začina kako bi naučili o istoriji i uzgoju začina kao što su karanfilić, muškatni oraščić i cimet.

  • Zatvorsko ostrvo

Ovo malo ostrvo uz obalu Zanzibara nekada je korišćeno kao karantinska stanica i zatvor, ali danas je popularno mesto za ronjenje i plivanje. Posetioci takođe mogu videti populaciju džinovskih kornjača.

  • Rezervat Jozani

Ovo je jedini nacionalni park na Zanzibaru i stanište je vrste majmuna Crvenog kolobusa i drugih divljih životinja. Posetioci mogu da obiđu šumu sa vodičem kako bi saznali više o lokalnoj flori i fauni.

  • Sportovi na vodi

Zanzibar je takođe popularna destinacija za sportove na vodi, kao što su surfovanje, jedrenje na dasci i veslanje na dasci. Raspitajte se u vašem odmaralištu o mogućnostima.

  • Kulturne ture

Zanzibar ima bogatu kulturnu baštinu, posetioci mogu da krenu u kulturni obilazak kako bi saznali više o istoriji ostrva, običajima i kako bi posetili lokalne zajednice.

  • Gastronomija

Zanzibar je raj za ljubitelje hrane, posetioci mogu da krenu u obilazak hrane kako bi probali ukusnu lokalnu kuhinju ostrva i naučili o njegovoj jedinstvenoj mešavini afričkih, arapskih i indijskih ukusa.

Fredi Merkjuri i Zanzibar

Fredi Merkjuri, nekadašnji frontmen čuvene rok grupe Queen, višestruko je vezan za Zanzibar. On je rođen na Zanzibaru kao Farok Bulsara, i detinjstvo je proveo na ostrvu. Njegova porodica je bila parsi porekla, što je etnička grupa indijskog porekla. U Kamenom gradu je hotel gde se nekada nalazila njegova kuća pretvoren u muzej, koji turisti masovno posećuju prilikom dolaska.

Uprkos svom uspehu i slavi, Fredi Merkujri je uvek ostao duboko vezan za svoje korene na ostrvu. Često je s ljubavlju pričao o svom detinjstvu na Zanzibaru i često bi se vraćao da poseti svoju porodicu i prijatelje.

Jedno od mesta koje je posećivao bio je mali restoran u Stoun Taunu pod nazivom „Rikša“, koji i danas postoji i popularno je mesto među turistima.

Na ostrvu kruži i priča o njemu je da je osamdesetih godina prošlog veka donirao novac lokalnoj školi u Stoun Taunu, koja je potom nazvana „Škola Fredi Merkjuri“ i koja postoji i danas. Takođe je pomogao u finansiranju lokalnog sirotišta. I dan-danas Zanzibar čuva sećanje na možda najpoznatijeg njegovog stanovnika.

Sve u svemu, Zanzibar je jedinstvena i fascinantna destinacija koja nudi ponešto za svakoga. Sa svojim prelepim plažama, bogatim kulturnim nasleđem, raznovrsnim aktivnostima i Fredijem Merkjurijem, to je destinacija koju ne treba propustiti.

Related Articles

Leave a Comment